Aanrijding met een onbekende of niet verzekerde tegenpartij
Het is op zich al vervelend genoeg als u schade heeft opgelopen aan uw auto. Als u er echter ook nog eens de aansprakelijke tegenpartij niet kent of als deze niet verzekerd is dan lijkt het een stuk moeilijker te worden om uw schade te verhalen. Er is echter nog wel een oplossing mogelijk.
Wat kunt u doen als u wordt aangereden door een onverzekerde of onbekende tegenpartij of als er lading van een vrachtwagen of onderdelen van een andere auto die op de weg liggen schade aan uw auto hebben veroorzaakt.
U heeft dan altijd een mogelijkheid het Waarborgfonds Motorverkeer aan te spreken voor de door u geleden schade. Er zijn echter wat voorwaarden verbonden aan uw claim welke verder besproken zullen worden. Dit artikel gaat echter niet over een schade welke u oploopt door een onbekende tegenpartij terwijl u geparkeerd stond omdat de voorwaarden hiervoor net even iets anders zijn. Voor een parkeerschade kunt u kijken op
Parkeerschade door een onbekende
Welke soort schaden kunt u precies claimen op het waarborgfonds:
Naast de parkeerschade vergoed het waarborgfonds schade die zijn veroorzaakt door een motorrijtuig indien:
- een onbekend gebleven motorrijtuigbestuurder, die is doorgereden na het ongeval, of
- een niet-verzekerde motorrijtuigbestuurder, of
- een bestuurder van een gestolen motorrijtuig, die wist dat het voertuig gestolen was (schade aan het gestolen motorrijtuig wordt niet vergoed maar de verzekeraar van het gestolen voertuig hoeft ook uw schade niet te vergoeden), of
- een motorrijtuig, verzekerd bij een failliete verzekeraar, of
- een motorrijtuigbestuurder die op grond van gewetensbezwaren is vrijgesteld van de verplichting tot verzekering en met wie de schade niet of niet volledig geregeld kan worden. Dit zijn doorgaans zeer gelovige mensen die uit religieuze overwegingen geen enkele verzekering wensen te sluiten dus ook bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering
Aan welke voorwaarden moet u voldoen om uw schade vergoed te krijgen:
Het moet vaststaan dat de tegenpartij aansprakelijk is voor het schade
Hoe u dit doet is afhankelijk van de schade zelf. Indien u met de tegenpartij gewoon een schadeformulier heeft ingevuld na de aanrijding, het formulier is door beide partijen ondertekend en uit het formulier blijkt dat de schade is ontstaan door een daad van de tegenpartij dan is dit in principe voldoende.
Beschikt u niet over een ingevuld schadeformulier, hetgeen vaker zal voorkomen dan zult u bijvoorbeeld door middel van getuigen moeten bewijzen dat de onbekende tegenpartij aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade. Een getuige kan ook een inzittende van uw voertuig zijn of een familielid.
U moet bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig of door een daaraan gekoppelde aanhangwagen
Dit lijkt in eerste instantie een moeilijkere opgave dan u denkt. U kunt uw verzekeraar, rechtsbijstandverzekeraar of het waarborgfonds zelf vragen een expert in te schakelen om de schade aan uw voertuig vast te stellen. Deze zal in diens rapport vermelden of de schade is ontstaan door een motorrijtuig of door een ander voorwerp. Hiermee is het bewijs in beginsel geleverd. Natuurlijk kunnen ook hier getuigenverklaringen van pas komen.
Bij een onbekende schadeveroorzaker moet u alle mogelijke moeite hebben gedaan om achter de identiteit van de veroorzaker te komen.
Hier wordt in eerste instantie gedacht aan een politieaangifte. Als u dit niet direct na de aanrijding heeft gedaan omdat u onbekend was van het feit dat u aangifte moet doen dan is het verstandig zo vlug mogelijk alsnog aangifte te doen. Als u over een kenteken beschikt dan is het voertuig niet onbekend, uw verzekeraar kan aan de hand van het kenteken de gegevens van de tegenpartij achterhalen. Ook is het verstandig direct na aangifte zo veel mogelijk navraag te doen bij mensen die de aanrijding hebben gezien. Wellicht hebben zij het kenteken van het betrokken voertuig gezien of genoteerd.
Als de gegevens van de tegenpartij bekend zijn moet u hem/haar een aanmaningsbrief hebben gestuurd waarin u hem/haar vraagt om schadevergoeding.
Doorgaans zal een verzekeraar, rechtsbijstandverzekeraar of tussenpersoon hiervoor zorg dragen. Als u echter geen bijstand krijgt in de verdere afwikkeling van de schade dan kunt u dit zelf ook doen. Houd zelf een kopie van deze brief achter zodat u deze later bij uw verzoek om schadevergoeding van het waarborgfonds kunt voegen.
Wie dient een claim in bij het waarborgfonds
In principe zal uw all risks verzekeraar dit namens u doen nadat u een uitkering heeft ontvangen voor uw schade. Beschikt u niet over een all risks verzekering dan kan u de schade indienen bij uw rechtsbijstandverzekering of tussenpersoon welke u behulpzaam kunnen zijn bij een juiste indiening van de claim. Mocht u geen bijstand hebben dan heeft u de mogelijkheid de schade zelf te regelen met het waarborgfonds. Het is hierbij van belang dat u de juiste formulieren gebruikt voor zowel het indienen van uw claim als voor de getuigenverklaringen.
Eigen risico
Het waarborgfonds kent een eigen risico van € 250,00 indien de schade werd veroorzaakt door een onbekend gebleven motorrijtuig. Voor schaden door een niet verzekerde tegenpartij of schade door een gestolen motorrijtuig geld er geen eigen risico. Indien u uw voertuig volledig casco heeft verzekerd verdient het dan ook de aanbeveling om deze schade in te dienen bij uw eigen verzekeraar. Doorgaans kunt u uw voertuig laten maken bij een aangesloten reparateur en wordt u geen eigen risico in rekening gebracht terwijl, als de schade verhaald wordt op het waarborgfonds door uw verzekeraar, de schade ook niet van invloed is op uw korting voor schadevrij rijden.