Witte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstok
Een (zwaar) slechtziende of blinde persoon maakt gebruik van een witte stok, ook wel blindenstok genoemd, om zich veilig en zelfstandig te verplaatsen. Bij de aanvraag voor een machtiging moet de oogarts een attest opstellen waaruit blijkt dat de persoon na optische correctie een gezichtsvermogen heeft van 1/10 of minder voor elk oog, of een gezichtsveld van minder dan 20°. Er zijn vier verschillende soorten witte stokken: de herkenningsstok, de taststok, de steunstok en de slimme stok. Elke soort heeft een specifieke functie en wordt op een andere manier gebruikt, afhankelijk van de behoeften van de persoon met een visuele handicap. Voor elk type witte stok ontvangt de gebruiker een training die is afgestemd op zijn of haar specifieke situatie en mogelijkheden.
Witte stok: Herkenningsstok bij obstakels en in het verkeer
Sommige slechtzienden maken gebruik van een herkenningsstok wanneer ze zich in het verkeer verplaatsen. Deze stok dient voornamelijk om aan te geven dat de gebruiker slechtziend is. Verkeersdeelnemers herkennen aan de stok dat de persoon visueel gehandicapt is. De herkenningsstok is echter niet bedoeld voor het detecteren van obstakels of het verkennen van de weg; daarvoor is de stok te kort.
Een slechtziende persoon oriënteert zich op een andere manier dan een blinde persoon. Terwijl blinden een taststok gebruiken om obstakels te detecteren en te vermijden, kan een slechtziende persoon ervoor kiezen om een herkenningsstok te gebruiken, vaak ook als taststok. Het gebruik van een herkenningsstok hangt af van persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van de gebruiker.
Herkenningsstokken kunnen worden aangeschaft bij regionale centra voor blinden- en slechtziendenzorg. Ze zijn vooral nuttig in situaties waar de visuele beperking van de gebruiker extra duidelijk moet zijn. Daarnaast zijn er badges beschikbaar met de tekst "slechtziend" die op kleding kunnen worden gespeld.
In het verkeer gebruiken slechtzienden niet altijd een herkenningsstok. In tegenstelling tot blinden, die hun taststok gebruiken om hun route te verkennen, gebruiken sommige slechtziende personen liever een herkenningsstok in het verkeer om door andere weggebruikers herkend te worden. Slechtzienden kunnen zich oriënteren op kleuren en contrasten, wat hen helpt bij hun mobiliteit.
Witte stok: Taststok voor blinde of slechtziende personen
Een blinde persoon gebruikt een taststok om zich zelfstandig en veilig te verplaatsen. De taststok heeft naast de functie om de weg te verkennen en obstakels te detecteren, ook een signaalfunctie. Het laat andere verkeersdeelnemers weten dat de persoon blind of zeer slechtziend is. Daarnaast maakt de blinde persoon gebruik van zijn gehoor om obstakels te herkennen.
Gebruik
De taststok kan op twee manieren worden gebruikt: de "tikmethode" en de "schraaptechniek" (ook wel veegtechniek genoemd).
Tikmethode
Bij de tikmethode houdt de blinde persoon de taststok in één hand en beweegt deze schouderbreed van links naar rechts voor zich uit. De punt van de taststok tikt regelmatig op de grond, wat helpt bij het detecteren van obstakels en veranderingen in het terrein.
Schraaptechniek
De schraaptechniek wordt vaak binnenshuis of bij het in- en uitstappen van openbaar vervoer gebruikt. De blinde persoon schuift de taststok van links naar rechts over de grond om obstakels te herkennen en te omzeilen. Deze techniek is nuttig bij het navigeren over verschillende oppervlakken, zoals geleidelijnen en tramrails.
Verplaatsingen in het verkeer
Het geluid dat de taststok maakt wanneer deze de grond raakt, geeft de blinde persoon informatie over het type oppervlak dat hij aanraakt. Bijvoorbeeld, een hard/zacht verkanting zoals een grasrand naast een stoep heeft een ander geluid dan een betonnen stoeptegel. Gevels van huizen of andere vaste structuren kunnen ook dienen als gidslijnen om de route te volgen. Door de taststok op de juiste manier te gebruiken, kan de blinde persoon effectief navigeren en obstakels vermijden.
Witte stok: Steunstok bij obstakels en in het verkeer
De steunstok is een witte stok die zowel als herkenningsstok als wandelstok fungeert voor mensen die naast een visuele beperking ook mobiliteitsproblemen hebben. Deze stok is ontworpen voor mensen die slecht ter been zijn en biedt extra ondersteuning tijdens het lopen. Sommige blinde en slechtziende ouderen maken gebruik van een witte rollator met rode banden voor extra stabiliteit.
Witte stok: Slimme stok voor blinde of slechtziende personen
De slimme witte stok is een geavanceerd hulpmiddel dat is uitgerust met technologie voor objectherkenning. Deze stokken, zoals de
Ultracane-stok, geven trillingen of andere signalen door aan de gebruiker om obstakels in de omgeving te detecteren. Deze technologie helpt blinde of slechtziende personen om veilig te navigeren door hun omgeving door hen te waarschuwen voor mogelijke obstakels.
Lees verder