Tips om te slagen voor je autorijbewijs praktijkexamen

Tips om te slagen voor je autorijbewijs praktijkexamen Het halen van je rijbewijs kan voor sommigen iets onmogelijks lijken. Iedere keer weer zijn de zenuwen je de baas en weet je niets meer van wat je tijdens het lessen hebt geleerd. Natuurlijk heb je ook geluk nodig. Echter zijn er ook tips en tricks om het halen van je praktijkexamen makkelijker te maken.

Waar gaat het fout?

Het herhaaldelijk zakken voor je praktijk kan met de meest uiteenlopende zaken te maken hebben. Zoals:
  • Zenuwen: je bent zo zenuwachtig dat je niet meer normaal kunt functioneren.
  • Slechte voorbereiding: je hebt niet genoeg geleerd tijdens je lessen, je bent niet voldoende uitgerust of fit.
  • Privé problemen: er kunnen zaken zijn voorgevallen in bijvoorbeeld je thuissituatie waardoor je met je hoofd ergens anders zit.

10 tips om je praktijkexamen gemakkelijker te maken

Rij de route van tevoren vast een keer

Rij voor je praktijkexamen de route vast een keer met iemand die zijn rijbewijs heeft. Zo weet je hoe je je op bepaalde plekken moet gedragen in het verkeer. Als je voor je praktijk op moet zul je zien dat je veel dingen herkent. Je kunt beter het verkeer ervaren dan dagen achter elkaar in de boeken te zitten. Mocht je al een keer gezakt zijn kan het ook erg goed zijn om de route eens na te rijden. Zo kun je zien waar het de vorige keer fout ging. Hier leer je veel van.

Voorkom vermoeidheid en extra stress

Zorg dat je uitgeslapen bent op de dag van je praktijkexamen. Doe de avond ervoor geen gekke dingen zoals op stap gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je op de dag zelf op tijd opstaat zodat je niet hoeft te haasten voordat je gaat. Dit zorgt alleen maar voor extra stress. Zorg dat je de dag ervoor de benodigde papieren klaar legt die je mee moeten nemen naar het CBR. Zodat je deze niet op het laatste moment nog moet gaan zoeken. Probeer voordat je gaat je gedachten te verzetten door iets te lezen, een spelletje te doen of gewoon televisie te kijken.

Eten en drinken

Zorg dat je goed gegeten en gedronken hebt voor je praktijkexamen. Dit zorgt ervoor dat je je niet futloos voelt een paar uur later. Fruit is een goede manier om de dag te beginnen. Drink sinaasappelsap, eet een appel of een peer. Daarnaast is het belangrijk om eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen. Hiervoor kun je het beste volkorenbrood met pindakaas, havermout of een bak yoghurt eten.

Kleding

Draag makkelijke kleding waarin je je comfortabel voelt. Hierbij kun je het beste kiezen voor soepele kleding die niet in de weg zit. Dus bijvoorbeeld geen hakken of slippers, maar sportief schoeisel. En bij voorkeur kleding die niet te strak zit, zodat je je in de auto makkelijk kunt bewegen. Doe ook je jas uit als je die aan hebt. Hier kun je het tijdens het rijden erg warm in krijgen en het zit niet lekker achter het stuur.

Raar maar waar

Voordat je gaat, kun je een ballon opblazen en op de bank thuis leggen. Als je later in de auto zit kun je hieraan denken, dit zal de zenuwen verminderen. Het klinkt raar, maar het werkt wel. Dit is een manier om je gedachten te verzetten tijdens het rijden zonder direct aan teveel afleidende onderwerpen te denken. Zo hoef je tijdens het rijden niet steeds te denken: ''Doe ik het wel goed?''.

Wees eerlijk over je zenuwen

Geef eerlijk aan bij de examinator dat je zenuwachtig bent. Hij zal je op je gemak proberen te stellen. Ook in de benadering naar jou zal hij dit in zijn achterhoofd houden. Het kan voor jou ook opluchten om van tevoren even over je zenuwen te praten met je examinator. Een examinator komt op een dag genoeg mensen tegen met hetzelfde probleem.

Vlot rijden

Rijd tijdens het examen goed door, niet te hard maar ook zeker niet te zacht. Hier zakken veel mensen op. Door vlot door te rijden zorg je voor een goede doorstroming in het verkeer. Je laat zien dat je niet bang bent en in de gaten hebt wat er om je heen gebeurt.

Spiegelen

Zorg dat je tijdens het spiegelen je hoofd meebeweegt. Zo laat je zien dat je er echt mee bezig bent en het verkeer om je heen in de gaten hebt. Veel mensen bewegen alleen hun ogen, wat voor een examinator moeilijk te zien is. Naderhand krijgen zij vaak te horen dat ze niet voldoende gespiegeld hebben, terwijl ze dit misschien wel deden. Door je hoofd mee te bewegen, natuurlijk niet te overdreven, laat je zien dat je genoeg spiegelt.

Een foutje maken is menselijk

Maak je een foutje? Probeer het te vergeten en gewoon je ding te blijven doen. De rit is pas voorbij als je terug bent bij het CBR. Wanneer je een ingreep hebt, denken veel kandidaten dat het al einde verhaal is. Echter, wanneer je laat zien dat dit een incident was en je gewoon je ding blijft doen, kun je nog makkelijk slagen. Als je een ingreep hebt, probeer dit dan naast je neer te leggen en je weg gewoon te vervolgen. Blijf niet hangen in fouten, daar zal het niet beter van gaan.

Blijf geconcentreerd

Zorg dat je tijdens het rijden ook echt bezig bent met het rijden. Probeer niet steeds te praten met je examinator. Zo blijf je optimaal geconcentreerd. Het is tijdens een praktijkexamen niet erg om vragen die niet over het rijden gaan te negeren. Het halen van je rijbewijs is op dat moment prioriteit nummer één!

Belangrijk om in je achterhoofd te houden

Wat misschien nog wel het belangrijkste is, is dat je je realiseert dat zakken niet het einde van de wereld is. Natuurlijk, het kost veel geld, maar als je zakt wilt dat gewoon zeggen dat je er nog niet klaar voor bent. Je hebt er alleen je zelf mee als je met gelukt slaagt maar er later achterkomt dat je er nog helemaal niet klaar voor bent. Dit is alleen maar onveilig. Neem de tijd bij het lessen en leren. Zorg ook dat je dit bespreekt met je rij-instructeur, ga niet te snel op voor je rijbewijs maar zorg ervoor dat je zeker weet dat je het rijden onder de knie hebt en het verkeer begrijpt.
© 2015 - 2024 Sjorsmennen1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor je praktijkexamenHet afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje ku…
Rijbewijs - Slagingspercentages bij het CBRRijbewijs - Slagingspercentages bij het CBRDe slagingspercentages bij één van de 55 examencentra van het CBR. Je kans om de eerste keer te slagen voor het praktijk…
Het scooter certificaat. Wat is het?Welke veranderingen heeft het scooter certificaat de afgelopen jaren ondergaan en hoe steekt de toets nu eigenlijk in el…
Informatie over het staatsexamen of BNORInformatie over het staatsexamen of BNOROngeveer 7% van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om in 4 keer het rijbewijs te halen. Zij komen terecht bij het B…

De UltraCane: Een slimme stok voor blinden en slechtziendenDe UltraCane: Een slimme stok voor blinden en slechtziendenVisueel gehandicapte personen vertrouwen op een blindengeleidehond of taststok om zich buitenshuis te verplaatsen. Dankz…
Wat staat er op dat plaatsnaambord?Wat staat er op dat plaatsnaambord?Op het moment dat je de bebouwde kom van een bepaalde woonplaats binnenkomt, zie je aan de kant van de weg een plaatsnaa…
Sjorsmennen1 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.