Veilig fietsen in herfst en winter
Fietsen in nat en guur weer, in het donker en zeker bij echt winterse toestanden zoals sneeuw en ijzel, is een hachelijk avontuur; voor u het weet glijdt u uit, wordt u niet gezien door een medeweggebruiker of ziet u zelf iets over het hoofd, met vaak ernstige gevolgen. Heeft u geen keuze en zult u toch met de fiets op pad moeten, dan ligt het gevaar op de loer en is het zaak de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wij Hollanders fietsen graag; voor ons plezier, onze gezondheid, als sportbeoefening maar zeker ook gewoon om ons noodzakelijk te verplaatsen. In de eerste gevallen zullen we bij guur weer of
sneeuw al gauw naar droge alternatieven zoeken of eenvoudigweg thuisblijven, maar als die keuze er niet is, lest ons niets anders dan de kou, wind, regen en sneeuw te trotseren. De volgende voorzorgsmaatregelen kunt u nemen om veilig op de plaats van bestemming te komen.Aanvullende tips en adviezen bij gladheid vindt op
Tips voor senioren tegen uitglijden bij gladheid
Onderhoud fiets
U bent wellicht geneigd uw fiets in het voorjaar een beurt te laten geven, omdat u er in het voorjaar en zomer het meeste gebruik van maakt. Maar net zoals u uw auto tegen de winter graag nog even winterklaar laat maken, verdient het aanbeveling dit ook met uw stalen ros te doen. U hoeft hiervoor niet noodzakelijkerwijs naar de vakman; met een beetje handigheid komt u er zelf ook.
Wat staat er zoal op de checklist:
- Banden: controleer het profiel; bij te weinig profiel, laat u deze vervangen.
- Bandenspanning: bij sneeuw en ijzel mag de band iets zachter zijn dan normaal; dat vergroot de grip op het wegdek. Maar let op: niet te zacht.
- Remmen: bij remblokjes deze goed schoonborstelen; indien te glad, laten vervangen.
- Verlichting: Zeer belangrijk dat u deze goed controleert en lampjes vervangt indien nodig. Het minst wat u kunt doen voor uw eigen veiligheid is er voor te zorgen dat u gezien wordt.
- Fietstassen: zorg dat ze goed vastzitten en niet tussen de spaken kunnen komen.
- Zadel: met een lagere zadelstand kunt u beter met uw voeten bij de grond. Pas deze dus aan naar de omstandigheden, zeker in geval van echte gladheid.
Tip: Er bestaan tegenwoordig
winterbanden voor fietsen, o.a. van het merk Continental. Deze hebben tot 50% meer grip op het wegdek en zijn dus beduidend veiliger dan de gewone banden!
Ordelijk op pad
U ziet het dagelijks; mensen met tassen aan het stuur, wapperende fietstassen, kinderen voor- en achterop en tieners op hun trendy omafietsen, met de tas losjes over het bagagerek voorop, een vriendin achterop en het mobieltje nonchalant in één hand. Het behoeft geen betoog: bij
ijzel en sneeuw vraagt dit om ongelukken. Als u op pad gaat houdt u rekening met de volgende zaken:
- Vervoer niets groots of zwaars, waardoor u niet in volledige controle bent en altijd beide handen aan het stuur kunt houden.
- Zorg voor een goede verlichting als het donker wordt (niet alleen als het al donker is) en draag eventueel extra (led)lampjes aan uw arm
- Zet tassen e.d. goed vast op de bagagedrager.
- Vervoer geen personen, ook geen kleine kinderen, op de fiets bij sneeuw of ijzel.
- Zorg voor de juiste kleding (zie hieronder)
Route en rijstijl
Natuurlijk kiezen we graag voor de kortste weg; daar is in principe niets mis mee, tenzij deze weg toevallig een extra drukke weg is, geen apart fietspad heeft of waar niet of minder gestrooid wordt bij
gladheid. Dus kies uw route met zorg en houdt rekening met de volgende factoren:
- Verkeersdrukte; kies de meest rustige weg.
- Apart fietspad; kies een weg met een apart fietspad, of waar er voldoende ruimte is tussen het snelverkeer en u.
- Straatverlichting; zien en gezien worden is een recept voor veiligheid. Een weg die goed verlicht is zal in de regel veiliger zijn.
- Het zekere voor het onzekere; stap af en neem de tijd als u even niet zeker bent van uw zaak. Houdt zoveel mogelijk afstand van het snelverkeer; als u fietst maar ook als u stil staat.
- Voorrang; néém geen voorrang, maar wacht tot u het krijgt.
Kleding
De kleding die u in winterse omstandigheden draagt op de
fiets heeft meerdere functies:
beschermend tegen vochtigheid en tegen de kou, zodat u niet verkrampt raakt, en opvallend zodat u goed zichtbaar bent in het verkeer. Daarnaast heeft het ook een beschermende functie tegen verwondingen bij een valpartij. Waar moet u bij fietskleding aan denken:
- Fietshelm; fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en dragen dan ook steeds meer fietshelmen. Naast bot- en beenbreuken is hersenletsel een veel voorkomend gevolg van fietsongelukken. Een helm verkleind die kans drastisch. Bij kinderen zeker aan te bevelen.
- Kies voor kleding die ademt; fietsen is een inspannende bezigheid, waarbij u transpiratievocht kwijt moet raken. Als dat niet kan, zult u het snel koud krijgen met controleverlies als gevolg.
- Kleding met reflectorstrepen; deze zorgen ervoor dat u goed opvalt in het donker.
- Lichte kleuren; het is een bekend feit dat fietsers die opvallende kleuren dragen beter door medeweggebruikers worden gezien. Kies voor geel,oranje of wit.
- Overschoenen; deze zijn zeer praktisch, houden uw voeten droog, hebben vaak een antislipzool en bieden u bovendien het comfort van warme voeten.
Tip1: Draag bijvoorkeur geen capuchon; deze belemmerd het zicht naar beide zijden; een muts geeft meer bewegingsvrijheid en is in de regel ook warmer.
Tip2: Draagt u een poncho, let dan op dat deze niet over de koplamp hangt,