Winterbanden in Duitsland
Wie naar Duitsland op vakantie gaat moet winterbanden laten zetten op zijn auto. Anders loopt u namelijk de kans op een boete. Het is in Duitsland verboden om in winterweer zonder winterbanden rond te rijden. Dat heeft de Duitse overheid ingesteld omdat er behoorlijk wat ongelukken plaats vonden. Bovendien leidde het ook tot veel indirecte schade.
Het is in Duitsland sinds enige tijd verplicht om winterbanden te hebben als er sprake is van winterse omstandigheden. Dit komt omdat er onevenredig veel ongelukken gebeurden op de Duitse wegen wanneer er sprake was van gladheid, ijzel of sneeuw op de weg. Dit leverde veel gewonden en zelfs doden op. De belangrijkste reden dat Duitsland het gebruik van winterbanden verplicht stelt is dus omdat het veiliger voor de mensen zelf is. Een tweede reden is dat het ook veel schade veroorzaakt aan de maatschappij, omdat een ongeluk ook vaak tot een lange file kan leiden. Daardoor is de economische schade groot. Als laatste is het zelden zo dat alleen een auto bij een ongeluk betrokken is. Het gaat dus ook om de bescherming van andere mensen.
Winterbanden in Duitsland
In Duitsland worden er boetes uitgedeeld in het geval van een overtreding. Deze boetes zijn overigens niet bijzonder hoog, ook al besloot de Duitse regering de boetes in 2010 te verdubbelen. Wie de verkeerde soort rubber gebruikt kan een boete van 40 euro verwachten. Dat was voorheen 20 euro. Wie helemaal ongeschikte banden gebruikt kan rekenen op een boete van 80 euro. Dat was voorheen 40 euro. De Duitse politie ziet er vooral in winterse periodes bij de grens en in wintersportgebieden op toe of iedereen de regels naleeft. Nederlanders hebben een grotere kans om gecontroleerd te worden, omdat wordt verwacht dat zij eerder in overtreding zullen zijn, omdat ze de regels niet kennen.
Wat is een winterband?
Het idee achter winterbanden is dat je door het zachtere rubber beter grip hebt op de weg. Zomerbanden zijn er op ingesteld bij contact zo goed mogelijk grip te krijgen op de weg en om water te laten afvoeren. Zomerbanden hebben het probleem dat ze bij lagere temperaturen stug worden en daardoor minder grip op de weg krijgen. Winterbanden hebben een speciaal ontwikkeld profiel, waardoor deze zo veel mogelijk grip heeft op de weg. Dit profiel grijpt zich als het ware vast op de weg. Dit profiel moet dan wel dieper zijn dan ten minste 4 millimeter. Wanneer dit profiel minder diep is kunt u alsnog een boete krijgen.
Winterbanden in Nederland
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. In Nederland is het bij iedere garage of bandenspeciaalzaak mogelijk op winterbanden te laten installeren op uw auto. U hoeft alleen de band te vervangen, niet de velgen. De regels gelden in Duitsland alleen voor motorvoertuigen. Dat betekent dus wel voor auto’s en motoren, niet voor caravans of aanhangwagens.
M + S banden
Veel Nederlanders hebben speciale M + S banden. Dit staat voor modder en sneeuw. Soms zijn deze banden ook te gebruiken als winterbanden in Duitsland. U moet dan kijken of er een symbool van bergtoppen plus een sneeuwvlokje op de band staat. In dat geval kunt u de band ook als winterband in Duitsland gebruiken. Autofabrikanten hebben een speciale test moeten afleggen om dit symbool te mogen gebruiken.