Fietsendrager kopen
Om de fiets mee te kunnen nemen met de auto kun je een fietsendrager aanschaffen. Er zijn verschillende soorten dragers te koop, variërend voor 1 fiets tot wel 4 fietsen. Ook is de plaatsing van de drager op de auto verschillend. Er zijn dragers voor op het dak, op de trekhaak en aan de achterklep van de auto te koop.
Waarom een fietsendrager kopen?
Je wilt leuke fietstochtjes ondernemen als het mooi weer is. Dit kun je vanuit huis doen. Na verloop van tijd heb je alle wegen in de buurt wel een keer bereden. Met een fietsendrager kun je in de auto stappen en op zoek gaan naar een nieuw gebied waar je lekker kunt fietsen. Je bent een stuk mobieler en kunt meer van de wereld verkennen met een fietsendrager op de auto.
Montage van een fietsendrager
Als je een fietsendrager wilt kopen kun je kiezen uit 3 modellen:
- een dakdrager op een imperiaal
- een drager op de trekhaak
- een drager aan de achterklep (spanbanddrager)
Alle modellen hebben voor- en nadelen. Waar je op moet letten is het gemak waarmee je de fietsendrager aan de auto kunt bevestigen. Daarnaast is het belangrijk dat je de fietsen er vrij gemakkelijk op kunt zetten. Een zware fiets til je niet zo even op het dak van de auto, dan kun je beter een drager voor de trekhaak aanschaffen.
De voor- en nadelen van verschillende fietsendragers
Er zijn dus 3 modellen waar je uit kunt kiezen bij de aanschaf. Ga na welke het beste past bij jouw auto door bijvoorbeeld naar de maximale kogeldruk van de trekhaak te kijken. Ook het dak heeft een maximaal toelaatbaar draaggewicht waarmee je rekening dient te houden. Zoek dit van te voren op. Het gewicht dat straks extra op de auto drukt is het gewicht van de fietsendrager + het gewicht van de fiets(en) die je erop wilt zetten. Dit mag de maximale kogel- of dakdruk niet overschrijden. Let hier goed op!
Dakdrager
Voordelen:
- relatief goedkoop
- maximaal 4 fietsen vervoeren
- gemakkelijk op te ruimen
Nadelen:
- lastig om fietsen op het dak te tillen
- grote windvanger op het dak
- meer weerstand tijdens rijden waardoor brandstofgebruik omhoog gaat
- let op de hoogte van de constructie
Trekhaakdrager
Voordelen:
- gemakkelijk te plaatsen
- fietsen gaan er gemakkelijk op
- voor sommige modellen bestaan oprij gootjes
Nadelen:
- niet alle modellen passen op iedere trekhaak
- enorme afmeting om op te ruimen
Spanbanddrager
Voordelen:
- ideaal als je geen trekhaak hebt
- niet de duurste oplossing
Nadelen:
- achterklep tijdelijk onbruikbaar
- beperkt zicht door achterruit
- kan verlichting en kenteken afdekken
Extra opties fietsendrager
Omdat er veel soorten en maten zijn om uit te kiezen moet je goed bedenken wat je minimaal wilt aanschaffen. Kies eerst uit een model: trekhaak, dak, achterklep. Als je dit hebt gedaan kun je vervolgens verder zoeken naar de verschillen binnen een model. Zo hebben sommige modellen een uitgebreide verlichting, met mistlamp en achteruitrijlamp. Ook bestaan er uitbreidbare fietsendragers. Je kunt dan een uitbreidset kopen waarmee je de drager verlengd en er een extra fiets bij op kan.
Wat ook erg handig kan zijn is een fietsendrager met een slot erop. Ook hierin zijn weer verschillende varianten te koop. Een trekhaakdrager is soms uitgevoerd met een trekhaakslot. De drager is dan niet van de trekhaak af te nemen. Handig voor als je de auto ergens parkeert en er niet de hele tijd bij bent. Ook hebben de meeste dragers sloten op de fietsframe/crank bevestiging zodat de fiets niet uit de drager kan worden genomen. Hiermee voorkom je diefstal van je fiets.
Elektrische fiets op fietsendrager
Voor het vervoeren van een elektrische fiets ben je aangewezen op een trekhaakdrager. Bepaalde merken bieden een speciale fietsendrager aan waarop je dit type fiets kunt monteren. Dit zijn onder andere Twinny Load, Thule, Spinder, AGU Pro User en Uebler. Ook kun je vaak als extra accessoire een oprij goot erbij kopen zodat je die zware elektrische fiets niet hoeft op te tillen.