Vochtproblemen in de auto

Vochtproblemen in de auto Constant de ramen schoonvegen, ventileren en een airco die op volle toeren draait. Als de ramen regelmatig beslaan, geeft dat trouwens niet alleen overlast maar vormt het ook een veiligheidsrisico. Een autorit kan op die manier letterlijk "in het water vallen". Vocht kan bovendien een indicatie zijn van lekkages in de auto. In extreme gevallen kunnen zelfs de vloermatten helemaal volgezogen zijn.

Waaraan herken je vochtproblemen in de auto?

Nog voordat het water tot in de voetenruimte staat, kunnen er al waarschuwingen zijn:
  • als zich veel vocht in de auto bevindt, ruikt het muf;
  • anders is het als het probleem een ​​lekkend verwarmingssysteem is. Dan ruikt het naar Maggi;
  • beslagen ramen kúnnen, maar hoeven geen waarschuwing te zijn. Vaak hebben bezitters van grote honden er last van, omdat bij hun gehijg veel vocht vrijkomt;
  • voor ernstige problemen is vaak ook een slechte afdichting verantwoordelijk. Dat kan trouwens ook bij nieuwere auto’s de oorzaak zijn.

Onderhoud van rubberen afdichtingen

Juist in de winter gaan de rubberen afdichtingen gemakkelijk kapot. Wanneer ze nat zijn en het vriest, trek je ze stuk wanneer je de deur opent. Bovendien worden afdichtingen bros na verloop van tijd, waardoor er eveneens water kan binnendringen. In winkels voor auto-accessoires zijn speciale onderhoudsstiften te koop die een preventief effect hebben. Maar buiten regelmatig onderhoud helpt niets echt langdurig.

Rubber deurafdichtingen kunnen scheuren

Vooral rubberen deurafdichtingen moeten regelmatig worden onderhouden. Anders kunnen ze op termijn kleine barsten en scheuren vertonen. Gevolg: vocht kan doordringen in het interieur. En zijn de afdichtingen eenmaal "bros", dan komt men er niet onderuit om ze te vervangen. Gaat het alleen om de deurafdichtingen, dan bedragen de kosten, afhankelijk van merk tussen 50 en 100 euro’s. Gaat het echter om afdichtingen op moeilijk bereikbare plekken of moet een lekkage eerst worden opgespoord, dan kan het aanzienlijk duurder worden.

Afdichtrubbers kofferbak vormen vaak een probleem

Als men garagehouders mag geloven, vormen de afdichtrubbers van de kofferbak het vaakst een probleem. In auto's met een achterklep is dat de meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen. Dan volgt de afdichting van de voorruit, de zijruiten en tenslotte de deurafdichtingen. Ook een gat in de bodemplaat kan de oorzaak zijn. Dat kan worden vastgesteld door een testrit bij regenweer zonder vloermatten. En daarbij kan men gerust een grote waterplas “nemen”.

Verstopte afvoergoten

Een andere reden voor (te) veel vocht in de auto zijn verstopte afvoergoten. Als zich daarin bladeren en vuil verzamelen, kan het water niet weglopen en zoekt een andere weg. En die voert vaak via het interieur. Bij schuifdaken bevinden zich de afvoergoten doorgaans in de hoeken. Van daaruit loopt het water door de stijlen naar de wielkasten. Bij wijze van test kan men voorzichtig wat water in de goten laten lopen en kijken of het eruit komt bij de wielkasten. Ook de warmtewisselaar, vergelijkbaar met de radiator in een woning, kan kapot zijn. Maar dat is vooral een probleem bij oudere auto's.

Bladeren en vuil verwijderen

Bij verstopte afvoergoten moeten automobilisten in herfst en winter allereerst bladeren en vuil uit de afvoergoten verwijderen. Dat is een goed begin, als men grip op ongewenst vocht wil krijgen. Als dat niet genoeg is, moet men niet proberen om het probleem met geweld op te lossen. De afvoerkanalen zijn nagenoeg altijd gemaakt van kunststof. Wie daarin zomaar wat rond port en peutert, kan gemakkelijk wat beschadigen. De vakman adviseert in die gevallen om een garage op te zoeken. Daar kan men de goten met perslucht vrijmaken.

Vocht in de auto nooit negeren

In geen geval mag je vocht in de auto negeren, want anders kan dat leiden tot aanzienlijke schade. Als water bijvoorbeeld in de voetenruimte een weg zoekt door de auto, kan het elektronische componenten passeren die gevoelig op water reageren. Ook kunnen kabels door vochtigheid corroderen.

Gebruik de airco ook in de winter

Tegen een matige vochtigheid helpen ook speciale kussens. Die kosten hooguit een tiental euro’s en geven aan wanneer ze verzadigd zijn. Dat is ook een goede oplossing als je waterschade hebt gehad die verholpen is. Weliswaar wordt de auto in de garage gedroogd, maar enige nazorg is wel gewenst. En tot slot dit advies: gebruik ook in de winter de airco. Die koelt niet alleen, maar verwarmt ook en droogt tegelijk de lucht.

Het gevaar van roestvorming

Heb je te maken met grotere hoeveelheden vocht, dan is meer nodig. Het beste is nog de goede oude krant. In dikke lagen over de bodem verdeeld en dagelijks verwisseld, kan je de auto zo effectief “droogleggen”. In geen geval mag men zakjes zout in de auto leggen. Wanneer het water met pekel verzadigde is, is dat een perfecte voedingsbodem voor roestvorming op uitgebreide schaal. De basis voor een volgende waterschade is daarmee gelegd.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto: handige tips tegen roestvormingAuto: handige tips tegen roestvormingRoestbestendige materialen en beschermende afwerklagen zijn voor de meeste delen van de auto gebruikt om het aanzicht, d…
Voordelen en nadelen spouwmuurisolatieVoordelen en nadelen spouwmuurisolatieEr zijn steeds meer mensen die nadenken over het isoleren van hun spouwmuur. Velen twijfelen vanwege verhalen over vocht…
Spouwmuurisolatie kosten en subsidieSpouwmuurisolatie kosten en subsidieMet spouwmuurisolatie bespaart u flink op uw stookkosten, voelt het aangenamer aan en kunt u vochtproblemen oplossen. Sp…
Kelder waterdicht makenAls je last hebt van vochtproblemen in de kelder door optrekkend vocht dan kun je daar iets aan doen. Vochtbestrijding k…

Slaperig op de snelweg – tips om wakker te blijvenSlaperig op de snelweg – tips om wakker te blijvenAlert blijven achter het stuur. Ook al barst u van de slaap. Een hele klus. Zoals na een lange avonddienst met nog een u…
5 belangrijke vragen na een ongeluk met je autoStel dat je net een auto-ongeluk hebt gehad, weet je dan welke handelingen je moet ondernemen? Waarschijnlijk gaan er na…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.