Winterperikelen met je auto

Winterperikelen met je auto Bij winterse omstandigheden als vriezend weer kun je last krijgen van ongemakken met je auto. ís Ochtends voor vertrek de ramen van je auto moeten krabben is geen pretje, maar het kan nog vervelender. Wat nu als je slot bevroren blijkt te zijn, je handrem vastgevroren is of je de portieren niet kunt openen? Wat kun je doen om deze problemen te voorkomen? En wat kun je doen wanneer het kwaad al geschied is?

Bevroren ramen

Voorkomen

Een voorzorgsmaatregel die je kunt nemen om te voorkomen dat je voor- en achterraam bevriezen, is het op de ruiten leggen van een groot stuk karton of een mat. Door jezelf deze simpele handeling aan te leren, voorkom je dat je eerst moet gaan staan krabben voordat je kunt vertrekken. Zorg eveneens dat je een ruitensproeiervloeistof gebruikt die vorstbestendig is. Wanneer je het karton of de mat hebt verwijderd, reinig je je ramen met deze vloeistof voordat je gaat rijden. Gebruik geen kranten! Deze vriezen makkelijk vast en het is een heel karwei om de stukken krantenpapier van je ruiten te krijgen. Om te voorkomen dat je spiegels bevriezen, kun je diepvrieszakjes om je spiegels doen. ís Ochtends verwijder je de zakjes en je spiegels zijn schoon.

Verhelpen

Wanneer je autoruiten bevroren zijn, zit er niets anders op dan krabben of heel veel geduld hebben. Krab de ramen schoon met een plastic ijskrabber en ga niet aan de slag met voorwerpen die hier niet voor bedoeld zijn. Je loopt dan namelijk het risico dat er lelijke krassen op je ramen komen. Probeer je ramen nooit te ontdooien met warm water of met een föhn. Door het grote temperatuurverschil kan je autoruit barsten.

Vastgevroren ruitenwissers

Voorkomen

Wanneer je ruitenwissers vastgevroren zijn, is het moeilijk om ze zonder geweld los te krijgen, met als gevolg dat je het rubber beschadigt. De ruitenwissers zullen niet meer al het vocht weg kunnen vegen, waardoor je zicht niet beter wordt. Om te voorkomen dat je ruitenwissers vastvriezen, kun je simpelweg oude sokken of iets dergelijks om de wissers doen. Wat ook een mogelijkheid is, is je wissers insmeren met pure alcohol. Alcohol voorkomt dat de wissers blijven plakken aan de autoruiten. Ook kun je kurken van een wijnfles onder je ruitenwissers zetten. Dan kunnen ze ook niet vastvriezen aan je ramen.

Verhelpen

Probeer de wissers uiterst voorzichtig los te halen, zonder dat je aan de wissers gaat trekken. Er zit niets anders op dan veel geduld te hebben en heel secuur te werk te gaan als je je ruitenwissers niet wil beschadigen.

Vastgevroren portieren

Voorkomen

Wanneer de rubbers van de deuren gescheurd of uitgedroogd zijn, kan er vocht in blijven staan waardoor het portier en de carrosserie aan elkaar vastvriezen. Om dit te voorkomen, kun je de rubbers insmeren met glycerine of siliconenspray.

Verhelpen

Druk het portier langs de randen stevig aan, zodat het ijs breekt. Probeer de deur voorzichtig te openen. Als dit niet werkt, verwarm dan de deurranden met een föhn of met een zakje warm water en herhaal vervolgens het aandrukken van de randen van de deur om het ijs te breken. Ga in ieder geval niet hard aan de deur trekken. Hiermee beschadig je de rubbers.

Bevroren sloten

Voorkomen

Als je je auto schoonmaakt met een hogedrukspuit of hem door de wasstraat rijdt, dek dan de sloten af met een pleister of met een stuk tape. Hiermee voorkom je dat er vocht achterblijft in de sloten, waardoor je sloten minder snel zullen bevriezen. Ook is het zaak dat je sloten goed gesmeerd houdt. Hiervoor kun je smeervet, PTFE-spray of WD40 gebruiken. Zorg dat je alle sloten goed smeert, dus niet alleen de sloten van de portieren, maar ook van de kofferbak, van je tankdop en van je dashboardkastje.

Verhelpen

Verwarm je autosleutel met een aansteker. Door je sleutel afwisselend te verhitten en in het slot te duwen, zal het ijs wegsmelten en je slot ontdooien. Een slotontdooiingsmiddel kun je ook gebruiken wanneer de sloten van je portieren dichtgevroren zijn. Hier gaat de voorkeur echter niet naar uit, omdat het smeermiddel uit de sloten wordt gespoeld. Het slot zal sneller slijten waardoor de portieren in de toekomst moeilijker open zullen gaan. Mocht je toch een slotontdooiingsmiddel willen gebruiken, bewaar deze dan uiteraard niet in de auto.

Vastgevroren handrem

Voorkomen

Wanneer je je auto parkeert, zet deze dan niet op de handrem, maar laat de auto in versnelling staan. Wanneer je gewend bent om de handrem te gebruiken, zal je hier even aan moeten wennen. Denk eraan dat de auto nog in de versnelling staat, wanneer je instapt om te vertrekken.

Verhelpen

Je kunt proberen om de handrem strakker aan te trekken in de hoop dat het ijs breekt. Breekt het ijs niet, zet dan de verwarming in de auto op de warmste stand. Na een kwartier tot twintig minuten zal je handrem naar alle waarschijnlijkheid zijn ontdooid.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tipsBevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tipsWinter in het land staat voor automobilisten gelijk aan een minder fijne periode. Sneeuw, ijsplekken en gladde wegen zij…
Is uw auto klaar voor de winter?Vaak staan we er pas bij stil als het eigenlijk al te laat is. Er ligt sneeuw op de weg, maar hoe komt u snel en veilig…
Auto probleemvrij houden in de winterJe auto probleemvrij houden in de winter is belangrijk. Dat vergt goed onderhoud en goede maatregelen voor als sneeuw en…

De Eurostar e320-hogesnelheidstreinen, gebouwd door SiemensDe Eurostar e320-hogesnelheidstreinen, gebouwd door SiemensEurostar is de hogesnelheidsdienst die Londen met Parijs en Brussel verbindt. Daarnaast biedt Eurostar ook seizoentreine…
Het treinenkerkhof van Uyuni in BoliviaZo'n drie kilometer buiten het woestijnstadje Uyuni op de hoogvlakte in de Andes in Bolivia vinden we het grootste en me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
  • http://www.tuning-gids.nl/autodeur_bevroren.htm
  • http://www.anwb.nl/auto/themas/wintervoorbereiding/auto-en-winter
  • http://www.oudewijsheden.nl/een-bevroren-autoportier-slot-voorkomen/
  • http://www.budgi.nl/huis-houden/tips-tricks-voor-de-auto-tijdens-de-winter/
  • http://weethetsnel.nl/instructie/241-Hoe-kun-je-bij-vorst-bevriezing-van-autoruiten-rubbers-en-sloten-voorkomen
  • https://www.ikwilvanmijnautoaf.nl/aktueel/top-5-meest-voorkomende-auto-defecten-de-winter/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.