Vouwwagens: het gemak van snelopzetters

De vouwwagen is nog steeds populair onder een grote groep kampeerders. Comfortabeler dan de tent, goedkoper dan de caravan en bovendien achter bijna elke auto te vervoeren, want de meeste vouwwagens zijn beladen niet zwaarder dan 750 kg. Bovendien zien de moderne vouwwagens er sportief uit en heeft elke fabrikant modellen in het programma die snel tot zeer snel op te zetten zijn, want gemak dient de mens! De doelgroep voor deze zogenaamde snelopzetters zijn kampeerders die onderweg willen overnachten, rond willen trekken of gewoon snel op willen zetten op de plaats van bestemming. Voldoende redenen dus om aandacht te besteden aan dit type vouwwagen, dat steeds meer in opkomst is.

Opbouw van de vouwwagen

Een vouwwagen is simpel gezegd een tentsysteem, gebouwd op een aanhangwagen. De meeste vouwwagens zijn gebaseerd op een geremd chassis van AL-KO. De bak van de vouwwagen is meestal gemaakt van kunststof, soms van hout of staal. Hierdoor blijft het gewicht van de vouwwagen laag, ongeveer 300 tot 400 kg, zodat er nog voldoende bagage meegenomen kan worden. Deze bagage kan in de bak van de wagen opgeborgen worden; de tent ligt bovenop de wagen.

Veel vouwwagens hebben een disselbak. Dit is een opbergbox van kunststof of aluminium die voor de bak op de dissel van de wagen geplaatst is. Deze disselbak is een geliefde opbergplaats voor de gasfles en de koelbox. De luxe vouwwagens hebben zelfs de koelbox en het kooktoestel geïntegreerd, in het voor- of achtergedeelte van de vouwwagen, meestal zo geconstrueerd dat deze onderweg ook nog gemakkelijk te bereiken zijn.

De tent is gemaakt van of gebaseerd op katoen: sterk materiaal, dat goed ademt. Nadeel is dat het zwaar is en de tijd nodigt heeft om te drogen wanneer het nat geworden is. Daarom wordt er ook tentdoek toegepast dat zowel goed ademt, als snel droogt, zodat het gemak voor de kampeerder optimaal is.

Diverse systemen

Er zijn eigenlijk twee soorten vouwwagens: de “bouw”wagens en de snelopzetters.

Bij de eerste categorie, wordt de wagentent opgezet en wordt de voortent er aan vastgebouwd met een buizenframe. Het tentdoek wordt aan de wagentent vastgeritst, over het buizenframe getrokken en vervolgens met scheerlijnen afgespannen. Het opzetten kost ongeveer één tot twee uur, inclusief het aanbouwen van de luifel en het afspannen. De luifel kan bij veel vouwwagens nog voorzien worden van losse wanden ter beschutting. De moderne vouwwagens zijn bijna allemaal (tegen meerprijs) voorzien van een (inritsbaar) kuipzeil, zodat zelfs bij een stevige regenbui de inboedel en de kampeerders droog blijven.
De onderkant van de wagentent wordt gevormd door het slaapgedeelte. De bedbodems bestaan uit watervast verlijmd multiplex of een lattenbodem. Daarop liggen matrassen die zo’n acht tot tien centimeter dik zijn. De wagentent is volledig af te sluiten en biedt veel ventilatiemogelijkheden. Het verhoogd slapen is een van de sterkste argumenten om een vouwwagen te kopen. Doordat de slaapplaatsen zich boven de grond bevinden heeft de kampeerder minder last van optrekkend vocht en kou.

De snelopzetters zijn zo geconstrueerd dat het hele frame binnen enkele minuten te ontvouwen is. Het buizenframe en het tentdoek vormen één geheel. Bij vouwwagens met een hard deksel komt de bovenkant van het deksel op de grond te liggen of blijft er net boven zweven. Snelopzetters zijn uitermate geschikt om mee te overnachten of rond te trekken. Verschillende vouwwagenfabrikanten zijn er toe overgegaan om de vouwwagen zo te construeren dat niet de hele wagentent opengevouwen hoeft te worden, maar dat het bovengedeelte, waarin de tent zich bevindt, door middel van een gasveer opgeklapt kan worden, zodat de bagage gemakkelijk ingeladen en ook onderweg bereikt kan worden. Dit neemt meteen een nadeel van de meest gebruikte constructie bij de vouwwagen weg: bij regenachtig weer pak je nu makkelijk in, zonder dat je tentdoek nat wordt en eerst weer goed moet drogen, voordat de wagen dichtgeklapt kan worden.

Snelopzetters: middensegment en topsegment

Het zal duidelijk zijn dat de laatste categorie vouwwagens zich in een toenemende populariteit mag verheugen, temeer omdat ze door alle vooraanstaande merken in diverse prijsklassen worden aangeboden. Voor bijna elk budget is er nu ook een snelopzet-ter beschikbaar.
In het middensegment (€ 3000,- tot € 8000,-) bevinden zich:
 • 3Dog Camping
 • Cabanon (Malawi)
 • Comanche
 • Gerjak (Settler)
 • Jamet (Jametic)
 • Raclet,
 • Smitveld
 • Trigano (Alpha, Odyssée, Olympe)
 • Wolder
 • In het topsegment (vanaf € 8000,-) zijn bekende merken:
 • Aart Kok
 • Camp-let
 • Combi-Camp
 • Holtkamper
 • Opera (futuristisch)

Conclusie

Wilt u onderweg overnachten, rondtrekken of gewoon lekker snel uw vouwwagen opzetten op de plaats van bestemming , zodat u vanaf het begin maximaal van uw vakantie kan genieten dan is de snelopzetter zeker de moeite van het overwegen waard.
© 2012 - 2024 Auteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vouwwagen kopen: Waar moet je op letten en wat is de prijs?De vouwwagen is terug van weg geweest en met name, omdat de prijs veel lager ligt dan die van een camper of kampeerauto,…
Een vouwwagen kopenEen vouwwagen kopenEen vouwwagen kopen doe je niet zomaar. Je dient met veel zaken rekening te houden en deze zaken verschillen van persoon…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Kamperen met kleine kinderenKamperen met kleine kinderen, kan dat wel? Met inachtneming van een aantal punten gaat dat prima, en zal men een leuke v…

Kriegslok Serie 52 – oorlogslocomotief van de nazi'sKriegslok Serie 52 – oorlogslocomotief van de nazi'sIn 1942 was de oorlogsmachine van de nazi’s flink op stoom. De totale oorlog kondigde zich aan, de mobilisatie was in vo…
Bronnen en referenties
 • www.aartkok.nl
 • www.trigano-trailertents.com/index.asp?langue=nl
 • www.de-wit.nl
 • www.vouwwagenspecialist.nl
 • www.holtkamper.nl
 • www.vouwwageninfo.nl
 • www.bravovouwwagen.nl
 • www.cabanon.com
 • www.camp-let.nl
 • www.gerjak.nl
Auteur (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.