Veilig fietsen met kinderen

Veilig fietsen met kinderen Van jongs af aan moeten kinderen van alles leren. De motorische ontwikkeling gaat hard: van kruipen, naar heel voorzichtig staan, tot de eerste kleine stapjes. Aangezien Nederland een absoluut fietsland is, behoort deze behendigheid ook tot het lijstje met vaardigheden die kinderen moeten leren beheersen. Deze ontwikkeling gaat gestaag: wat begint met een fiets die jij als ouder moet aansturen, groeit uit tot een fiets met zijwieltjes, tot één zonder. Op een zeker moment wordt het ook tijd om je kind te leren op straat te fietsen: dit vergt immers andere vaardigheden dan op de (relatief) veilige stoep. Maar: hoe leid je dit in goede banen?

Zelfstandig?

Als ouder wil je nog wel eens iets ondernemen met je kinderen. Er zijn tal van redenen te noemen om hierbij de fiets te pakken: het is lekker weer, je hebt geen auto (of die is al in gebruik), je hebt beweging nodig, etc. Belangrijk is natuurlijk wel om je af te vragen of jouw kind(eren) al oud (en nog belangrijker: sterk en wijs!) genoeg zijn om op hun eigen fiets met je mee te rijden. Sommige kinderen kunnen dit vanaf hun vierde al, anderen hebben hier langer de tijd voor nodig.

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat je kind genoeg geoefend heeft: dit is met name belangrijk als het gaat om slingeren. Verwacht niet van een vierjarige dat hij al een perfect verkeersinzicht heeft: dit moet jij hem bijbrengen. Vertel dus, tijdens het rijden, steeds ruim op tijd wát jullie gaan doen en hoe jullie dat gaan doen. Zorg ervoor dat je kind naast je (ALTIJD aan de binnenkant!), of voor je rijdt. Op deze manier houd jij het overzicht en de controle. Wanneer je kind namelijk achter je fietst, heb jij geen idee of dit goed gaat: helaas bestaan er nog steeds geen mensen met ogen in hun achterhoofd. Laat je kind daarnaast NOOIT een ander kind achterop meenemen: dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Tussenoplossing

Om je kind te laten oefenen met het fietsen op zich, zonder de risico's die je loopt wanneer je hem zelfstandig laat fietsen, zou je voor een aanhangfiets kunnen kiezen. Deze is te vergelijken met een halve fiets, die je koppelt aan jouw eigen fiets. Op die manier neem jij je kind op sleeptouw. Dit kan ook handig zijn als je wat langer wilt fietsen en je kind daarvoor de kracht nog niet heeft.

Vervoeren

Je hebt besloten dat je kind nog niet toe is aan zelfstandig op de weg fietsen. Hoe kom je dan alsnog veilig van A naar B? Je hebt vele fietszitjes, die stuk voor stuk gecontroleerd zijn op veiligheid: dáár ligt het dus niet aan. Belangrijk is wel dat je zorgt voor goede spaakbeschermers: als jouw kind wat beweeglijk is en met zijn voet van de voetensteun afglijdt, maakt het grote kans om met zijn voeten tussen de spaken te komen. Dit kan leiden tot pijnlijke, langdurige voetblessures.

Jouw stabiliteit

Toch moet je je alsnog afvragen of jij als ouder het wel aankunt om je kinderen op de fiets te vervoeren: ben jij stabiel genoeg om één, of zelfs twee kinderen op de fiets mee te nemen? Laat je kinderen, wat je ook doet, in elk geval onder geen beding achterop staan!

Een redelijk veilig alternatief zou een bakfiets kunnen zijn: op deze manier ben je een stuk stabieler, je hebt zicht op je kinderen en in veel gevallen kan je ze door een afdekhoes ook nog droog vervoeren. Voor een bakfiets geldt echter wel dat je er mee moet oefenen, omdat het andere technieken vereist dan op een "gewone" fiets fietsen. Een fietskar die je achterop hangt kan een gevaar zijn: doordat jij niet ziet wat er achter je gebeurt maar zo'n ding wel meer ruimte inneemt, kan je ongemerkt de stoep raken. Zo kunnen er, ondanks je goede intenties, toch gevaarlijke situaties ontstaan.

Helm

Hoewel oudere kinderen een helm bestempelen als 'sukkelig', 'niet stylish' of 'boring', vinden jonge kinderen het over het algemeen geen probleem om een helm te dragen. Er zijn plenty modellen te vinden met een leuk kleurtje, tierelantijntje, of hun favoriete tv-helden. Dit ziet er niet alleen leuk uit, het voorkomt ook dat, als er een keer iets gebeurt, er ernstig letsel ontstaat.

Tot slot

Helaas zit bij kinderen een ongeluk altijd in een klein hoekje. Toch is voorkomen belangrijker dan genezen: leer je kinderen alles over het verkeer, tref de juiste voorzorgsmaatregelen en geef als ouder altijd het goede voorbeeld.
© 2014 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op welke leeftijd kunnen kinderen het best leren zwemmen?Op welke leeftijd kunnen kinderen het best leren zwemmen?Net zoals voor een rijbewijs zijn er ook spoedcursussen om kinderen heel snel en op heel jonge leeftijd te laten zwemmen…
Kinderoefentherapie: achterblijvende motorische ontwikkelingKinderoefentherapie: achterblijvende motorische ontwikkelingKinderoefentherapie: sommige kinderen struikelen heel vaak. Anderen laten heel vaak wat vallen. Bepaalde baby’s kijken a…
Motorische ontwikkeling bij baby's: de eerste stappenIn veel boeken en artikels over motorische ontwikkeling lees je dat een kind gemiddeld rond 1 jaar leert stappen. Dit is…
Ontwikkelingsdomeinen zeven- en acht jarigenKinderen ontwikkelen zich voortdurend in een groot aantal ontwikkelingspunten. Het is voornamelijk bij kinderen dat je d…

De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…
Fietsen terwijl het glad is: veilig fietsen als het glad isFietsen door de sneeuw of op een gladde weg kan erg gevaarlijk zijn. Maar er zijn een aantal trucs waardoor je de minste…
Bronnen en referenties
  • http://www.vinden.nl/?vid=l77248123158I1419250797&target=web&template=&dzn=vndnl_zones&type=&asid=1610793238&awc=&q=fietsaanhanger+kinderen&where=web
  • www.rtlnieuws.nl
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.