Is uw auto klaar voor de winter?

Vaak staan we er pas bij stil als het eigenlijk al te laat is. Er ligt sneeuw op de weg, maar hoe komt u snel en veilig de weg weer op? Het kan wat tijd en geld kosten, maar met bevroren ramen kunt u alleen al heel veel tijd kwijt zijn aan het ontdooien als u geen ijskrabber heeft. Daarnaast gebeuren er veel ongelukken door gladheid, dus goeie banden met voldoende profiel zijn zeer belangrijk in de winter.

Winterbanden

Winterbanden zijn geen verplichting in Nederland, maar ze maken het rijden wel een stuk veiliger. Gewone banden worden harder wanneer de temperatuur daalt, winterbanden zijn zo gemaakt dat deze niet hard word waardoor u meer grip heeft. Winterbanden kunnen van pas komen bij gladheid, sneeuw en regen. Dankzij de vele en grote groeven in de band worden onder andere water en vuil afgevoerd zo voorkomt u bijvoorbeeld aquaplaning. Gaat u naar het buitenland? In sommige landen bent u verplicht om sneeuwkettingen om de banden te doen of bij u te hebben.

Anti-vries

Anti-vries zorgt er voor dat uw leidingen en reservoirs niet bevriezen. De anti-vries van de ruitenwisser kan ook onderweg helpen, mocht het regenen en snel opvriezen dan heeft u minder kans dat uw voorruit bevriest. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en het kan zijn dat het nodig is een bepaalde kleur voor uw auto te gebruiken, vraag dit eventueel na bij de fabrikant want het kan schade aan de motor veroorzaken als u een onjuiste gebruikt. Anti-vries kost maar een paar euro en het is zeker de moeite waard om aan te schaffen voor de winter.

Openen van de auto

Het is goed mogelijk dat uw sloten bevriezen met de kou. Hiervoor zijn speciale sprays verkrijgbaar die ook het open maken van uw deur weer mogelijk maken. Laat deze spray dus niet in uw auto liggen want dan kunt u de deuren/sloten nog niet open krijgen. Mocht u geen spray hebben maar toch moeten rijden dan kunt u uw hand tegen het slot houden, deze zal dan ontdooien dankzij uw lichaamswarmte. De deur kunt u eventueel proberen aan te drukken of er kan een föhn aan te pas komen.

Handrem

Als het gaat vriezen doet u er slim aan om de handrem niet te gebruiken. U kunt de auto afhankelijk van hoe u staat geparkeerd in z'n één of in z'n achteruit zetten om te voorkomen dat de auto van zijn plaats zal gaan. Als de handrem vastgevroren is kunt u proberen deze nog meer aan te trekken, het kan zijn dat deze dan weer los gaat.

Ruitenkrabben

Als u ramen bevroren zijn kunt u het beste eerst de motor aanzetten en de kachel aan op de voor- en achterruit. Zo zal deze ondertussen ook ontdooien en zal het makkelijker zijn om deze te krabben. Begin dan eerst met de zijramen en vergeet de spiegels niet, ga daarna naar de voor- en achterruit. Probeer achter horizontaal te krabben zodat u de verwarmingselementen niet kunt beschadigen. Er zijn ook sprays voor de ruiten verkrijgbaar, het ijs gaat er hiermee zeer makkelijk af alleen kan de ruit er wel vettig uit komen te zien, dit vette laagje kan moeilijk te verwijderen zijn en kan uw zicht mogelijk belemmeren bij een bepaalde lichtinval.
Een andere oplossing is een raamscherm te kopen, deze beschermd de auto tegen zowel hitte als de kou. Deze zijn echter vooral verkrijgbaar voor de voorruit waardoor u de andere ruiten nog steeds ijsvrij zult moeten maken.

Wat neemt u nog meer mee?

  • eten
  • drinken
  • een deken
  • matjes (kunt u achter uw wielen leggen zodat u makkelijk uit de sneeuw kunt rijden)
  • veiligheidshesje en gevaren driehoek
  • sleeptouw
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto voorbereiden op de winterAuto voorbereiden op de winterGedurende de winterperiode, zult u eerder problemen ondervinden met uw auto. Dit varieert van kleine ongemakken (ruitenw…
Auto probleemvrij houden in de winterJe auto probleemvrij houden in de winter is belangrijk. Dat vergt goed onderhoud en goede maatregelen voor als sneeuw en…
Je auto winterklaar makenJe auto winterklaar makenAls de barometer van weersbeeld verandert en zelfs vorst aangeeft, betekent dit dat niet alleen mensen, maar ook apparat…
Verkeer - Winter, gladheid en autorijdenVerkeer - Winter, gladheid en autorijdenAuto rijden in de winter bij ijzel, sneeuw en gladheid. Alhoewel we in Nederland niet vaak meer geconfronteerd worden me…
Winterbanden in DuitslandWinterbanden in DuitslandWie naar Duitsland op vakantie gaat moet winterbanden laten zetten op zijn auto. Anders loopt u namelijk de kans op een…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.