De UltraCane: Een slimme stok voor blinden en slechtzienden

De UltraCane: Een slimme stok voor blinden en slechtzienden Visueel gehandicapte personen vertrouwen op een blindengeleidehond of taststok om zich buitenshuis te verplaatsen. Een innovatief hulpmiddel dat hierbij kan helpen, is de met sonar uitgeruste 'UltraCane'. Deze speciale witte stok maakt het eenvoudiger om objecten in de omgeving te detecteren. Dankzij vibrerende knoppen op het handvat kan de visueel gehandicapte gebruiker gemakkelijk een beeld van zijn omgeving vormen. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Werking van de UltraCane

Het unieke aan de UltraCane-geleidestok is dat deze voorzien is van een sonar die de directe omgeving continu aftast op voorwerpen. Via geavanceerde obstakeldetectie geeft de witte stok een tactiele terugkoppeling aan de gebruiker. Deze technologie is geïnspireerd op echolokalisatie, een techniek die vleermuizen en dolfijnen ook gebruiken om zich te oriënteren.

Gebruikers kunnen objecten binnen een straal van twee of vier meter waarnemen, zowel op de grond als op hoofdhoogte. Twee knoppen op het handvat geven de blinde of slechtziende gebruiker feedback over de nabijheid en positie van obstakels. Hierdoor wordt het eenvoudiger om veilig rond obstakels te navigeren.

Wanneer de onderste knop trilt, duidt dit op een hindernis nabij de grond, zoals een parkeerpaaltje of vuilnisbak. Trilt de bovenste knop, dan is er een hindernis op hoofdhoogte, zoals overhangende takken, een luifel of een reclamebord. De UltraCane kan objecten detecteren op ongeveer 1,6 meter vanaf de handgreep. Wanneer beide knoppen trillen, betekent dit dat er mogelijk een groter obstakel zoals een muur in de buurt is. Het werken met deze speciale witte stok vergt training en gewenning. Engelstalig instructiemateriaal is beschikbaar op de website van de producent van UltraCane, Sound Foresight Technoloy LTD.

In tegenstelling tot een gewone witte stok, is de tikbeweging bij de UltraCane niet meer nodig. De sonarstralen bestrijken een breedte gelijk aan de schouderbreedte van de gebruiker. Tijdens het wandelen voelt de slechtziende of blinde gebruiker met zijn duim de beide trilknoppen op het handvat. Dit vergt enige oefening, omdat de knoppen relatief ver uit elkaar staan. Ook is het essentieel dat de stokloper het handvat zo vasthoudt dat de sensoren altijd recht vooruit zijn gericht om een accuraat beeld van de omgeving te krijgen.

Uiterlijk en gebruik in verschillende omstandigheden

De UltraCane is gebaseerd op een normale geleidestok, maar heeft een forser handvat waarin de batterij, elektronica, sensoren en trilknopjes zijn verwerkt. Hierdoor krijgt de gebruiker via het handvat vibrerende informatie over obstakels. De UltraCane is in alle weersomstandigheden te gebruiken en is ongevoelig voor regen of wind. Daarnaast kan de UltraCane ook binnenshuis worden ingezet om te waarschuwen voor obstakels zoals gordijnen, mensen, plantenbakken of glazen wanden. De sonar verzamelt informatie en zet deze om in vibraties via de knoppen op het handvat, zodat de gebruiker letterlijk de objecten in zijn omgeving kan 'voelen'.

Kostprijs en verkrijgbaarheid

De UltraCane is een waardevolle investering voor mensen met een visuele beperking. In België is de UltraCane verkrijgbaar bij Integra Belgium in Heverlee, en in Nederland bij Slechtziend.nl. De prijs varieert per hulpmiddelenleverancier en ligt tussen enkele honderden euro's en ongeveer 1.000 EUR. Dit bedrag omvat doorgaans een draagtas en een handleiding.

Conclusie: Voordelen en beperkingen van de UltraCane

De UltraCane biedt veel meer gedetailleerde informatie over de omgeving dan een traditionele witte stok. Vooral de waarschuwingen voor obstakels op hoofdhoogte zijn een belangrijke meerwaarde. De UltraCane stelt de gebruiker in staat om sneller beslissingen te nemen, zodat hij zich veiliger en zelfverzekerder kan verplaatsen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat de UltraCane geen vervanging is voor een blindengeleidehond. Een geleidehond kan namelijk situaties inschatten en anticiperen op een manier die een elektronische stok niet kan. Desalniettemin biedt de UltraCane een waardevolle aanvulling voor blinde en slechtziende gebruikers, omdat het hen helpt obstakels tijdig te detecteren en met meer vertrouwen buitenshuis te bewegen.

Nieuwe ontwikkelingen en alternatieven anno augustus 2024

Sinds de introductie van de UltraCane zijn er diverse andere technologieën ontwikkeld die de mobiliteit van visueel gehandicapten verbeteren. Zo zijn er apps die via gps-navigatie en stemgestuurde aanwijzingen helpen bij het oriënteren in onbekende omgevingen. Ook slimme brillen die visuele informatie omzetten in geluidssignalen winnen aan populariteit. Anno augustus 2024 blijft de UltraCane echter een pionier in zijn soort, en het biedt een betrouwbare en effectieve oplossing voor wie op zoek is naar een geavanceerde en gebruiksvriendelijke witte stok.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor mensen met een visuele beperking zijn tal van hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar om hun mobiliteit te verbete…
Witte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenWitte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenBlind of slechtziend zijn of worden kan voor veel mensen een grote uitdaging zijn. Vroeg of laat krijgen blinden of slec…
Een blindengeleidehond op de werkvloerEen blindengeleidehond op de werkvloerHet integreren van arbeidsgehandicapten, zoals blinden en slechtzienden, op de werkvloer blijft een uitdaging, ondanks h…
Blind of slechtziend: Zich veilig verplaatsen in de winterBlind of slechtziend: Zich veilig verplaatsen in de winterDe winterperiode brengt vele gezellige momenten met zich mee, zoals vakantie met familie en vrienden, knus bij de kachel…

Boete - Verkeersboetes in Duitsland voor 2020Boete - Verkeersboetes in Duitsland voor 2020Hoe hoog zijn de verkeersboetes in Duitsland voor personenauto's, lichte bedrijfsauto's en motorfietsen in 2020? In Duit…
Tips om te slagen voor je autorijbewijs praktijkexamenTips om te slagen voor je autorijbewijs praktijkexamenHet halen van je rijbewijs kan voor sommigen iets onmogelijks lijken. Iedere keer weer zijn de zenuwen je de baas en wee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kim Bols, foto genomen op 11 oktober 2016
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/mobiliteit/ultracane
  • http://www.slechtziend.nl/producten/4%20Mobiliteit.pdf
  • http://www.ultracane.com/about_the_ultracane
  • http://www.ultracane.com/news
  • http://www.vlibank.be/vlibank.jsp?COMMAND=PRINT&RECORD_ID=E30319
  • https://www.facebook.com/UltraCane-186656401353345/info/?tab=page_info
  • https://www.lowvisionshop.nl/ultracane-taststok-st100604.html
  • Tribune, Ledenblad van vzw VeBeS (Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde), jaargang 49, nr. 2, Michel Claesen
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-08-2024
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.