Autoschade door gladde wegen en de overheid

In de winter in Nederland zijn er regelmatig gladde wegen en deze wegen kunnen tot schade leiden, elk jaar weer staan de kranten vol van schade als gevolg van gladde wegen. Maar de overheid moet natuurlijk wel zorgen dat het wegennetwerk begaanbaar blijft. Kunt u de overheid aansprakelijk stellen voor schade die u oploopt voor gladde wegen?

Wat mogen we verwachten van de overheid bij gladheid?

De overheid heeft een strooiverplichting. Deze verplichting voert de overheid uit volgens een vast “strooiplan” dat bij iedere gemeente en provincie aanwezig is. Dit strooiplan houdt in dat de primaire wegen als eerst moeten worden gestrooid, vervolgens komen de secundaire wegen aan de beurt met de in- en uitritten van de ziekenhuizen, politiebureaus en brandweerkazernes. Hierna komen de overige straten, rustige woonwijken en misschien zelfs nog de parkeerplaatsen aan bod. Gladheid komt echter vaak in periodes voor, oftewel alleen ’s nachts en dan heeft het geen zin meer om, als de dooi al heeft ingezet woonwijken te strooien, of juist in een langere hevige periode. In dit laatste geval zullen de primaire wegen alweer gestrooid moeten worden als men net klaar is met het strooien van de secundaire wegen, voor de woonwijken en rustige straten is dan helemaal geen tijd.

Wanneer kan de overheid dan aansprakelijk worden gesteld?

De overheid kan alleen worden aangesproken als deze nalatig is geweest in het uitvoeren van diens strooiverplichting. Als het voor de overheid duidelijk is dat er sprake is van een gladde weg, bijvoorbeeld omdat zij geïnformeerd is door de politie, en geen maatregelen neemt, dan kan de overheid aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 6:162 BW. Uiteraard is het wel zo dat tussen het moment van melding van de gladheid en het daadwerkelijke strooien een redelijke tijd mag zitten omdat de chauffeur van de strooiwagen moet worden opgeroepen en de strooiwagen zich naar de gladde plek moet begeven. Duurt het echter langer dan strikt noodzakelijk dan kunt u de overheid aansprakelijk stellen.

Probleem hierbij echter is dat u als eisende partij zult moeten bewijzen dat er inderdaad sprake is van een nalatige overheid, hiervoor heeft u informatie nodig of de overheid ook daadwerkelijk op de hoogte was van de gladde weg en deze informatie kunt u doorgaans alleen maar krijgen van de overheidsinstantie zelf. Het spreekt voor zich dat deze zichzelf niet zal gaan belasten, overigens is het ook voor verzekeraars zeer moeilijk dergelijke informatie te verkrijgen.

Wie kan de overheid aansprakelijk stellen?

In het geval u uw auto volledig casco verzekerde (zogenaamde all-risks dekking) kunt u de schade indienen bij uw eigen verzekeraar. Deze zal de schade, voor zover mogelijk verhalen op de aansprakelijke gemeente, u hoeft dan ook geen actie te ondernemen. Indien u niet volledig casco verzekerd bent maar beschikt over een rechtsbijstandverzekering of een verhaalbijstand dekking op uw autoverzekering kunt u de schade hier indienen.

Mochten geen van beide bovenstaande situaties op uw van toepassing zijn dan kunt u ervoor kiezen de overheid zelf aansprakelijk te stellen of gebruik te maken van de diensten van een verhaalservice voor autoschade, het bureau van rechtshulp of een advocaat.

Als ik de overheid met succes aansprakelijk stel krijg ik dan mijn volledige schade vergoed?

De gladheid in Nederland wordt doorgaans zeer goed aangekondigd op radio en TV. U als weggebruiker kon dus op de hoogte zijn van het feit dat er een kans was van gladheid op bepaalde weggedeelten. In dit geval dient u uw rijgedrag in ieder geval aan te passen zodat er geen ongelukken kunnen ontstaan maar is ook gebleken uit de jurisprudentie dat u deels voor eigen risico deel neemt aan het verkeer. Er zal dus ook vrijwel altijd sprake zijn van (mede)schuld waardoor een deel van de schade voor uw eigen rekening blijft.

In het geval u de schade indiende bij uw eigen cascoverzekeraar betekend dit laatste dat uw cascoverzekeraar de schade niet volledig zal kunnen verhalen op de aansprakelijke overheid waardoor de schade alsnog van invloed is op uw korting voor schadevrij rijden of ten laste van uw bonusbeschermer komt.
© 2009 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aansprakelijkheid schade op gladde weg of stoepAansprakelijkheid schade op gladde weg of stoepWie is aansprakelijk voor de schade op de gladde weg, parkeerterrein of de eigen stoep? Op wie kunt u de schade, mogelij…
Schade bij gladheid op fietspad: wie is aansprakelijk?Je valt met je fiets omdat het fietspad glad is en de gemeente daar niet gestrooid heeft. Je broek en je fiets zijn kapo…
Aansprakelijkheid bij autoschadeAansprakelijkheid bij autoschadeBij autoschade’s maakt het een groot verschil wie aansprakelijk is. De betrokken partijen proberen om de schade op elkaa…
Autoschade door slechte weg, wie betaalt?Autoschade door slechte weg, wie betaalt?Automobilisten die deelnemen aan het verkeer kunnen eenvoudig schade oplopen door eigen schuld of door toedoen van ieman…

Auto kopen of met openbaar vervoer reizenDe op één na grootste kostenpost in de huishouding, na de huur of hypotheek, is de auto. Mensen realiseren zich niet dat…
Gordels achterin de auto - regelsGordels achterin de auto - regelsHet is vaak onduidelijk wat nu precies de regels zijn voor het gordels dragen achterin de auto. Er worden vragen gesteld…
Reacties

Bart, 06-12-2010
Hallo,
Afgelopen weekend op de A31 zijn wij door gladheid van de weg geraakt en de auto op het ijs beland. Het ijs hield gelukkig. Echter kwam de bergingsdienst te laat aangezien na verloop van tijd de auto alsnog met de neus in het water. Kan ik nu de wegbeheerder aansprakelijk stellen? Of de bergingsdienst?
groeten,
Bart Reactie infoteur, 12-12-2010
De gladheid kwam dit weekend vrij heftig binnen en alhoewel er veel gestrooid werd was het weer dusdanig dat gladheid in veel omstandigheden niet te voorkomen was.

U kunt de wegbeheerder aansprakelijk stellen als hij niet aan zijn zorgverplichting heeft voldaan. Dit wil zeggen dat u moet aantonen dat er onvoldoende werd gestrooid terwijl dit wel mogelijk was en dat als de wegbeheerder wel voldoende zorg had betracht de weg niet zo glad was geworden.

De takeldienst kunt u ook pas aansprakelijk stellen als u kunt aantonen dat zij wel degelijk sneller hadden kunnen komen maar dit verzaakt hebben. Ook hier geldt dat zij het dit weekend behoorlijk druk hadden en dit zal dus niet meevallen.

Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering (op uw autoverzekering) kunt u deze vragen de aansprakelijkheid in deze nader te beoordelen.

Diepe Zucht, 05-01-2010
Als iedereen (zowel letterlijk als figuurlijk) zijn eigen stoepie schoonhoudt, is er genoeg strooizout voor de openbare weg. Wat is er mis met een stukje eigen verantwoordelijkheid? Lekker makkelijk om gelijk maar naar de gemeente of de overheid te wijzen. Mensen sturen makkelijker een brief of een claim dan dat ze fatsoenlijk Nederlands leren schrijven (diepe zucht) Reactie infoteur, 21-01-2010
Deels kan ik me volledig vinden in uw reactie. De afgelopen tijd is het ook mij opgevallen hoe weinig mensen nog proberen gevaarlijke situaties te voorkomen. Ik veeg wel degelijk mijn stoep even schoon na een sneeuwbui en gooi er wat zout overheen, op mijn stoep zal niemand iets overkomen omdat ik nalatig ben.

Helaas gaat het niet alleen om de stoep maar om hele wijken waarin niet gestrooid wordt uit kostenbesparende overwegingen, terwijl het wel de plicht is van de gemeente als wegbeheerder als het enigzins mogelijk is. Door deze kostenbesparing ontstaat juist een hoop narigheid die wel voorkomen kan worden en juist om dat soort kwesties gaat het mij.

Tom Dresken, 02-01-2010
Nier echt auto schade maar ook peroonlijk

de straten in de wijken zijn niet gestrooit en bijzonder glad ik heb al moeite met lopen en hier is het zo erg dat ik niet eens de hond kan uitlaten zelfs die gaat onderuit daardoor moet ik overal de auto voor gebruiken, mijn schoonouders geven we hulp i.v.m. met hun leeftijd en ook zij kunnen niet naar buiten omdat de openbare weg spekgad is dus ga ik met de auto stapvoets die kant op.
als en door ( ik noem het nalatigheid want effe strooien kan altijd door de gemeente een voorkomt problemen) de glad heid nu iets overkomt persoonlijk letsel of auto schade is de gemeent etoch aansprakelijk.

kan ik de gemeente al een brief sturen om hun aansprakelijk te stellen indien er iets bi ons, schoonouders of auto gebeurt en ik op kosten wordt gedreven hierdoor

Tom Dresken Reactie infoteur, 21-01-2010
U kunt een gemeente niet bij voorbaat aansprakelijk stellen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan hangt het van de exacte omstandigheden af of u de gemeente aansprakelijk kunt stellen. Indien er net sneeuw gevallen is en de hoofdwegen nog niet vrij gemaakt zijn maakt u in ieder geval geen enkele kans. Kunt u echter aantonen dat de gemeente wel degelijk alle tijd heeft gehad om ook in uw wijk te strooien maar dit niet heeft gedaan uit kostenoverwegingen, dan maakt uw aansprakelijkstelling wel degelijk een goede kans.

Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 07-09-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.