5 belangrijke vragen na een ongeluk met je auto
Stel dat je net een auto-ongeluk hebt gehad, weet je dan welke handelingen je moet ondernemen? Waarschijnlijk gaan er na een dergelijke situatie allerlei vragen door je hoofd heen. Wat moet ik nu doen? Haal eerst een paar keer diep adem, en kom eerst tot rust. Er zijn een paar dingen die moeten gebeuren.
Moet ik altijd een schadeformulier invullen?
Nee, dit hoeft niet altijd. Er zijn een aantal gevallen waarbij er geen schadeformulier aan te pas hoeft te komen. Dit geldt voor schade door weersomstandigheden, ruitschade, diefstal, joyriding en aanrijding met een vast object waarbij de tegenpartij onbekend is.
Wanneer wel vereist?
Het invullen van een schadeformulier is wél vereist bij schade door vandalisme en bij een aanrijding met een persoon, een object of dier waarbij de eigenaar wel bekend is en in staat is om het formulier te ondertekenen.
Moet ik het schadeformulier ter plekke invullen?
De voorkant van het formulier dien je ter plekke in te vullen. Op deze kant staan enkele vragen over het ongeluk, welke schade er ontstaan is en hoe dit is gebeurd. Er wordt ook gevraagd om een schets van de situatie te maken. Direct na het ongeluk zit de situatie nog vers in je geheugen, en daarom is het slim om dit zo snel mogelijk op papier te hebben.
Conflict met de tegenpartij?
Als je een conflict hebt met de tegenpartij over hoe de situatie precies tot stand is gekomen, kunnen eventuele getuigen je ook direct helpen. De politie adviseert om altijd zoveel mogelijk foto’s te maken. Zorg er voor dat beide partijen een exemplaar van het schadeformulier ondertekenen. De achterkant van het formulier kun je op een later moment rustig thuis invullen.
De tegenpartij is doorgereden na het ongeval. Krijg ik nu niets?
Kijk altijd eerst of je eigen autoverzekering dit vergoedt. Is dit niet het geval? Geen paniek! In deze situaties kun je bij het Waarborgfonds terecht. Het Waarborgfonds is er voor mensen die schade hebben geleden door een motorvoertuig en hiermee niet terechtkunnen bij een verzekeraar. Denk hierbij aan situaties waarbij de tegenpartij dus onverzekerd rijdt, met een gestolen voertuig een ongeluk heeft veroorzaakt of is doorgereden na het ongeval.
Hierdoor krijg je toch bijna altijd de vergoeding waar je recht op hebt! Let er wel op dat het Waarborgfonds enkele eisen stelt. Zo moet je bijvoorbeeld wel moeite hebben gedaan om de dader op te sporen als deze onbekend is.
Moet ik de politie bellen?
Zijn er ernstige gewonden? Bel meteen 112! Ambulancepersoneel kan de situatie altijd beter inschatten en indien nodig gelijk hulp bieden. Als je auto de weg blokkeert of als er van forse schade sprake is, kun je de politie bereiken op het telefoonnummer 0900-8844.
Wanneer hoeft dit niet?
Bij lichte ongevallen zonder ernstige gewonden of forse schade zal de politie niet ter plaatse komen. In deze gevallen kun je vaak zelf met de tegenpartij de situatie afhandelen. Zorg er in ieder geval voor dat je getuigen benadert en vanuit zoveel mogelijk hoeken en standen foto’s maakt. Onderlinge conflicten over de aansprakelijkheid zijn zaken voor de verzekeraars, niet voor de politie. Verzekeraars doen aan de hand van getuigenverklaringen en foto’s onderzoek naar het ongeval.
Hoe meld ik de schade bij mijn verzekeraar?
Het is verstandig om schade zo snel mogelijk te melden. Dit kan bijvoorbeeld middels het versturen van een ingevuld schadeformulier naar jouw verzekeraar. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de schade telefonisch te melden. Er zijn ook verzekeraars waar je dit direct op je smartphone kunt doen! Kijk altijd bij je eigen verzekeraar hoe je dit het beste kunt doen.
© 2015 - 2024 Simon1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vochtproblemen in de autoConstant de ramen schoonvegen, ventileren en een airco die op volle toeren draait. Als de ramen regelmatig beslaan, geef…
Bronnen en referenties
- WBF, http://www.wbf.nl/NL/Organisatie/Paginas/wiezijnwe.aspx, bezocht op 08-09-2015
- www.autoverzekering.nl, https://www.autoverzekering.nl/vragen/ik-heb-schade-veroorzaakt-wat-nu/, bezocht op 08-09-2015
- Politie, https://www.politie.nl/themas/aanrijding.html, bezocht op 08-09-2015