Wat kun je doen tegen beslagen autoruiten?

Wat kun je doen tegen beslagen autoruiten? Beslagen autoruiten… Niet alleen een vervelend, maar ook een gevaarlijk probleem. Je stapt in de auto, je start de motor en binnen enkele minuten wordt je zicht belemmerd door een waas van condens. Vooral in de koudere maanden komt dit probleem vaak voor. Er staat een bekeuring op rondrijden met beslagen ramen. Niet vreemd, als je bedenkt dat je met beslagen ramen bijna niets meer ziet. Wat kun je doen om te voorkomen dat je autoruiten beslaan? En als je ruiten eenmaal beslagen zijn, wat kun je dan doen om je ramen zo snel mogelijk weer droog te krijgen?

Waarom beslaan de ramen van je auto?

Het beslaan van je ramen heeft te maken met de luchtvochtigheidsgraad aan beide kanten van het raam. Alle warme en vochtige lucht die zich in de auto verzamelt, komt tegen een koud oppervlak, namelijk je autoruiten. De waterdamp condenseert en er vormen heel kleine druppeltjes op het oppervlak. Deze condenslaag houdt het licht tegen, met als gevolg dat je weinig meer kunt zien. Oorzaken voor het beslaan van de binnenkant van je autoruiten kunnen bijvoorbeeld slecht sluitende ramen of portieren zijn. Wanneer je met natte kleding in de auto stapt, zullen je ramen sneller beslaan. Ook heeft het ademen in een auto invloed op het beslaan van de ramen.

Hoe voorkom je beslagen ramen?

Er is een aantal dingen dat je kunt doen om het beslaan van je autoramen zoveel mogelijk te beperken. Ten eerste kun je een aantal zaken controleren op verstopping, slijtage of lekkage, die verantwoordelijk kunnen zijn voor een hoge luchtvochtigheid in de auto. Denk bijvoorbeeld aan:
 • Het interieurfilter
 • De antennevoet
 • De rubbers van je ramen en portieren
 • De afwatering van je airconditioning
 • De achterlichtunit
 • Het voorruit

Lucht je auto regelmatig

Bij droog en zonnig weer kun je je ramen regelmatig openzetten om je auto te luchten. Tijdens het rijden kun je ook je ramen op een kier zetten om het vocht de kans te geven om de auto te verlaten.

Schoonmaken

Wat je verder kunt doen om het beslaan van je ramen te voorkomen, is je ramen regelmatig schoonmaken. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Het vuil aan de binnenkant van je autoruit zorgt er namelijk voor dat watermoleculen meer kans hebben om je ruit te condenseren. Wanneer je je autoramen schoonmaakt, zorg dan dat je een goede, ontvettende glasreiniger gebruikt die geen residu achterlaat. Schone ramen beslaan minder snel.

Zorg dat er geen natte spullen in de auto achterblijven

Zorg dat zaken als een natte paraplu, natte kleding of gedragen sportkleding niet in de auto achterblijven. Haal bij thuiskomt alles wat nat of vochtig is uit de auto en maakt delen aan de binnenkant van de auto die nat zijn droog.

Gebruik vochtvreters

Je kunt vochtvreters in je auto leggen om je auto van het meeste vocht te ontdoen. Het is aan te raden om vochtvreters in zak te gebruiken. Vochtvreters zonder zak doen hun werk ook uitstekend, maar het zout zorgt voor lelijke plekken op de bekleding van je auto.

Wat kun je doen als je ramen al beslagen zijn?

Het lukt niet altijd om beslagen ruiten te voorkomen. Als je ’s ochtends in de auto stapt en je ramen beslaan, dan ben je te laat met het voorkomen. Wat kun je dan doen om je ramen droog te krijgen en weer volledig zicht te hebben?

Gebruik je airconditioning

Het klinkt misschien wat vreemd om je airconditioning te gebruiken in de wintermaanden, maar de droge lucht van de airconditioning helpt bij het ontwasemen van je autoramen.

Gebruik je ventilator

Als de motor van je auto warm is, zet je de ventilator (aanjager) voluit aan en richt je deze op de beslagen ramen. Als je ramen schoon zijn, zet je de ventilator op minimaal stand twee.

Gebruik je achterruitverwarming

Beslagen achterruit? Zet je achterruitverwarming aan en spoedig zal je weer kunnen zien wat er achter je gebeurt.

Zet je ramen op een kier

Nee, erg aangenaam is dit niet bij koud weer, maar rijden met je ramen op een kier zorgt ervoor dat er een luchtstroom door de auto trekt en het beslagen raam zal sneller weer schoon zijn op deze manier.

Wanneer je in de auto zit en je ramen zijn beslagen, stop dan onmiddellijk en zorg er eerst voor dat je weer volledig zicht hebt. Het is levensgevaarlijk om met beslagen autoruiten te gaan rijden. Jaarlijks gebeuren er ongelukken, omdat bestuurders voetgangers of fietsers over het hoofd hebben gezien, doordat zij slecht zicht hadden.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen aan beslagen autoruiten?Wat te doen aan beslagen autoruiten?Vooral oudere auto's hebben last van vocht in de auto, waardoor de ruiten beslaan. Heel erg vervelend en gevaarlijk met…
De efficiente huisvrouw / -man: Ramen lappenEen huis ziet er snel verwaarloosd uit als de ramen niet bijgehouden worden. Het lappen van de ramen lijkt een enorme kl…
Autoruitschade laten herstellenOnze wegen liggen vol met steentjes en andere kleine troepjes die door de banden van onze voorgangers op onze ruiten ter…

Rijden op een overstroomde weg (wateroverlast)Rijden op een overstroomde weg (wateroverlast)Met de auto door een diepe waterplas rijden is een kunst op zich en brengt risico's met zich mee. Na zware regenval komt…
Spekgladde wegen – sneeuw en ijsSpekgladde wegen – sneeuw en ijsDe auto afremmen op een verijsde of besneeuwde weg is al lastig genoeg. Blikschade, of erger nog, is een doembeeld. Daar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AMagill, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.tuning-gids.nl/beslagen_ruiten_auto.htm
 • http://studentenverzekering123.nl/beslagen-autoramen-voorkomen/
 • https://www.dewaalautogroep.nl/volkswagen/nieuws/tips-tegen-beslagen-autoruiten/
 • http://www.gebrvangent.nl/tips/wat-te-doen-bij-beslagen-ruiten
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.