Je auto winterklaar maken
Als de barometer van weersbeeld verandert en zelfs vorst aangeeft, betekent dit dat niet alleen mensen, maar ook apparaten daar van te lijden hebben. Vooral auto’s zijn gevoelig voor vorst en lage temperaturen. Op tijd de auto winterklaar maken is dan ook belangrijk. Maar wat gebeurt er als je de auto winterklaar maakt? En is het echt nodig om de auto klaar te maken voor de winter?
Winterbanden
Met ijs en sneeuw is het rijden met winterbanden veel veiliger. Winterbanden hebben een andere samenstelling en blijven zacht tijdens de koude wintermaanden. Daardoor hebben ze veel meer grip op de weg. Ook is de remweg veel korter.
Bandenspanning en profiel autobanden controleren in de winter
Wie geen winterbanden heeft moet in ieder geval wel kunnen vertrouwen op zijn normale banden. Dat kan alleen door in de gaten te houden hoe de spanning is en natuurlijk hoe het met de profieldiepte van de banden staat. Normale banden moeten minimaal een profiel hebben van 1,6 mm, maar meer is zeker in de
winter veel beter.
Winterdiesel
In de wintermaanden leveren brandstofmaatschappijen weer diesel die ook op lage temperaturen goede resultaten geeft. Deze zogenaamde winterdiesel blijft goed tot een temperatuur tot -20 graden. De brandstof blijft tot die koude vlokvrij. Vlokvorming in de tank kan veel schade aan de motor veroorzaken.
Ruitontdooier
Een bus met ruitontdooier is altijd makkelijk. Niet voor dagelijks gebruik, maar wie opeens snel moet kan even snel de bus over de ruiten halen. Gemakkelijk is tevens dat er ook vastgevroren deuren mee geopend kunnen worden. De bus trouwens niet in de auto bewaren, want zit deur dan een keer dicht dan kunt u er niet bij.
Ruitensproeier met antivries
Gewoon water in de ruitensproeier is tijdens winterweer vragen om moeilijkheden. Er komt dan echt geen druppel meer uit, want het water bevriest direct. Doe dus antivries bij het water of doe er spiritus bij. Ook dat bevriest niet. Neem wel een antivries tot een erg lage temperatuur.
Voorkom vastvriezende deuren
Het insmeren van de rubbers van de deuren en de achterklep voorkomt dat ze vastvriezen. Dit kan met een vette crème, maar beter is talkpoeder of siliconenspray. Zo nu en dan herhalen.
Een goede ijskrabber kopen
Een goede ijskrabber is onmisbaar. Neem eentje die gemakkelijk in de hand ligt, die direct grote stukken meepakt en mogelijk eentje met een handschoen erbij of doe zelf handschoenen aan. Het aanzetten van de motor voordat gestart wordt met krabben is voor de meeste mensen standaard. De auto wordt dan van binnen al lekker warm en verwarmt de ruiten ook al enigszins. Het heeft echter wel veel nadelen. Het is slecht voor de motor, het milieu en de gezondheid van diegene die staat te krabben. Die ademt namelijk allerlei ongezonde uitlaatgassen in.
Afdekdoek voor de voorruit
Schaf een afdekdoek aan voor de vooruit. Daarmee bevriest die al niet meer en hoeft die ook niet ijsvrij gemaakt te worden. ’s Avonds het aluminium kleed over de voorruit leggen en het aan de zijkant tussen de deuren klemmen, zorgt er voor dat de auto de volgende dag daar in ieder geval ijsvrij is.
Neem een anticondensdoek mee in de auto
Soms wil in de winter het vochtgehalte in een auto nog wel eens groot zijn. Zorg ervoor dat er altijd een doek in de auto ligt om de voorruit vrij van vocht te maken. Gebruik daarvoor een speciale doek.
Zorg voor warme kleding of een deken in geval van pech
Zorg in de winter altijd voor een warme deken of een warme jas in de auto. Bij pech onderweg waarbij de kachel uitvalt is iemand namelijk zomaar heel erg koud. Neem ook een zaklamp mee in de tas of op een vaste plaats in de auto. Mocht de wagen vastlopen op een plaats waar niets te zien is, dan biedt dat apparaat toch nog enige soelaas.