Fietsen terwijl het glad is: veilig fietsen als het glad is

Fietsen door de sneeuw of op een gladde weg kan erg gevaarlijk zijn. Maar er zijn een aantal trucs waardoor je de minste risico´s neemt. Overigens is er in Nederland ook een verwarmd fietspad. Dat ligt in Wageningen, is 50 meter lang en kan niet bevriezen. Maar omdat niet overal verwarmde fietspaden zijn te vinden is het belangrijk om als je wilt fietsen op een besneeuwde weg bepaalde regels in acht te nemen.

Fietsen door de sneeuw

Veilig fietsen door de sneeuw is heel goed mogelijk, maar daarvoor moet je wel een aantal regels in acht nemen. Zet om te beginnen je zadel naar beneden. In het geval dat je toch dreigt te vallen, kun je dan met je benen bij de grond en kwak je niet tegen de vloer. Als je dan onder je schoenen ook nog eens antislip platen draagt, is de kans klein dat je valt. Heb je niet van die soort spijkers onder je schoenen dan kun je alsnog onderuit gaan als je afstapt of met je voeten probeert bij te remmen. Verder is het belangrijk om in een lage versnelling te gaan fietsen. Dat betekent dus zwaar trappen en niet veel omwentelingen maken. Door zwaar en rustig te trappen blijft het aangedreven wiel namelijk stabiel.

Je banden

Met keiharde banden door de sneeuw fietsen of over ijs is ook niet aan te raden. Je kunt beter lucht uit je banden laten lopen zodat het bandoppervlakte groter wordt. Wie meer bandoppervlakte heeft, heeft ook meer grip en dat zorgt dus voor meer stabiliteit.

Fiets niet door het spoor, maar door verse sneeuw

Het lijkt handig om door het spoor van een andere fietser te rijden, maar dat is het niet. Fiets door de verse sneeuw. Probeer ook niet van het spoort over de heuvel van ijs of sneeuw te rijden, want geheid dat dit vragen is om problemen.

Doorfietsen bij gladheid

Veel mensen zijn zo bang om te vallen dat ze heel krampachtig op de fiets zitten als het glad is of als er sneeuw ligt. Doe dat niet. Rijd gewoon door, want hoe zachter je fietst hoe minder stabiel je je op de weg bevindt.

Remmen

Remmen met sneeuw mag wel, maar niet met je voorremmen. Dan is de kans namelijk groot dat je slipt. En daardoor raak je vaak weer uit balans. Het is eigenlijk net als met autorijden: rem gestaag en ook niet in een bocht. Niet te abrupt remmen, maar geleidelijk aan.

Winterbanden voor je fiets

Winterbanden voor de fiets bestaan echt. Ze werken alleen het beste bij sneeuw en dus minder bij gladheid. De band is een winterband omdat er kleine lamellen opzitten. Zij vormen mee met de ondergrond. Het grote voordeel van winterbanden voor de fiets is dat de fietser meer grip heeft en dat de remweg veel korter is. Bij een snelheid van 25 kilometer per uur is die remweg 3,6 meter, terwijl die bij gewone banden maar liefst 7,1 meter is. Winterbanden voor de fiets zijn er al vanaf 30 euro per stuk en het belangrijkste is dat de voorband een winterband is. Dan is er namelijk veel meer grip op de weg.

Praktische tips voor de fiets als het vriest of sneeuwt

Het onderhoud van de fiets in de winter is ook erg belangrijk als je niet te veel problemen wilt ondervinden. De fiets goed schoonmaken is belangrijk. Het liefst met lauwwarm water van afwasmiddel of autoshampoo. Reinig de fiets met een afwasborstel of een gewone spons (geen schuurspons). Maak de fiets goed droog en wrijf hem in met vuil- en waterafstotende fietsolie.

Fietsketting in de winter

Het is belangrijk dat je je fietsketting in de winter goed soepel houdt. Gebruik daarvoor eerst kettingreiniger die je even laat inwerken en maak de ketting daarna met een doek schoon en droog. Daarna kettingolie aanbrengen. Gebruik kettingolie voor natte condities. Die werkt langer in de winter.

Fietsremmen in de winter

Bij vocht in de remkabels vriezen de remmen vast en is remmen niet meer mogelijk. Haal ze daarom op tijd los en smeer ze in met kettingolie voordat het gaat vriezen.

E-bike

De accu van een E-bike kan absoluut niet tegen kou. Zet je elektrische fiets bij kou dan ook binnen en doe dat ook als je hem oplaadt.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsen in de sneeuwWanneer het heeft gesneeuwd, is het nog best lastig om met de fiets op pad te gaan. Vaak worden fietspaden overgeslagen…
Schade bij gladheid op fietspad: wie is aansprakelijk?Je valt met je fiets omdat het fietspad glad is en de gemeente daar niet gestrooid heeft. Je broek en je fiets zijn kapo…
10 redenen om te fietsenWaarom zou ik gaan fietsen? Er zijn heel veel redenen om te gaan fietsen. Het is bijvoorbeeld goedkoop, veilig en gezond…
Winterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fiets worden steeds populairder. Voor auto’s zijn er al lange tijd winterbanden te koop. Winterband…

Veilig fietsen met kinderenVeilig fietsen met kinderenVan jongs af aan moeten kinderen van alles leren. De motorische ontwikkeling gaat hard: van kruipen, naar heel voorzicht…
Elektrisch fietsen: hoe houd je de accu goed?Elektrisch fietsen: hoe houd je de accu goed?Als je fietst op het fietspad, zie je altijd twee categorieën ouderen: de ene groep scheurt je voorbij, de andere groep…
Bronnen en referenties
  • ANWB
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.