Hoe plak ik een fietsband?

Hoe plak ik een fietsband? Hoe plak ik een fietsband? Dit is de vraag die bij veel mensen naar boven komt wanneer ze met een lekke fietsband aan de kant van de weg staan. Gelukkig is een fietsband plakken niet zo moeilijk en legt dit artikel u uit hoe het moet.

Voorbereid zijn

Iedereen die veel fietst heeft wel eens een lekke band en die moet dan geplakt worden. Het nadeel met een lekke band is dat het natuurlijk altijd gebeurt wanneer u een eind gefietst heeft. Om de fietsband te plakken heeft u het juiste gereedschap nodig en daarom is het verstandig om hiervoor een plakdoosje aan te schaffen. Dit is een klein doosje wat u standaard aan de fiets kunt bevestigen of mee kunt nemen in een tasje. Waar u natuurlijk voor leest is hoe het plakken van een fietsband werkt. Daarom hieronder de stappen voor het plakken van een band.

Stap 1: Het lek vinden

Natuurlijk moet u eerst vinden waar de band lek is, want anders valt er weinig te plakken. open het bandenplaksetje en pak het stukje gereedschap wat er een beetje uitziet als een soort schoenlepel. Dit stukje gereedschap kunt u tussen uw buiten en binnenband steken en langzaam de buitenband van de velg afwippen, zodat de binnenband zichtbaar is en onderzocht kan worden op gaten.

De snelle manier om het lek te vinden is door eerst op het oog te kijken of het gat te zien is. Indien dit niet lukt, pomp dan de band op en luister naar een sissend geluid en voel waar de lucht naar buiten komt. Wanneer zelfs op deze manier het lek niet gevonden kan worden, dan kan nog een bak met water gepakt worden waar u de opgeblazen band onder water houdt. Waar de luchtbellen uit de band komen zit het lek.

Stap 2: De fiets klaarzetten

Om de band te plakken kunt u het beste de fiets op de kop zetten, zodat de wielen omhoog staan en het zadel op de grond steunt. Op deze manier kunt u het wiel losschroeven en verwijderen van de fiets. Let op dat in veel gevallen de band ook geplakt kan worden zonder dat het wiel verwijderd hoeft te worden. Indien u goed bij het lek kunt om deze te plakken, dan kunt u het wel het beste gewoon laten zitten.

Stap 3: Fietsband plakken

Pak het stukje schuurpapier uit de plakdoosje en schuur een het oppervlak rondom het lek goed. U kunt nog overwegen om daarna met wat terpentine over het oppervlak te gaan om het gedeelte om het lek te ontvetten. Wanneer u dit gedaan heeft smeert u de lijm, welke ook in het bandenplakdoosje zit, om het gat in de fietsband heen. Doe dit ongeveer twee centimeter om het gat heen en smeer het oppervlak helemaal in met lijm. Dit kunt u vervolgens even een minuut laten drogen om de lijm al wat plakkerig te laten worden.

Wanneer de lijm plakkerig begint te worden kan het stukje rubber uit het bandenplakdoosje gehaald worden en over het lek geplakt worden. Zorg dat het rubbertje goed aangedrukt wordt en laat het vervolgens drogen.

Stap 4: Afronden

Nu de band geplakt is kan de binnenband weer goed om de velg gedaan worden. Pomp hiervoor de binnenband "half vol" met lucht. Hierdoor kunt u de band gemakkelijker om de velg leggen. Wanneer de binnenband op z'n plaats zit kunt u met de handen de buitenband goed om de velg duwen. Wanneer de buitenband er ook weer goed opzit, dan kunt u de fiets weer rechtop zetten en de band verder oppompen. De fietsband is nu geplakt. Ziet u wel dat het vrij gemakkelijk is om een fietsband te plakken?
© 2012 - 2024 Jenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe plak je een fietsbandEen lekke band. Dit is een probleem wat al bestaat sinds de uitvinding van de fiets. Veel mensen kiezen voor dit alterna…
Fietsband plakken in 6 stappen!Fietsband plakken in 6 stappen!Wie kent het niet een fietsband plakken, erg vervelend allemaal. De meeste weten alleen helaas niet hoe het moet terwijl…
Hoe moet je een fietsband plakken/verwisselen?Als je een lekke band hebt dan kun je deze zelf plakken. Een fietsband plakken is niet ingewikkeld, het kost alleen een…
Fietsen huren: Lees de voorwaardenFietsen huren: Lees de voorwaardenEven een dagje naar een eiland of een stad en dan een fiets huren. Het gaat de meeste mensen heel gemakkelijk af. Maar w…

Gewone fietsen voor seniorenEr wordt nogal veel gesproken en geschreven over de nieuwste ontwikkelingen van de elektrische fiets, met name voor seni…
Loopfiets, peuters vinden het geweldigVroeger zaten peuters en kleuters voornamelijk op op fietsjes met zijwieltjes of een driewieler. Tegenwoordig zie je ste…
Jenk (7 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.