Auto probleemvrij houden in de winter

Je auto probleemvrij houden in de winter is belangrijk. Dat vergt goed onderhoud en goede maatregelen voor als sneeuw en ijs zich aandienen. Als het hard vriest, is het eerste wat er moet worden gedaan is ruiten krabben. Maar er gebeurt veel meer met de auto in een strenge winter. Tips en trucs om de auto zo goed mogelijk de koude winter door te krijgen.

Accu, banden, deursloten, ruitensproeiers en ruitenwissers in de winter

Er zijn een aantal moeilijke punten aan een auto in een strenge winter. Dit zijn:
  • De accu
  • De banden
  • De deursloten
  • De ruitensproeiers
  • De ruitenwissers

Accu leeg door korte ritjes met de verwarming op tien

De accu kan het in een strenge winter niet aan als er alleen korte ritjes worden gereden waarbij de kachel op tien staat en bovendien de voor- en achterruit verwarming (of spiegelverwarming) aan staan. Dit kost de accu gewoon te veel kracht en op een gegeven moment laadt de accu niet meer verder op en raakt dus steeds meer leeg. En dat kan resulteren in een auto die niet meer rijdt. Maak dus wat langere ritten of zet niet al die apparaten aan als het erg koud is, maar krab de ruiten schoon.

De handrem bevroren

Als het stevig vriest is het risico heel groot dat de handrem bevriest. Zet die dan ook niet omhoog bij stevige vorst, maar zet de versnelling in zijn eerste versnelling. Wie de volgende ochtend weg wil rijden, maar de wagen dan vervolgens wel weer even in zijn vrij zetten, want anders is iets voor de auto snel geraakt.
Is de handrem toch bevroren dan kan het helpen om een keer extra hard op te trekken. Lukt ook dat niet, dan is het zaak om de verwarming zo hoog mogelijk aan te zetten in de auto zodat de auto helemaal warm wordt. Meestal is de handrem dan na een kwartier wel weer ontdooid.

De ruitenwissers zijn bevroren

Om te voorkomen dat de ruitenwissers vastvriezen op de ruiten is het goed om ze los te zetten van de ruit. Wat ook kan is een ruitbeschermer van folie voor de ramen plakken en daar de ruitenwissers op zetten. Ook dan bevriezen ze niet. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de ruitenwissers worden aangezet en dan de motor uit. Alleen doen in stilstand natuurlijk.Om ze weer te ontdooien werkt de fohn goed.

Auto wassen in de winter: zeker doen

Veel mensen denken dat ze hun auto niet moeten wassen in de winter. Dat is niet alleen onzin, het is zelfs slecht om het niet te doen. Zout en het vuil van de weg vallen namelijk alles aan waar de auto uit is opgebouwd. Goed wassen en een beschermende waslaag zijn dan ook een belangrijke bescherming van de wagen in de winter. De was zorgt er ook voor dat viezigheid niet aankoekt. Belangrijk is ook om wielen en bodemplaat te reinigen. Zelf was insmeren houdt overigens veel langer dan die in de wasstraat.

Deurrubbers van de auto bevroren

Het is een veelvoorkomend probleem: de deurrubbers van de auto zijn vastgevroren bij strenge vorst. Heel hard scheuren is funest, want daardoor scheurt het nog meer. Handiger is het om overal stevig tegen de rand van de deur aan te drukken, zodat het ijs breekt en de deur wel opent. Wat ook kan helpen is om ontdooier voor de ruiten naar binnen te spuiten. En de deuren föhnen (ook goed voor bevroren sloten overigens) helpt ook vaak wel. Als voorzorg is het het best om met een speciale rubberstift of siliconenspray de rubbers in te smeren.

Gebruik de airco zeker in een strenge winter

In de auto is het zaak om alles zo droog mogelijk te houden. Allerlei nattigheid komt namelijk op de ruiten terecht. Wat helpt is om de airco ook in de winter gewoon aan te zetten (samen met de kachel overigens). Dit apparaat zorgt er voor dat alle vocht wordt verwijderd en dat zorgt er dus voor dat er binnen in de auto geen bevriezingen voorkomen. Wie geen airconditioning in de auto heeft kan het best de deuren na een rit in de kou even openzetten. Het vocht verlaat ook dan de wagen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterperikelen met je autoWinterperikelen met je autoBij winterse omstandigheden als vriezend weer kun je last krijgen van ongemakken met je auto. ís Ochtends voor vertrek d…
Auto voorbereiden op de winterAuto voorbereiden op de winterGedurende de winterperiode, zult u eerder problemen ondervinden met uw auto. Dit varieert van kleine ongemakken (ruitenw…
Bevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tipsBevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tipsWinter in het land staat voor automobilisten gelijk aan een minder fijne periode. Sneeuw, ijsplekken en gladde wegen zij…

Auto uitlenen, en beschadigd terug krijgenDe veroorzaker van een ongeval moet de schade dragen. Beter kunt u zeggen dat de schade moet worden betaald door de verz…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 08-12-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.