Bevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tips

Bevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tips Winter in het land staat voor automobilisten gelijk aan een minder fijne periode. Sneeuw, ijsplekken en gladde wegen zijn slechts enkele van de weerfenomenen die plaatsvinden in de winterperiode. Parkeer je je auto tijdens de winterperiode buiten? Dan heb je meer dan waarschijnlijk al te maken gehad met bevroren ruiten vol met ijs. Uiteraard is dit erg vervelend en zeker wanneer je snel dient te vertrekken naar bijvoorbeeld een afspraak. Echter heel wat autobestuurders gebruiken verkeerde manieren om hun ruiten ijsvrij te maken of te ontdooien. Enkele goede tips kunnen bevroren autoruiten voorkomen en verhelpen.

Winterweer: bescherming van je autoruiten

Indien je geen binnenplaats hebt voor je auto, dan doe je er goed aan om de weersvoorspellingen in het oog te houden. Een aankomende vorstperiode is een signaal om proactief maatregelen te nemen om je autoruiten ijsvrij te houden. IJsvrije ruiten zijn alvast een zorg minder tijdens de hectische ochtendperiode, wanneer alles snel moet gaan. Te laat komen op je werk of te laat komen op school met je kindjes, is zeker niet fijn. Bescherming van je autoruiten of enkele goede middeltjes kunnen gebruikt worden als proactieve of reactieve maatregelen bij bevroren autoruiten.

Voorkomen en verhelpen van bevroren autoruiten: tips

Autohoes

Het beste middel ter bescherming van je ruiten is een volledige afdekking van je auto met een autohoes. Indien je echt niet meer wilt krabben op de voorruit, achterruit of zijruiten, dan kies je voor een autohoes. De volledige bedekking van je auto zorgt ervoor dat je ruiten niet bevriezen.

Bedekken van de ruit met een voorruitfolie

Een voorruitfolie of een groot stuk karton kunnen op de voorruit gelegd worden als bescherming tegen de vrieskou. Op deze manier zal de voorruit niet kunnen aanvriezen. Een voorwaarde is wel dat de ruiten mooi proper en droog moeten zijn zodat de folie of het stuk karton niet aan de ruit vastvriest. Krantenpapier gebruiken is een slecht idee omdat dit kan vastvriezen aan je voorruit.

Kurk achter de ruitenwissers

Om ervoor te zorgen dat je ruitenwissers niet vastvriezen aan je autoruiten, kun je een kurk steken tussen de ruitenwisser en je ruiten.

Je ruiten inwrijven met shampoo

De binnenkant van je voorruit kun je inwrijven tegen dampaanslag met een beetje shampoo of schoonmaakmiddel.

Ontdooisprays om snel te ontdooien en ruitenkrabbers

Je hebt vast en zeker al autobestuurders ’s morgens zien krabben aan de voorruit. In een goede doe-het-zelfzaak of zelfs in een supermarkt kun je een ruitenkrabber aanschaffen. Ook worden er ontdooisprays verkocht die het ijs snel doen ontdooien. Je doet er goed aan om deze instrumenten in je auto te laten liggen zodat je ze steeds bij de hand hebt als je ze effectief nodig hebt.

Zet de verwarming op ruitenstand

IJs verwijderen gaat heel wat gemakkelijker met de verwarming van je auto op ruitenstand. Hierdoor zal het ijs heel geleidelijk aan ontdooien. Er wordt wel aangeraden om te wachten met de verwarming van je auto, totdat je motor vlot draait.

Met een carport is je auto beschermd tegen ijs op de voorruit, maar ook tegen bladeren en harsstukjes. / Bron: Stormcladhomeimprovements, Flickr (CC BY-2.0)Met een carport is je auto beschermd tegen ijs op de voorruit, maar ook tegen bladeren en harsstukjes. / Bron: Stormcladhomeimprovements, Flickr (CC BY-2.0)

Een aantal zaken die je absoluut niet moet doen

Autobestuurders maken soms enkele cruciale fouten bij het snel willen ontdooien van de autoruiten, met mogelijke schade als gevolg.
 • Warm of koud water over je ruiten gieten is absoluut geen goed idee. Door het te grote temperatuurverschil is het zelfs mogelijk dat de autoruiten gaan barsten.
 • Gebruik nooit je ruitenwissers als krabber. Door dit te doen zal het rubber van je ruitenwissers sneller verslijten en de slijtage zorgt dan voor een vuile brij op je ruiten.
 • Ga nooit ijs krabben op je voorruit met voorwerpen die daarvoor niet bedoeld zijn. Indien dit metalen voorwerpen zijn, dan kunnen deze gemakkelijk krasjes veroorzaken.
 • Doe nooit wollen handschoenen aan als je begint te krabben. Met wollen handschoenen krijg je heel snel bevroren handen.
 • Ga nooit de weg op zonder dat je autoruiten zijn ontdooid. Rijden met een slecht zicht ook heel gevaarlijk. Je bent verplicht om de voorruit, achterruit, zijruiten en buitenspiegels ijsvrij te maken. Er worden zelfs flinke boetes uitgedeeld indien je je met slecht zicht op de baan zou begeven.

Op zoek naar een carport als bescherming tegen de vorst

Je wagen beschermen tegen bevroren autoruiten is mogelijk door het plaatsen van een carport. Een carport is eveneens ook goed voor het onderhoud van je wagen. Roestplekken krijgen geen kans omdat je auto steeds droog onder de carport staat. Door het eronderdoor waaien van de wind, droogt vocht sneller op waardoor je wagen minder snel zal roesten. Je voorruit ijsvrij maken hoeft ook niet meer indien je een carport hebt. Bovendien is je auto beschermd tegen vallende bladeren en stukjes boomhars.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterperikelen met je autoWinterperikelen met je autoBij winterse omstandigheden als vriezend weer kun je last krijgen van ongemakken met je auto. ’s Ochtends voor vertrek d…
Wat kun je doen tegen beslagen autoruiten?Wat kun je doen tegen beslagen autoruiten?Beslagen autoruiten… Niet alleen een vervelend, maar ook een gevaarlijk probleem. Je stapt in de auto, je start de motor…
Wat te doen aan beslagen autoruiten?Wat te doen aan beslagen autoruiten?Vooral oudere auto's hebben last van vocht in de auto, waardoor de ruiten beslaan. Heel erg vervelend en gevaarlijk met…
Bekeuringen 2021: verkeersboetes en snelheidsovertredingenBekeuringen 2021: verkeersboetes en snelheidsovertredingenDe boete voor te hard rijden kan u in 2022 en 2023 veel geld kosten, maak een eigen berekening. Zeker als er werkzaamhed…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MikesPhotos, Pixabay
 • Suzuki.be, http://suzuki.be/nl/blog/tips/zo-maak-je-je-autoruit-het-snelst-ijsvrij
 • Avrotros.nl, https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/tips-bij-het-krabben-en-ijsvrij-houden-van-de-autoruit/
 • Automatemmen.nl, https://www.automatemmen.nl/advies/ontdooien-autoruiten/
 • Handyman.nl, https://www.handyman.nl/blog/autoruit-ijsvrij-maken/
 • Afbeelding bron 1: Stormcladhomeimprovements, Flickr (CC BY-2.0)
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 28-02-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.