Wat te doen aan beslagen autoruiten?
Vooral oudere auto's hebben last van vocht in de auto, waardoor de ruiten beslaan. Heel erg vervelend en gevaarlijk met autorijden door het slechte zicht. Plus het feit dat je er een hoge boete voor kunt krijgen als de politie het ziet en je aanhoudt. Dus wat kan je doen aan beslagen autoramen of wat te doen om te voorkomen dat je ramen beslaan? Ga nooit rijden met beslagen autoramen! Je zicht is dan veel te slecht, het is gevaarlijk. Daarbij, een beslagen voorruit kost, als de politie je betrapt, inmiddels ruim boven de 200 euro.
Waarom beslaan autoruiten?
Alles wat nat is kan ervoor zorgen dat de ramen van je auto beslaan, de lucht in de auto wordt te nat, een te hoge luchtvochtigheid dus. Zo kan je ook denken aan de ademdampen van de mensen in de auto, natte kleding, vochtige lucht van buiten en water van buiten wat op de één of andere manier in de auto komt. Vooral als de temperatuur daalt, kan de lucht het vocht niet vast houden en die zet zich dan als condens af tegen de ramen. Daarbij ontstaat eerder condens tegen een vuile ruit.
Hoe komt vocht in de auto?
Vocht komt op verschillende manieren in de auto:
- De rubbers van de ramen en de portieren zijn wellicht poreus of sluiten niet goed aan.
- Via de achterlichten en voorruit kan water naar binnen komen als ze niet goed sluiten
- Als je een airco hebt kan de afwatering ervan niet in orde zijn.
- Langs de antennevoet kan water naar binnen sijpelen
- Het interieurfilter kan aan vervanging toe zijn.
- Door opspattend water en misschien kleine gaatjes in de bodem van de auto
Algemene tips
Maak de autoruiten goed schoon, zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde. Doe dat met een schone doek en gebruik geen glasex of iets dergelijks, want daarvan kan je blauwe strepen krijgen die alleen maar weer hinderlijk zijn. Zorg dat de autoramen goed ontvet zijn. Zet ook regelmatig een raam open als het droog en zonnig weer is buiten zodat overtollig vocht uit de auto kan trekken.
Auto met airco
Als je een airco hebt in de auto kan je deze goed gebruiken om de autoramen te ontwasemen. De airconditioning blaast namelijk altijd zeer droge lucht in de auto. Juist gebruik van de airco bij beslagen ramen:
- Laat de ventilator eerst op de nulstand draaien
- Zet de ventilator pas aan als de motor warm is
- Zet je ventilator op de hoogste stand 'recirculatie' en richt de blazers op de voorruit.
- Zet de verwarming op de hoogste stand
- Schakel de recirculatie na korte tijd uit
- Zet de ventilator op medium(*)
Auto zonder airco
Helaas hebben vooral oudere auto's nog geen airconditioning. Dus dan moeten de beslagen autoruiten op een andere manier worden opgelost. Vaak helpt dan een combinatie van onderstaande dingen.
- vochtvreter
- anti condensspray
- pas kachel aan als motor warm is + raam op kiertje
Zet allereerst een vochtvreter in de auto, zodat veel van het vocht in de auto verdwijnt. Vochtvreters zijn tegenwoordig overal te koop, denk aan drogisterijen, Action winkels, de Welkoop, Blokker, de bouwmarkt, keuze genoeg. Anti-condensspray, bijvoorbeeld te koop bij de Hema, regelmatig op de binnenkant van de ramen spuiten. Hierdoor hecht het vocht zich minder gemakkelijk aan de ruiten. Begin met rijden zonder de kachel aan, doe deze aan als de motor van de auto is opgewarmd en zet een raam op een kiertje. Stook de verwarming de laatste minuten van de rit hoog op en gooi bij aankomst alle deuren wijd open. Zodoende ontsnapt het verdampte vocht met de warmte. Check bovendien eens de regenwaterafvoer onder de motorkap bij de voorruit.
Bron: Renewagner1985, Pixabay Bevroren ramen in de winter
De allerbeste oplossing hiervoor is de auto in de garage te zetten, of eventueel onder een carport. Maar als je deze niet hebt dan zijn er wel een paar andere mogelijkheden dan de ramen krabben. Mocht je toch een krabber nodig hebben om het ijs van de ruiten te verwijderen, gebruik er dan eentje zonder metaal, zodat je krassen op de ramen voorkomt.
Andere tips zijn het afdekken met een
hoes op de vooruit of over heel de auto die isoleert. Een hoes werkt eigenlijk verrassend goed en is binnen twee minuten goed te bevestigen over de auto. Let er wel op dat je een hoes neemt met een gaatje voor de antenne, dit scheelt veel onnodig gedoe met het losdraaien van de antenne. Een stuk karton werkt ook al goed. En de zijramen en achteruit insprayen met een
ontdooispray, die kan je onder andere kopen bij de Gamma, Praxis of Halfords. Kijk wel een beetje uit met de lak en de rubbers van je auto, probeer dus niet te veel naast de ruit te sprayen. Voor de rubbers is een siliconenspray aan te raden, voor het slot een ontdooimiddel of een föhn (maar föhn niet op de ramen!).
Sommige auto's zoals Volvo en Audi hebben een
standkachel als optie. Maar vaak is deze niet nodig in het Nederlandse klimaat en dus wordt er niet vaak voor deze optie gekozen. Het is ook mogelijk een standkachel in te laten bouwen, maar dit kost toch al vaak rond de 1000 euro. Een standkachel heeft een timer, daarmee kan je hem instellen zodat de auto warm en de ruiten ontdooit zijn als je instapt.