Tactiek van autoverkopers doorzien

Tactiek van autoverkopers doorzien Bij onderhandelingen met autoverkopers komt het vaak tot levendige verkoopgesprekken. Soms stellen verkopers bij de verkoop van een auto strikvragen om u af te leiden en hun eigen voordeel te verhogen.

Koop nooit overhaast een auto

Als u de autodealer aanhoort, maar niet zijn lokkertjes wil aanhoren, zal het volgende u helpen om controle over de onderhandelingen te houden en een goede deal te maken. Hieronder zijn een vijftal typische vragen van autohandelaren opgesomd en de beste manier om die te beantwoorden.

Hoe hoog mag het maandbedrag zijn?

Soms kan die vraag heel eerlijk en oprecht zijn: als u een auto van 40.000 euro wil kopen, die in maandelijkse termijnen van 300 euro wil afbetalen, een aanbetaling van 1000 euro wil doen en geen inruiler heeft, dan zal de dealer onmiddellijk vaststellen dat u zijn tijd verspilt. Ondanks dat, is het beter om bij het kopen van een auto over de werkelijke prijs te onderhandelen in plaats van over maandelijkse termijnen.

Uw antwoord: Laten we onderhandelen over de prijs bij contante betaling, dan komen we vanzelf erachter hoe hoog de maandelijkse betalingen zijn.

Maak voor uzelf een rekenvoorbeeld

Maak voordat u over de aankoop van een auto onderhandelt, een rekenvoorbeeld:
  • begin met de verkoopprijs van de auto en trek daarvan de aanbetaling af;
  • het resultaat deelt u nu door 36, 48 of 60 om zo een globale indruk van de maandelijkse betalingen te krijgen;
  • vergeet niet dat uw verzekeringspremie mogelijk kan stijgen;
  • kunt u zich deze auto echt veroorloven? Als u dat niet kunt, zou u ook eens kunnen vragen naar het leasetarief;
  • een auto leasen betekent dat de betalingen lager uitvallen, maar op einde van de looptijd moet de auto wel weer worden ingegeven.

Wilt u uw huidige auto inruilen?

Veel mensen vertrouwen erop dat inruil de aankoopprijs van hun nieuwe auto vermindert, maar een inruiler bemoeilijkt de onderhandelingen en biedt gewetenloze autodealers nóg meer kansen om de prijs te manipuleren. Houd bij het kopen van een nieuwe auto in gedachten, dat de waarde van uw huidige wagen niet verandert terwijl u met autoverkoper onderhandelt. U mag de inruiler vooraf voor uzelf best als aanbetaling inplannen, maar het is belangrijk om alles stap voor stap te doen. En als eerste is dat om over de prijs van de nieuwe auto te onderhandelen.

Uw antwoord: Ik heb nog niks besloten. Laten we eerst praten over de prijs van de nieuwe auto.

Wat had u gedacht voor uw oude auto terug te krijgen?

Ook deze vraag kan volkomen te goeder trouw gesteld worden bij het kopen van een auto zijn, maar waarom zou u als eerste een bedrag op tafel gooien? Als u zegt dat u graag 10.000 euro zou willen hebben en de auto is 12.000 euro waard, dan heeft u de autodealer zomaar 2.000 euro geschonken. Het is belangrijk om een realistische voorstelling over de waarde van uw oude auto te hebben. Om daarachter te komen kunt u gebruik maken van talloze websites en controleren hoe de prijzen van gebruikte auto's evolueren voor uw model. Wees eerlijk naar uzelf en houd er rekening mee dat de dealer de prijs zo laag mogelijk moet inzetten, zodat hij de auto kan oplappen, tegen een faire prijs kan verkopen en ook nog enige winst kan maken. Maar het is het beste om de verkoper een eerste prijs te laten noemen. Bereid u voor op een zeer laag aanbod want het is zijn tactiek om u te laten denken dat uw auto minder waard is dan in werkelijkheid het geval is.

Uw antwoord: Nou, eens kijken wat u te bieden heeft. Doet u mij maar een aanbod.

Kunt u even wachten, terwijl ik met mijn chef overleg?

Sommige verkopers proberen de onderhandelingen bij het kopen van een auto te rekken in de hoop u murw te maken en te verwarren met nóg meer getallen. Trek een redelijke termijn uit voor de onderhandelingen en vertel de verkoper bijvoorbeeld na een half uur dat u “nu moet gaan en morgen terugkomt”. Daarmee verhoogt u de kans om de onderhandelingen te versnellen. En negeer daarbij opmerkingen in de trant van "deze aanbieding is alleen vandaag geldig". Als het een faire aanbieding is, zal hij die morgen ook nog willen doen, en zo niet, dan zal een andere dealer het doen. Is de tijd die u had ingeruimd voorbij, doet u dan het volgende: vraag de verkoper op welk moment hij morgen aanwezig is, ga naar huis, slaap er een nacht over en ga de volgende dag goed uitgerust weer naar de garage. U bent dan in een veel betere gemoedstoestand voor de onderhandelingen. Nieuwe inspiratie laat u ongetwijfeld geld besparen.

Uw antwoord: ik moet over enkele minuten gaan. Als we er dan niet uit zijn, kom ik morgen terug en kunnen we dan de koop sluiten.

Wat moet ik doen zodat u deze auto vandaag koopt?

Het antwoord dat de verkoper wil horen is:
  • druk de maandelijkse termijnen tot X euro;
  • verminder de aanbetaling tot Y euro;
  • geef mij voor mijn oude auto een inruilprijs van Z euro.
De dealer kan zich dan op één antwoord concentreren en de deal voltooien: “Welnu, u ziet dat ik de aanbetaling tot Y euro heb verlaagd, laat ons dan nu het contract ondertekenen (maar ondertussen biedt de slimmerik u zomaar 2000 euro te weinig voor uw 2 jaar oude Mercedes)

Uw antwoord: doet u mij een redelijk prijsvoorstel en geef een fair bedrag voor mijn oude auto, dan zal ik de auto vandaag nog kopen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online inruilwaarde auto: haal er alles uit wat erin zitOnline inruilwaarde auto: haal er alles uit wat erin zitAls je wilt weten wat de inruilwaarde van je huidige auto is, kun je online terecht. Echter: er zijn sites die de inruil…
Goedkope autolening niet altijd voordeligGoedkope autolening niet altijd voordeligAutoverkopers pakken in hun showrooms altijd uit met de laagste rente voor hun autoleningen. Die financieringen zijn in…
Beter een auto kopen zonder inruilBeter een auto kopen zonder inruilIndien u een auto gaat kopen, probeert de verkoper eerst te achterhalen in hoeverre u een auto heeft om in te ruilen. Di…
Inruilmakelaar: koop nieuwe woning en ruil je oude huis inDe financiële crisis heeft de Nederlandse woningmarkt geen goed gedaan. Weinig mensen die een huis willen kopen, durven…

Wat te doen aan beslagen autoruiten?Wat te doen aan beslagen autoruiten?Vooral oudere auto's hebben last van vocht in de auto, waardoor de ruiten beslaan. Heel erg vervelend en gevaarlijk met…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.