Auto probleemvrij houden in de winter
Je auto probleemvrij houden in de winter is belangrijk. Dat vergt goed onderhoud en goede maatregelen voor als sneeuw en ijs zich aandienen. Als het hard vriest, is het eerste wat er moet worden gedaan is ruiten krabben. Maar er gebeurt veel meer met de auto in een strenge winter. Tips en trucs om de auto zo goed mogelijk de koude winter door te krijgen.
Accu, banden, deursloten, ruitensproeiers en ruitenwissers in de winter
Er zijn een aantal moeilijke punten aan een auto in een strenge winter. Dit zijn:
- De accu
- De banden
- De deursloten
- De ruitensproeiers
- De ruitenwissers
Accu leeg door korte ritjes met de verwarming op tien
De accu kan het in een strenge winter niet aan als er alleen korte ritjes worden gereden waarbij de kachel op tien staat en bovendien de voor- en achterruit verwarming (of spiegelverwarming) aan staan. Dit kost de accu gewoon te veel kracht en op een gegeven moment laadt de accu niet meer verder op en raakt dus steeds meer leeg. En dat kan resulteren in een auto die niet meer rijdt. Maak dus wat langere ritten of zet niet al die apparaten aan als het erg koud is, maar krab de ruiten schoon.
De handrem bevroren
Als het stevig vriest is het risico heel groot dat de handrem bevriest. Zet die dan ook niet omhoog bij stevige vorst, maar zet de versnelling in zijn eerste versnelling. Wie de volgende ochtend weg wil rijden, maar de wagen dan vervolgens wel weer even in zijn vrij zetten, want anders is iets voor de auto snel geraakt.
Is de handrem toch bevroren dan kan het helpen om een keer extra hard op te trekken. Lukt ook dat niet, dan is het zaak om de verwarming zo hoog mogelijk aan te zetten in de auto zodat de auto helemaal warm wordt. Meestal is de handrem dan na een kwartier wel weer ontdooid.
De ruitenwissers zijn bevroren
Om te voorkomen dat de ruitenwissers vastvriezen op de ruiten is het goed om ze los te zetten van de ruit. Wat ook kan is een ruitbeschermer van folie voor de ramen plakken en daar de ruitenwissers op zetten. Ook dan bevriezen ze niet. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de ruitenwissers worden aangezet en dan de motor uit. Alleen doen in stilstand natuurlijk.Om ze weer te ontdooien werkt de fohn goed.
Auto wassen in de winter: zeker doen
Veel mensen denken dat ze hun auto niet moeten wassen in de winter. Dat is niet alleen onzin, het is zelfs slecht om het niet te doen. Zout en het vuil van de weg vallen namelijk alles aan waar de auto uit is opgebouwd. Goed wassen en een beschermende waslaag zijn dan ook een belangrijke bescherming van de wagen in de winter. De was zorgt er ook voor dat viezigheid niet aankoekt. Belangrijk is ook om wielen en bodemplaat te reinigen. Zelf was insmeren houdt overigens veel langer dan die in de wasstraat.
Deurrubbers van de auto bevroren
Het is een veelvoorkomend probleem: de deurrubbers van de auto zijn vastgevroren bij strenge vorst. Heel hard scheuren is funest, want daardoor scheurt het nog meer. Handiger is het om overal stevig tegen de rand van de deur aan te drukken, zodat het ijs breekt en de deur wel opent. Wat ook kan helpen is om ontdooier voor de ruiten naar binnen te spuiten. En de deuren föhnen (ook goed voor bevroren sloten overigens) helpt ook vaak wel. Als voorzorg is het het best om met een speciale rubberstift of siliconenspray de rubbers in te smeren.
Gebruik de airco zeker in een strenge winter
In de auto is het zaak om alles zo droog mogelijk te houden. Allerlei nattigheid komt namelijk op de ruiten terecht. Wat helpt is om de airco ook in de winter gewoon aan te zetten (samen met de kachel overigens). Dit apparaat zorgt er voor dat alle vocht wordt verwijderd en dat zorgt er dus voor dat er binnen in de auto geen bevriezingen voorkomen. Wie geen airconditioning in de auto heeft kan het best de deuren na een rit in de kou even openzetten. Het vocht verlaat ook dan de wagen.