Gewone fietsen voor senioren

Er wordt nogal veel gesproken en geschreven over de nieuwste ontwikkelingen van de elektrische fiets, met name voor senioren. Elektrische fietsen stellen mensen in staat om, als zij niet meer de conditie hebben om "gewoon" te fietsen of andere beperkingen hebben, toch mobiel te blijven. Dat is op zich mooi maar wij vergeten daarbij gauw dat een gewone fiets nog steeds gezonder, goedkoper en vaak ook veiliger is. Want ook de ontwikkeling van de traditionele fiets heeft niet stil gestaan.

De populariteit van de gewone fiets

Als 65-plusser kunt u er bijna niet aan ontsnappen: de elektrische fiets! Kranten staan er vol van en de rijwielbranche schreeuwt het van de daken: Terwijl de totale omzet van de rijwielbranche in 2011 vrijwel gelijk bleef met het jaar daarvoor, stegen de verkoopcijfers van de e-fiets. Op een totaal aantal verkochte fietsen van ca. 1,2 miljoen nam de e-fiets maar liefst 15 % van de totale fietsenverkoop voor zijn rekening.

Dat betekent dus dat er in dat jaar ruim 1 miljoen nieuwe "gewone" fietsen zijn verkocht en dat is niet zonder reden: gewone fietsen zijn gezonder en in het algemeen veiliger dan e-fietsen en bovendien goedkoper in aanschaf en gebruik. Bovendien heeft de ontwikkeling van modellen voor de oudere doelgroep de laatste jaren niet stilgestaan, met als gevolg een keuze als nooit tevoren.

Comfort en veiligheid voorop

De e-fiets ondersteunt de fietser bij het trappen, maar is door zijn snelheid, gewicht en vooral ook gewichtsverdeling vaak onveilig in gebruik. Het is mede daarom dat voor meer kwetsbare senioren een gewone fiets een beter alternatief is.

Een gewone fiets

  • is veel goedkoper in aanschaf en onderhoud
  • is veel lichter
  • is eenvoudiger op een fietsendrager te plaatsen
  • heeft vaak een betere op- en afstap
  • is minder diefstalgevoelig
  • gaat in algemeen minder snel dan een e-fiets!

Verschillende type fietsen voor senioren

Omdat senioren, en dan hebben we het hier vooral over de gemiddelde 65-plusser, in het algemeen behoefte heeft aan comfort en veiligheid, hebben de diverse merken daar in hun ontwerpen goed rekening mee gehouden. We kunnen de volgende types onderscheiden:
  • Lage instapfietsen
  • Lage zitfietsen
  • Driewiel ligfietsen
  • Hoge driewieler
  • Tandems en duofietsen

Lage instapfietsen

Senioren hebben vaak moeite met het op- en afstappen en alhoewel damesfietsen traditioneel al een gemakkelijkere op- en afstap hebben, is deze voor velen toch nog te hoog. Ook mannen op leeftijd zijn niet altijd meer bij machte om het been over de stang heen te zwaaien en ook zij zijn gebaat bij een fiets met een lage instap. De meeste merken hebben tegenwoordig één of meerdere modellen in hun collectie met een instap die niet veel hoger is dan de bovenkant van de kettingkast, zo'n 40 cm.

Enkele populaire modellen zijn:
  • De Linbike van Lintech
  • Aldo Utra lage instap 28 inch

Er zijn ook fietsen met een extreem lage instap van ca. 20 cm van de grond. Hierbij hoeft u uw been nauwelijks op te tillen. Dit het geval bij de Sparta Entree.

Let op: Ook op een fiets met een lage instap moet u zich nog steeds opheffen om op het zadel te gaan zitten. Dat kan nog steeds problemen geven.

Lage zitfietsen

Deze modellen komen vrijwel altijd in combinatie met een lage instap maar hebben als extra voordeel dat u niet hoog op het zadel hoeft te klimmen. Bovendien heeft het zadel vaak een bredere zit en een rugsteun voor een comfortabele zit. U voelt zich op deze fiets een stuk zekerder omdat u dichter bij de grond zit en gemakkelijker uw voeten op de grond kunt zetten. Daardoor heeft u minder problemen met het behouden van uw evenwicht. Een bekend voorbeeld hiervan is de Van Raam Tavara Balance.

Driewielligfietsen

De driewielligfiets is vooral bedoeld voor mensen met een evenwichtsprobleem, die vaak onmogelijk op een gewone fiets of op de lage zitfiets kunnen fietsen. Door de lage ligging en het extra wiel is deze fiets bijzonder stabiel en door de bredere zit tevens comfortabel en zeker niet langzamer dan een hoge fiets. Het grote voordeel is bovendien dat door de twee wielen achter de fiets nooit kan omvallen. U kunt er dus zonder problemen vanaf stappen en de fiets eenvoudig parkeren.

Het enige nadeel is dat u lager zit dan uw medeweggebruikers, waardoor u minder snel wordt opgemerkt. Een vlaggetje op de achterkant dat naar boven uitsteekt kan dat verhelpen en het voeren van extra verlichting is verstandig. Sommige mensen hebben wat moeite om de benen omhoog te houden, maar met speciale trappers met hielsteun is dat euvel ook te verhelpen.

Tandems en duofietsen

Ze verschijnen steeds vaker in het straatbeeld: de tandem of de duo fiets. De tandem is al langer op de markt te verkrijgen en wordt vaak gebruikt wanneer één van de passagiers zich niet voldoende zelfstandig kan verplaatsen. Doordat men achter elkaar zit is er weinig mogelijkheid voor sociaal contact en bij evenwichtsproblemen bij één van beiden is het risico op valpartijen groter dan bij een enkele fiets.

Ook deze is ideaal als uw fietspartner moeilijk zelfstandig kan fietsen maar kan tevens worden ingezet als u gewoon "gezellig" naast elkaar wilt zitten. De stoelen zijn naast elkaar geplaatst waardoor u meer aandacht heeft voor elkaar. Door de drie wielen behoudt u altijd de balans en is het op- en afstappen heel eenvoudig. Er zijn enkele fabrikanten die hierin gespecialiseerd zijn en de bekendste is ook hier Van Raam uit Varsseveld.

Tips en adviezen

U kunt het fietsen op één van de bovenstaande fietsen of op uw huidige fiets natuurlijk nog veiliger maken door het volgende:
  • Gebruik een kort zadel i.p.v. een lang zadel; het op- en afstappen wordt dan een stuk eenvoudiger.
  • Voorkom het gebruik van een verende zadelpen want deze veert ca. 4 cm. mee als u erop gaat zitten, terwijl u er nu juist baat bij heeft als het zadel gewoon al lager staat.
  • Een krachtige koplamp is onmisbaar
  • Anti slip pedaal, zoals de PC-2 pedaal van Ergon
  • Bagagekarretje of fietsbuggy kunt u achter uw fiets hangen voor uw boodschappen
  • Gebruik brede banden waardoor u een brede grip heeft en minder snel zult slippen.
  • Een grote achteruitkijkspiegel is zeer gemakkelijk, zeker als u niet meer zo soepel om kunt kijken.

Het maken van de juiste keuze

In het algemeen is het verstandig om veel tijd te besteden aan het kiezen van de fiets die het beste in uw behoefte voorziet. Ga niet over een nacht ijs en laat u goed voorlichten over de voor- en nadelen van ieder model. Kijk daarbij vooral ook naar de toekomst: wat is uw situatie en die van uw partner over een paar jaar; is het misschien verstandig alvast rekening te houden met te verwachten beperkingen, zodat u nog lang van uw nieuwe fiets kunt blijven genieten.

Het internet is een geweldige manier om u in de eerste instantie over alle mogelijkheden te informeren, maar u heeft uiteindelijk het meeste baat bij de kennis en service van uw lokale fietsenwinkel. Hij of zij kan u zeker helpen bij u keuze en ook later helpen bij het vinden van oplossingen en het maken van aanpassingen die u misschien nodig heeft.
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…
Hoe ben je verzekerd met een elektrische fiets?Hoe ben je verzekerd met een elektrische fiets?Elektrische fietsen zijn een regelrechte rage: duizenden Nederlanders vertrouwen inmiddels op zo’n comfortabele fiets me…

Gevaren en ongelukken met elektrische fietsen of e-bikesElektrische fietsen, oftewel e-bikes, zijn tegenwoordig zeer populair en niet alleen bij ouderen of mensen met een fysie…
Hoe plak ik een fietsband?Hoe plak ik een fietsband?Hoe plak ik een fietsband? Dit is de vraag die bij veel mensen naar boven komt wanneer ze met een lekke fietsband aan de…
Bronnen en referenties
  • www.nederlandfietsland.nl
  • www.groen7.nl
  • www.wijkvereniging-leeuwendaal.nl
  • www.fietsen.123.nl
  • www.vanraam.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.