NS: Een treinkaartje kopen bij de automaat

NS: Een treinkaartje kopen bij de automaat Sinds 1 juni 2004 moet de NS-reiziger extra betalen om een kaartje aan het loket te kopen: 50 cent voor één kaartje en een euro voor twee of meer kaartjes. Helaas worden hiermee juist de mensen die af en toe reizen benadeeld; zo win je natuurlijk geen klandizie. Om deze extra toeslag te vermijden, moet je kaartjes online kopen of gebruik maken van de kaartautomaat. Bij deze laatste optie betaal je nog steeds de toeslag voor het chipkaartje, maar vermijd je in ieder geval de lokettoeslag. Op grotere stations heeft de reiziger de keuze uit twee automaten: automaten waarmee alleen de OV-chipkaart kan worden opgeladen en automaten waar ook losse kaartjes worden verkocht. Die laatste is nodig voor mensen die geen anonieme of persoonlijke OV-chipkaart hebben. Overigens zijn mensen boven 60 jaar of gehandicapten die de automaat niet kunnen bedienen vrijgesteld van de lokettoeslag mits ze bewijs kunnen overleggen van leeftijd dan wel functiebeperking.


Een los treinkaartje kopen

Volg de stappen hieronder om een los kaartje te kopen. De NS noemt dit ook wel een "eenmalige OV-chipkaart", maar het is de vervanger van het vertrouwde, papieren kaartje. Om poortjes te kunnen openen, hebben ook deze kaartjes een chip. De NS rekent 1 extra per kaartje met chip, ondanks dat de reiziger er niet om heeft gevraagd dat tegenwoordig chips nodig zijn in de kaartjes. De enige manier om met een papieren kaartje te reizen zonder deze rare toeslag is via een online bestelling, maar dan moet je deze wel kunnen printen of kunnen reizen met een smartphone of tablet waar de NS app op staat.

Bron: Screenshot kaartautomaatBron: Screenshot kaartautomaat
 1. Kies "Kopen los kaartje". Sommige automaten hebben een afwijkend beginscherm, dan moet je eerst "Ik heb geen OV-chipkaart" kiezen.
 2. Kies de kaartsoort: "enkele reis", "dagretour", "railrunner", "dagkaart" of "IC direct of ICE toeslag". Druk op "overig" voor opties als dagkaart, treintaxi, dagkaart hond, maandkaarten en rondreis. Voor buitenlandse kaartjes, kies "Buitenland".
 3. Na de kaartsoortkeuze verschijnen letters op het scherm. Toets de eerste twee letters van de bestemming in en kies rechts het juiste station.
 4. Kies "1e klas" of "2e klas".
 5. Kies "vandaag geldig" of "andere datum".
 6. Kies het aantal kaartjes: 1 tot 4.
 7. Kies de betaalwijze "pinpas", "maestro" (creditcard) of "muntgeld".
 8. Voer het muntgeld of de pas in. Voor de optie "pinpas" en "maestro" zijn een pincode vereist. Na de pincode moet het bedrag worden goedgekeurd en dan nog "ja" of "nee" voor een transactiebon.
 9. Het kaartje wordt geprint en valt in het bakje linksonder.

Bijzondere handelingen

Standaard worden de kaartjes verkocht met het verkoopstation als vertrekpunt, maar je kunt ook kaartjes vanaf een ander vertrekstation kopen. Nadat de bestemming is gekozen, verschijnen vertrek- en eindpunt in een wit vlak op het scherm. Om het vertrekstation te wijzigen, druk je op de naam van het standaard ingestelde station. Je moet dan weer de eerste of eerste twee letters invoeren en het juiste station kiezen.

Het is ook mogelijk om een via-station te kiezen. Voer hiervoor eerst gewoon het vertrek- en eindpunt in en raak dan de knop "via-station" aan. Na het invoeren van het station, wordt gevraagd hoe de reis gaat: heen- en terugreis via dat station, alleen de heenreis of alleen de terugreis.

Voor een rondreis, dus een reis die begint en eindigt bij hetzelfde station, kies bij de optie "overig" voor "rondreis". De automaat vraagt dan om het eerste en tweede via-station. Je kunt nog een derde via-station invoegen.

Bij kaartjes naar Frankrijk, België of Luxemburg kan gekozen worden uit "enkele reis", "dagretour", "superdagretour", "weekend-retour", "fiets" of "hond". Deze zijn twee maanden geldig, m.u.v. de superdagretour (één dag) en de weekendretour (drie dagen). Kaartjes naar Duitsland bieden de keuze uit "enkele reis", "retour" of "hond" en zijn twee maanden geldig.

Saldo laden bij een automaat

De automaat biedt mensen de mogelijkheid om geld te laden op hun OV-chipkaart. Je moet hiervoor je OV-chipkaart bij het daarvoor bestemde vlak houden en de stappen volgen voor het laden van saldo.

Samenreiskorting

Om gebruik te maken van korting als je meereist met een abonnementhouder, moet je de Samenreiskorting laden. Je gaat naar de automaat en kiest dan Samenreiskorting in 1e of 2e klas. Je kunt kiezen voor geldigheid vandaag of morgen en dan 1x of 2x. Dit hangt ervan af of je zowel op de heen- als terugreis recht hebt op de korting. Als je nu incheckt voor je reis, wordt de Samenreiskorting berekend. De Samenreiskorting geldt doordeweeks na 9 uur en in het weekend de hele dag.

Andere kaartjes op de OV-chipkaart

Ook andere kaartjes zijn te laden op een OV-chipkaart: Railrunner (op OV-chipkaart van het kind), dagkaart fiets en dagkaart hond. Voor de ICE toeslag staan aparte toeslagpalen op de perrons, maar deze is ook al bij de automaat te laden.

Speciale kaartjes

Naast de abonnementen biedt de NS ook geregeld speciale kaartjes aan die voordeel bieden voor de reiziger:
 • Lentetour is een aanbieding tijdens de lente. Twee personen kunnen tijdens een dag in het weekend door het hele land reizen in de eerste klas.
 • Zomertour is geldig in juli en augustus. Twee personen kunnen tijdens twee dagen binnen een periode van tien dagen door het hele land reizen in de tweede klas. Zomertour Plus maakt ook het reizen in de bus, tram en metro gratis. NS verandert de marketing van deze tour nog wel eens, waardoor het kaartje sommige jaren alleen te koop is voor jongeren. Controleer dat voor aankoop.
 • Herfsttour is een aanbieding tijdens de herfst. Twee personen kunnen tijdens een dag in het weekend door het hele land reizen in de eerste klas.
 • Kijk voor aanbiedingen ook eens in de Spoordeelwinkel, bijvoorbeeld dagkaarten voor 20 euro inclusief een koffie of snack bij een specifieke keten.

Tips

 • Mocht je voor de automaat staan en hulp nodig hebben, dan kun je bellen met het gratis nummer op de automaat. Een medewerker helpt je dan bij het doorlopen van alle stappen.
 • Let op voor reizen richting het oosten van het land. De automaat laat je je route kiezen. Reizen via het NS-net is een omweg en dus duurder dan een kaartje met een via-station op de Syntus-route.
 • De NS biedt ook kaartjes aan online. Zie NS: online een treinkaartje (e-ticket) kopen voor meer informatie. Op stations met gesloten poortjes moet je de code op de print gebruiken om in te checken, dit kan meestal maar bij één van de beschikbare poortjes.
 • Geregeld zijn er acties van winkels voor goedkope treindagkaarten. Winkels die deze acties voeren zijn Albert Heijn, Blokker, Hema en Kruidvat.
 • Op Ns.nl kun je zowel je reis plannen als zien hoeveel het kaartje kost. Een enkele reis kost de helft van een retourtje. Voor reizen in de eerste klas betaal je zo'n 80% meer dan in de tweede klas.
 • Het is niet meer mogelijk om kaartjes zonder datum te kopen. Je kunt wel kaartjes met een andere datum kopen.
 • Verdwenen kaartjes zijn het maandnetabonnement, het weekendretour, de weekend Railrunner, het treinkaartje met toegang tot het Spoorwegmuseum, P+R kortingskaartje bij Q-park en de Traintaxi 6 voor 5.
 • Papieren kaartjes met korting zijn niet meer beschikbaar. Abonnementhouders moeten verplicht met de OV-chipkaart reizen op saldo en om reizigers mee te nemen met korting moet bij de automaat het Samenreisproduct op de OV-chipkaart van die persoon worden geladen. Dit betekent ook dat reizen met korting niet mogelijk is als de medereiziger geen OV-chipkaart heeft.
 • Op veel stations staan poortjes, al zijn ze nog lang niet overal in gebruik.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
Voordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartVoordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartDe voordeelurenkaart is veranderd. Tegenwoordig is de voordeelurenkaart ook een OV-chipkaart waarmee niet alleen met de…
Met de trein reizen in ItaliëMet de trein reizen in ItaliëItalië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse st…
OV-chipkaart uitlezen met app en inchecken met je bankpasnieuws uitgelichtOV-chipkaart uitlezen met app en inchecken met je bankpasJe eigen OV-chipkaart uitlezen met een app op je smartphone en voor de trein inchecken met je bankpas. Het zijn twee van…

Parkeerschade door een onbekende: het WaarborgfondsHelaas komt het in onze samenleving steeds vaker voor dat uw auto wordt aangereden terwijl u geparkeerd stond en dat de…
9292, reizen met het openbaar vervoerReizen met het openbaar vervoer wordt tegenwoordig steeds makkelijker en aantrekkelijker: u kunt overal komen en u vermi…
Bronnen en referenties
 • www.ns.nl
 • http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/03/15/R324.htm
 • http://www.nuzakelijk.nl/20080613/e-business/ns-start-met-verkoop-kaartjes-op-ebay
 • Foto van de nieuwe kaartautomaat van: http://www.klinkenberg.ws/cms/website/ns_kaartautomaat.html
 • http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3269930/2012/06/12/NS-Papieren-treinkaartje-blijft-tot-najaar-2013.dhtml
 • http://www.ns.nl/reizigers/blind/losse-vervoerbewijzen/veranderingen-assortiment.html
 • http://www.treinreiziger.nl/actueel/binnenland/papieren_treinkaartje_met_korting_verdwijnt_door_oplossing_dubbel_opstaptarief-144999
 • Afbeelding bron 1: Screenshot kaartautomaat (http://Ns.nl)
Reacties

Truus Herrmans, 10-11-2016
Kan ik een ticket eerder kopen bij de automaat of moet ik het dezelfde dag gebruiken? Reactie infoteur, 13-11-2016
Beste Truus,

Kaartjes zonder datum zijn niet meer te koop bij de automaten. Via internet kun je wel voor een willekeurige dag een kaartje kopen.

Jantrao

Susan, 17-08-2016
Kan je op station Ravenstein treinkaartjes kopen? Reactie infoteur, 18-08-2016
Susan,

Op elk station staat minimaal een automaat. Zou wel erg dom zijn anders, want dan maak je zwartrijden verplicht.

Jantrao

Megens, 17-08-2015
Kun je op station Tiel een treinkaartje kopen of je ov chip activeren? Reactie infoteur, 18-08-2015
Beste Megens,

Een kaartje kopen kan altijd, op elk station. Ik weet niet precies wat je bedoelt met het activeren van ov-chipkaart. Misschien kun je dat beter aan NS vragen.

Jantrao

Endeveld, 23-08-2012
Ik heb mijn NS voordeelurenkaart kaart opgezegd. Daarna kreeg ik een brief waarin staat hoe je het abonnement stop zet via de NS-kaartautomaat. Heb ik allemaal gedaan, dit lukt niet. Graag uitleg Reactie infoteur, 23-08-2012
Hallo,

Ik denk niet dat je een abonnement kan opzeggen bij de kaartautomaat, maar wel bij de OV-chipkaartautomaten. Hoe dan ook, ik ben niet van de NS, dus ik heb geen idee hoe je iets dergelijks moet doen. Neem contact op met NS voor meer informatie.

Succes,
Jantrao

D. J. van Stuijvenberg, 09-02-2012
Beste,

Hoe kan het zo zijn dat, als ik netjes een trein kaartje wil kopen en wil betalen met papier geld dat dat niet kan. Ter plaatse kom je daar pas achter. Wil me'n de mens uit de auto halen kan dit niet de bedoeling zijn.

Graag antwoord.

D.J. Van Stuijvenberg Reactie infoteur, 09-02-2012
Hallo,

Ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt met "graag antwoord." Ik ben niet van de NS. Dit is puur een informatief artikel. Als u een klacht heeft over de kaartjesautomaten, dan zult u contact op moeten nemen met de NS.

Papiergeld wordt wel geaccepteerd aan het loket, maar dan komt er 50 cent extra bij. Pinnen kan natuurlijk wel, zowel bij de automaat als het loket.

Groeten,
Jantrao

Chris Mooij, 30-10-2011
Afgelopen donderdag zijn wij met de trein van Ommen naar Amsterdam gegaan. Het kostte heel wat moeite een treinkaartje te kopen. Met ons ING pasje lukte dit niet. Verder kon er alleen muntgeld in de automaat. Wij hadden niet genoeg muntgeld bij ons. Er was geen mogelijkheid te wisselen. In Ommen geprobeerd de conducteur op te zoeken, deze zat in het andere treinstel. In Dalfsen overgestapt naar dit treinstel. Op verzoek van de conducteur de hele trein doorgelopen om daar te wachten. Toen ook hij gearriveerd was vertelde hij ons dat we op het station in Zwolle bij de balie een retour Ommen Amsterdam konden kopen. Dit hebben we gedaan, maar wat bleek per kaartje 50 eurocent duurder! Ik vind dit geen service en baal hier behoorlijk van. Graag uw reactie hierop. Reactie infoteur, 31-10-2011
Neem contact op met NS, want zij zijn de enigen die u hiermee kunnen helpen.

Succes,
Jantrao

Ton Lambooij, 25-07-2011
Ik kan op het station Ravenstein bij de automaat geen gebruik meer maken van mijn maestro-pas. Klopt dit en zo ja, waarom is dat? Reactie infoteur, 25-07-2011
Beste Ton,

Wat de NS wel en niet doen, blijft een mysterie. Neem contact op met de NS klantenservice om te vragen of dit slechts tijdelijk is.

Succes,
Jantrao

Brielo, 15-09-2010
Kunt u mij vertellen wat voor soort kaart automaat ik in Deurne kan verwachten?

Ik moet vanuit daar nl. naar Den Bosch en ik heb al 20 jaar niet meer in de trein gezeten

En… hoe moet ik Den Bosch invullen?
Als "s hertogenbosch of S'Hertogenbosch of Den Bosch

Alvast bedankt voor het antwoord
groetjes Brielo Reactie infoteur, 15-09-2010
Brielo,

De meeste automaten zijn tegenwoordig touch-screen, dus dat lijkt me het waarschijnlijkst.

U hoeft niet de hele bestemming in te toeten, want na de eerste twee letters verschijnen de opties al op het scherm. Voor Den Bosch kunt u zowel DE intoetsen als HE, want zowel Den Bosch als 's-Hertogenbosch staan in de automaat geprogrammeerd.

Jantrao

J. Becker, 08-04-2009
Hedenmorgen kocht ik in op het station Maastricht aan de service-balie 4 kaartjes Arnhem-Gouda, ongestempeld. Hoewel ik ouder ben dan 60 jaar en dat ook gezegd heb én er volgens mij in Maastricht via de automaat geen kaartjes Arnhem-Gouda te koop zijn?, moest ik toch 4 x? 0,50 cent extra betalen.
Vraag: Is dat juist of heeft de loketmedewerker ten onrechte 4 x? 0,50 in rekening gebracht.
Gaarne uw bericht.
Vriendelijke groet.
J. Becker Reactie infoteur, 09-04-2009
Het is mogelijk om kaartjes vanaf een ander station te kopen aan de automaat, maar dit is een wat ingewikkeld proces: code 0000 op de oude automaten of het vertrekstation aantikken op de touchscreenautomaten. Hoe dan ook, volgens de regels horen mensen boven 60 jaar vrijgesteld te zijn van de "boete". U zegt niet of u een legitimatiebewijs bij u had. Als u geen bewijs kunt overleggen, kunt u geen kwijtschelding krijgen.

Jantrao

Kitty, 19-10-2008
Leuk dat er staat dat je met een creditcard kan betalen, maar ik heb nog geen automaat gezien waar dat ook daadwerkelijk kan. de infirmatie op deze website is dus misleidend.:-( Reactie infoteur, 20-10-2008
Hallo Kitty,

Volgens de Webdemo van de NS (http://webdemo.ns.nl/webdemo.e2000/) is de credit card optie er wel voor een Maestro credit card. Ik heb het eerlijk gezegd nooit zelf geprobeerd, maar mogelijk hebben slechts een beperkt aantal automaten deze optie. Dat zou de reden kunnen zijn dat jij nog geen automaat bent tegengekomen die creditcardbetaling toelaat. Gert zei op 25-09-2008 dat hij dacht dat het alleen voor buitenlandse credit cards mogelijk is. Hoe dan ook, de informatie is niet misleidend, want de optie bestaat. Als je hierover meer wilt weten, raad ik je aan om contact op te nemen met de NS.

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.