Fietsendrager kopen

Om de fiets mee te kunnen nemen met de auto kun je een fietsendrager aanschaffen. Er zijn verschillende soorten dragers te koop, variërend voor 1 fiets tot wel 4 fietsen. Ook is de plaatsing van de drager op de auto verschillend. Er zijn dragers voor op het dak, op de trekhaak en aan de achterklep van de auto te koop.

Waarom een fietsendrager kopen?

Je wilt leuke fietstochtjes ondernemen als het mooi weer is. Dit kun je vanuit huis doen. Na verloop van tijd heb je alle wegen in de buurt wel een keer bereden. Met een fietsendrager kun je in de auto stappen en op zoek gaan naar een nieuw gebied waar je lekker kunt fietsen. Je bent een stuk mobieler en kunt meer van de wereld verkennen met een fietsendrager op de auto.

Montage van een fietsendrager

Als je een fietsendrager wilt kopen kun je kiezen uit 3 modellen:
 • een dakdrager op een imperiaal
 • een drager op de trekhaak
 • een drager aan de achterklep (spanbanddrager)

Alle modellen hebben voor- en nadelen. Waar je op moet letten is het gemak waarmee je de fietsendrager aan de auto kunt bevestigen. Daarnaast is het belangrijk dat je de fietsen er vrij gemakkelijk op kunt zetten. Een zware fiets til je niet zo even op het dak van de auto, dan kun je beter een drager voor de trekhaak aanschaffen.

De voor- en nadelen van verschillende fietsendragers

Er zijn dus 3 modellen waar je uit kunt kiezen bij de aanschaf. Ga na welke het beste past bij jouw auto door bijvoorbeeld naar de maximale kogeldruk van de trekhaak te kijken. Ook het dak heeft een maximaal toelaatbaar draaggewicht waarmee je rekening dient te houden. Zoek dit van te voren op. Het gewicht dat straks extra op de auto drukt is het gewicht van de fietsendrager + het gewicht van de fiets(en) die je erop wilt zetten. Dit mag de maximale kogel- of dakdruk niet overschrijden. Let hier goed op!

Dakdrager

Voordelen:
 • relatief goedkoop
 • maximaal 4 fietsen vervoeren
 • gemakkelijk op te ruimen
Nadelen:
 • lastig om fietsen op het dak te tillen
 • grote windvanger op het dak
 • meer weerstand tijdens rijden waardoor brandstofgebruik omhoog gaat
 • let op de hoogte van de constructie

Trekhaakdrager

Voordelen:
 • gemakkelijk te plaatsen
 • fietsen gaan er gemakkelijk op
 • voor sommige modellen bestaan oprij gootjes
Nadelen:
 • niet alle modellen passen op iedere trekhaak
 • enorme afmeting om op te ruimen

Spanbanddrager

Voordelen:
 • ideaal als je geen trekhaak hebt
 • niet de duurste oplossing
Nadelen:
 • achterklep tijdelijk onbruikbaar
 • beperkt zicht door achterruit
 • kan verlichting en kenteken afdekken

Extra opties fietsendrager

Omdat er veel soorten en maten zijn om uit te kiezen moet je goed bedenken wat je minimaal wilt aanschaffen. Kies eerst uit een model: trekhaak, dak, achterklep. Als je dit hebt gedaan kun je vervolgens verder zoeken naar de verschillen binnen een model. Zo hebben sommige modellen een uitgebreide verlichting, met mistlamp en achteruitrijlamp. Ook bestaan er uitbreidbare fietsendragers. Je kunt dan een uitbreidset kopen waarmee je de drager verlengd en er een extra fiets bij op kan.

Wat ook erg handig kan zijn is een fietsendrager met een slot erop. Ook hierin zijn weer verschillende varianten te koop. Een trekhaakdrager is soms uitgevoerd met een trekhaakslot. De drager is dan niet van de trekhaak af te nemen. Handig voor als je de auto ergens parkeert en er niet de hele tijd bij bent. Ook hebben de meeste dragers sloten op de fietsframe/crank bevestiging zodat de fiets niet uit de drager kan worden genomen. Hiermee voorkom je diefstal van je fiets.

Elektrische fiets op fietsendrager

Voor het vervoeren van een elektrische fiets ben je aangewezen op een trekhaakdrager. Bepaalde merken bieden een speciale fietsendrager aan waarop je dit type fiets kunt monteren. Dit zijn onder andere Twinny Load, Thule, Spinder, AGU Pro User en Uebler. Ook kun je vaak als extra accessoire een oprij goot erbij kopen zodat je die zware elektrische fiets niet hoeft op te tillen.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf fietsendrager: soorten, aandachtspunten en regelsAanschaf fietsendrager: soorten, aandachtspunten en regelsNu het maken van fietstochten (dankzij de e-bike) bij velen weer populair geworden is komt ook het fietsen in natuurgebi…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Keuze en onderhoud van een trekhaakVoor veel automobilisten is de trekhaak een onmisbaar aanhangsel van hun auto; voor zakelijk gebruik maar zeker ook voor…
Dakkoffer verdubbelt je laadruimteAuto's zijn niet meer te vergelijken met de modellen die vijftien jaar geleden door het straatbeeld reden. Maar ook de w…

Geschiedenis van de luchtbandGeschiedenis van de luchtbandDe luchtband is een uitvinding die van groot belang is geweest voor ons hedendaags vervoer. De voertuigen die wij gebrui…
Alle comfort op vakantie met een luxueuze mobilhomeAlle comfort op vakantie met een luxueuze mobilhomeVrij en ongebonden op vakantie trekken kan je met een caravan, maar vele mensen verkiezen een mobilhome vanwege stabiele…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 08-09-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.