Fietsen in de sneeuw

Wanneer het heeft gesneeuwd, is het nog best lastig om met de fiets op pad te gaan. Vaak worden fietspaden overgeslagen door sneeuwschuivers of strooiwagens. Het fietsen in de sneeuw is nog niet zo gemakkelijk en voor je het weet lig je op de grond. Hoe kun je veilig fietsen in de sneeuw en ongelukken voorkomen?

Winterweer

Wanneer het in Nederland sneeuwt, lijkt het één grote chaos te worden in het verkeer. Enorme files, treinen die niet rijden, vliegtuigen die de lucht niet gaan en natuurlijk de vele fietsers die onderuit gaan. Hoewel Nederland een echt fietsland is, wordt er in de winter maar weinig voor fietsers gedaan. De openbare wegen zijn vaak wel gestrooid, maar fietspaden worden vaak overgeslagen. Ook sneeuwschuivers komen lang niet altijd bij fietspaden. En dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Iemand die op de fiets zit en wegslipt, kan een behoorlijke val maken. Sommige mensen breken benen of armen of krijgen flinke schaafwonden en blauwe plekken. Een valpartij wil je dus zien te voorkomen. Maar hoe kun je het beste fietsen in de sneeuw?

Angst voor fietsen in de sneeuw?

Veel mensen hebben angst om te fietsen in de sneeuw. Ze ontwijken liever de fiets wanneer het eenmaal gaat sneeuwen en het glad wordt op de weg. Fietsen met sneeuw of gladheid kan ook erg eng zijn, zeker als je bijvoorbeeld al eens gevallen bent in het verleden. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de angst juist vaak voor meer valpartijen zorgt. Wanneer je bang bent, oefen dan toch het fietsen in de sneeuw. Desnoods kleine stukjes en met iemand erbij. Zorg dat je vertrouwd raakt het met fietsen in de sneeuw en dat je beter leert op welke momenten je snel valt.

Fietsen en gladheid

Wil je voorkomen dat je wegglipt in de sneeuw? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld wat lucht uit je banden laten lopen. Hierdoor heb je veel meer grip op de weg en glijd je veel minder snel weg. Zet ook je zadel lager, zodat je gemakkelijker bij de grond kunt wanneer je inderdaad dreigt te vallen.

Doorfietsen in de sneeuw

Een fout die veel mensen maken is dat ze heel langzaam gaan fietsen wanneer er sneeuw op de weg ligt. Dit omdat ze bang zijn om te vallen. Hoe langzamer je echter fietst, hoe groter de kans is dat je wegglijdt en de grip op de weg verliest.

Remmen bij sneeuw

Let goed op wanneer je remt tijdens het fietsen in de sneeuw. Kijk goed vooruit zodat je kunt inschatten wanneer je moet remmen. Wees hier ruim op tijd bij, rem voorzichtig en niet te hard. Let hier ook goed op wanneer je de bochten doorgaat. Valpartijen ontstaan vaak door verkeerd te remmen.

Winterbanden voor de fiets

Veel mensen beseffen het niet: maar ook voor de fiets zijn er winterbanden beschikbaar. Deze zorgen voor een betere grip op de weg wanneer er sneeuw ligt of wanneer het glad is buiten. Winterbanden voor de fiets kunnen wel wat prijzig zijn, maar zijn ideaal voor winterse omstandigheden. Winterbanden voor de fiets kun je bij de meeste fietszaken vinden en ze zijn ideaal voor mensen die bijvoorbeeld dagelijks op de fiets naar hun werk of school gaan. Ook de banden van een mountainbike kunnen overigens vaak beter tegen gladheid en sneeuw, dan gewone fietsbanden.

Ontspan!

Fietsen in de sneeuw gaat een heel stuk moeizamer wanneer je gespannen aan het fietsen bent. Juist omdat je zo gespannen bent, is de kans op een valpartij een stuk groter. Probeer je dus te ontspannen. Als je op sommige stukken echt denkt dat het gevaarlijk is: ga dan niet krampachtig door met fietsen, maar stap even af en loop een klein stukje. Houd het hoofd koel en probeer te ontspannen op de fiets wanneer er een pak sneeuw ligt.
© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsen terwijl het glad is: veilig fietsen als het glad isFietsen door de sneeuw of op een gladde weg kan erg gevaarlijk zijn. Maar er zijn een aantal trucs waardoor je de minste…
Winterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fiets worden steeds populairder. Voor auto’s zijn er al lange tijd winterbanden te koop. Winterband…
Veilig fietsen op gladde wegenVeilig fietsen op gladde wegenFietsen als het glad is, is gevaarlijk. Toch is het mogelijk om te fietsen zonder te vallen. Sommige mensen kunnen op ij…
Tips voor fietsen in de sneeuwIn de sneeuw fietsen is niet fijn maar soms moet het nu eenmaal. Bruggen zijn in principe het meest gevaarlijk, omdat je…

De OV-fiets voor een dagje uit na de treinMet de trein naar een stad gaan is vaak gemakkelijker dan met de auto. Maar in zo’n stad moet je dan vaak met metro, tra…
Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteZere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteHeb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed i…
Bronnen en referenties
  • Uitzending Editie NL RLT4 15-01-2013
  • http://www.conti.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.