Vouwwagen kopen: Waar moet je op letten en wat is de prijs?

De vouwwagen is terug van weg geweest en met name, omdat de prijs veel lager ligt dan die van een camper of kampeerauto, is de vouwwagen weer erg populair onder kamperend Nederland. Waar moet je op letten, wanneer je een nieuwe of gebruikte vouwwagen wilt gaan kopen? Wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van een caravan of camper? Wat kost een nieuwe of tweedehands vouwwagen in de praktijk? Wat zijn goede merken voor een vouwwagen?

Wat is een vouwwagen en wat zijn de belangrijkste verschillen met een caravan of camper?

De vouwwagen wordt meestal beschreven als variant op een tent, caravan of kampeerauto. Het is eigenlijk een mengvorm van deze drie vormen van kamperen. Het is een opgevouwen tent, die in ingeklapte vorm vervoerd wordt op een aanhanger achter de auto. Een vouwwagen biedt aanzienlijke luxe, want de meeste vouwwagens zijn net als caravans of campers voorzien van een praktisch slaapgedeelte en een keuken. Wanneer een caravan of camper te duur is of je bij deze manieren van kamperen het gevoel van een tent mist, is een vouwwagen een prima en bovendien voordelig alternatief.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een vouwwagen?

Voordeel van een vouwwagen boven een tent is dat je niet op de grond slaapt, dat er veel meer ruimte beschikbaar is en dat de vouwwagen meer luxe biedt dan een tent voor wat betreft eten en slapen. In tegenstelling tot bij een caravan of camper heb je echter geen toilet of douche in de vouwwagen. Wanneer je ruimte hebt om een vouwwagen thuis weg te zetten, is de vouwwagen een comfortabeler alternatief dan de tent en veel voordeliger dan de kampeerauto of caravan. Vaak is een gebruikte vouwwagen in de praktijk zelfs goedkoper dan een tent. Ook heb je enkel een rijbewijs B nodig om erin te mogen rijden.

Waar moet je op letten wanneer je een nieuwe of tweedehands vouwwagen wilt gaan kopen?

Bij een nieuwe vouwwagen moet je goed letten op wat er al bij de aankoopprijs in inbegrepen. Is de keuken of voortent al inclusief? Kies bij zowel een nieuwe als een gebruikte vouwwagen liefst voor een variant met rem om redenen van veiligheid. Is er voldoende ventilatie aanwezig? Hoe ruim is de vouwwagen? Hoeveel garantie krijg je op de aankoop?

Let bij een gebruikte vouwwagen met name op staat van onderhoud, beschadigingen, beschikbare ruimte, geschiedenis van het voertuig, symmetrie en prijs. Ook is het zinvol om te vergelijken op gemak van opzetten en afbreken van het tentgedeelte maar dit laatste geldt natuurlijk evenzeer voor een nieuwe vouwwagen.

Wat kost een nieuwe of gebruikte vouwwagen je in vergelijking met een caravan of kampeerauto?

Voor een gebruikte vouwwagen betaal je afhankelijk van staat en ouderdom een bedrag tussen de 200 EUR en 3000 EUR. De prijs is dus echt afhankelijk van leeftijd, geboden luxe en kwaliteit. Kwaliteit en zorg voor de vouwwagen zijn overigens belangrijker dan hoe oud de vouwwagen is. Voor een nieuwe vouwwagen betaal je tussen de 2500 EUR en 10.000 EUR, waarbij je voor dit laatste bedrag wel echt mag rekenen op een zeer luxueuze en complete variant. Denk goed na voor je een keuze maakt voor een nieuwe of tweedehands vouwwagen.

Wat zijn de beste merken onder de vouwwagens? Is de Jamet vouwwagen echt de beste?

De Jamet vouwwagen is op dit moment, zowel nieuw als tweedehands, erg populair nu de oudere Alpenkreuzers en Camptourist hun laatste levens leiden. Ook de Roadmaster is, hoewel iets duurder, erg gewild. De Trigano tenslotte is een vouwwagen, die eveneens veel positieve recensies van gebruikers ontvangt. Let overigens ook nog even op alternatieven zoals de klapcaravan, voordat je een definitieve keuze maakt en oriënteer je op verschillende merken en types via Marktplaats en dealers om goed te weten welke eigenschappen voor jou en je familie het zwaarste wegen in de uiteindelijke beslissing .
© 2012 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vouwwagen kopenEen vouwwagen kopenEen vouwwagen kopen doe je niet zomaar. Je dient met veel zaken rekening te houden en deze zaken verschillen van persoon…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Budgetteren op vakantie, wijsheid of waanzin?mijn kijk opBudgetteren op vakantie, wijsheid of waanzin?Zo begin maart, als de eerste bloemen beginnen te bloeien, dan komen de vakantie kriebels al weer. Denken, dromen, bedis…
Vouwwagens: het gemak van snelopzettersDe vouwwagen is nog steeds populair onder een grote groep kampeerders. Comfortabeler dan de tent, goedkoper dan de carav…

Boete of sanctie bij verkeersovertredingen voor 2021Boete of sanctie bij verkeersovertredingen voor 2021Boete of sanctie bij verkeersovertredingen in Nederland, vastgesteld voor 2021. In Nederland kennen we vele verkeersrege…
Met 40% korting blijven reizen na je afstuderenMet 40% korting blijven reizen na je afstuderenAls student heb je met je OV-jaarkaart jaren lang gratis kunnen reizen en in het weekend met 40% korting, of wanneer je…
Bronnen en referenties
  • ANWB Kamperen: Waarop letten?
  • Wikipedia: Vouwwagen
Sterretje999 (364 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.