Veilig fietsen op gladde wegen

Veilig fietsen op gladde wegen Fietsen als het glad is, is gevaarlijk. Toch is het mogelijk om te fietsen zonder te vallen. Sommige mensen kunnen op ijs fietsen zonder te vallen. Het is echter sterk af te raden met de fiets je op een plas bevroren water te begeven, of je moet willen studeren voor evenwichtskunstenaar. Hieronder lees je enkele tips voor fietsen in de winter. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Geef jezelf meer grip

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je met je fietsbanden contact maakt met de ondergrond. Wanneer je een beetje lucht uit de banden laat gaan dan worden ze iets platter. Wanneer je hiermee fietst heeft je band meer grip op de weg. Bij gladde wegen betekent dit dat je minder snel gaat glibberen aangezien er meer weerstand is. Het tegenovergestelde vindt plaats wanneer je de banden keihard oppompt. Dan is de kans om te vallen extra groot. Je rijdt dan voornamelijk op het middenste stukje band waar het maar heel smal is. Hierdoor heb je minder weerstand en ga je sneller maar glij je ook sneller onderuit.

Mountain Bike

Omdat mountain bikes veel dikkere banden hebben zullen deze minder snel uitglijden. Wanneer je de keuze hebt tussen gewone banden of dikke mountain bike-banden, kies dan voor het laatste. De mountain bike heeft ook als wintervoordeel dat de wielmaat kleiner is. Hierdoor zit je lager op de weg en is je zwaartepunt lager. Je valt daardoor relatief minder snel dan op een standaard fiets. Met een mountain bike kun je als je goed fietst veilig over een gladde straat rijden. Zelfs de bruggen zijn iets veiliger omdat je de versnelling kunt aanpassen. Wanneer je met een standaard fiets zonder versnellingen een steile, met ijs belegde brug op fietst dan trapt je achterwiel door. Met een mountain bike kun je als je goed schakelt elk glad bruggetje moeiteloos nemen.

Ontspan

Belangrijk is om ontspannen te fietsen, eigenlijk net zoals je normaal fietst. Door de angst om te vallen ga je juist krampachtig sturen en verhoog je de valkans. Trap geleidelijk op de pedalen en ga niet voluit erop staan. Doe je dat toch dan zul je zien dat het wiel doorslipt en dan kan je eerder uit balans raken.

Oefenen

Wie echt bang is om te fietsen als het glad is doet er goed aan om eerst spelenderwijs op de gladde weg te bewegen. Wanneer je met de fiets remt, probeer dan te remmen zodat je expres valt. Doe het samen met iemand die jou opvangt. Op die manier leer je de fiets kennen en leer je ook wat je moet doen om niet te vallen. Je krijgt meer controle over de fiets. Tijdens de winter zul je merken dat je soms gewoon niet durft te remmen omdat je weet dat je dan valt. Daarom is langzaam fietsen belangrijk; dan heb je de rem minder nodig. Het is goed om een uitwijkmanoeuvre te oefenen. Probeer goed aan te voelen wanneer je achterwiel gaat slippen. Zo voorkom je dat je echt slipt als je op de openbare weg fietst. Wanneer je toch valt, probeer dan uit te wijken naar een plek waar een berg sneeuw ligt; bijvoorbeeld naast de weg. In de sneeuw vallen is zacht. Om te oefenen met tijdens gladheid fietsen is het aan te raden een dikke skibroek aan te hebben, handschoenen en een fietshelm. Hierdoor bezeer je je minder snel. Van nature zullen fietsers het meest egale oppervlak kiezen om over te fietsen. In de winter is het verstandig om als het moet even door de sneeuw heen te fietsen. Dat is veel stabieler en voelt soms helemaal niet glad aan. Oefen dus met: remmen, doorslippen en door de sneeuw fietsen. Het is af te raden om op ijs te fietsen.

Remmen

Remmen moet je zo min mogelijk doen als je op een gladde weg fietst. Aangezien je toch soms voor andere verkeersdeelnemers moet remmen is het daarom belangrijk om een stuk langzamer te fietsen dan normaal. De handrem is een ander verhaal dan de terugtraprem. In het algemeen zou je er goed aan doen om in plaats van één keer hard op de rem te trappen, steeds een klein beetje te remmen. In de autosport noemen ze dat pompend remmen. Je remt snel achter mekaar beetje bij beetje. Dat voorkomt dat de fiets onder je weg glijdt.

Kleding

Kleed je dik aan. Hierdoor blijf je niet alleen warm maar bezeer je je ook minder als je valt. Dik aankleden heeft in de winter ook een nadeel. Wanneer je lange afstanden fietst, zul je het erg warm krijgen. Normaal gesproken maak je geen lange afstanden in koud fietsweer. Wanneer je toch 30 kilometer wilt fietsen, zul je moeten oppassen dat je niet teveel gaat zweten door de dikke kleding.

Handschoenen

Handschoenen aandoen kan helemaal geen kwaad bij gladheid. Koukleumen hebben al handschoenen aan. Sommigen zijn echter stoer en fietsen door de kou met blote handen. Hierdoor raken de handen stram en kun je minder goed subtiel tegensturen als je op glad ijs fietst. Als je valt is het handig om handschoenen aan te hebben. Een val kan opgevangen worden door je arm. Mensen die een verdedigings -of vechtsport beoefenen zullen weten dat je het beste met de arm kan slaan op de grond om de val te breken. Je arm kan veel hebben en bevat geen vitale lichaamsonderdelen. Als je arm het eerst de grond raakt, zul je nooit een levensbedreigende blessure oplopen. Valtechniek is een belangrijk element van vechtsporten en veel beoefenaars zullen zo getraind zijn dat ze ook buiten op de fiets automatisch met hun arm hun val breken. Dat veroorzaakt wel schaaf- en snijwonden op je hand. Deze kunnen voorkomen worden met een handschoen.

Kijk voor je!

Als je op een gladde weg fietst heb je de neiging om naar de grond te kijken. Je ziet misschien een wit stukje ijs liggen en wilt dat ontwijken. Dan gaat het vaak juist fout. Als je een plotseling corrigerende beweging maakt op het ijs dan glipt de band door. Het rubber heeft geen grip. Je stuurt wel maar de fiets gaat rechtdoor. Je zult dan merken dat je valt aangezien de fiets uit balans is en je lichaam erop bedacht was om een andere richting uit te gaan. Naar de grond kijken moet je nooit doen. Kijk altijd recht voor je uit. Als er op de weg kleine stukjes ijs liggen dan kun je daar gewoon over fietsen. Het wordt anders als de weg een grote ijsbaan is. Dan kun je misschien beter je schaatsen opzoeken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autorijden als de wegen glad zijn: hoe rijd je veilig?Autorijden als de wegen glad zijn: hoe rijd je veilig?Autorijden als het glad is op de wegen. Tijdens winterse buien is het soms beter om de auto helemaal te laten staan. Maa…
Fietsen terwijl het glad is: veilig fietsen als het glad isFietsen door de sneeuw of op een gladde weg kan erg gevaarlijk zijn. Maar er zijn een aantal trucs waardoor je de minste…
Fietsen in de sneeuwWanneer het heeft gesneeuwd, is het nog best lastig om met de fiets op pad te gaan. Vaak worden fietspaden overgeslagen…
Autoschade door gladde wegen en de overheidIn de winter in Nederland zijn er regelmatig gladde wegen en deze wegen kunnen tot schade leiden, elk jaar weer staan de…

Een omafiets kopen: tips en adviezenOmafietsen zijn hot. De markt is daar op grootse wijze op ingesprongen en omafietsen zijn tegenwoordig dan ook te koop i…
Veilig fietsen in herfst en winterFietsen in nat en guur weer, in het donker en zeker bij echt winterse toestanden zoals sneeuw en ijzel, is een hachelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-01-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.