Je auto winterklaar maken

Je auto winterklaar maken Als de barometer van weersbeeld verandert en zelfs vorst aangeeft, betekent dit dat niet alleen mensen, maar ook apparaten daar van te lijden hebben. Vooral autoís zijn gevoelig voor vorst en lage temperaturen. Op tijd de auto winterklaar maken is dan ook belangrijk. Maar wat gebeurt er als je de auto winterklaar maakt? En is het echt nodig om de auto klaar te maken voor de winter?

Winterbanden

Met ijs en sneeuw is het rijden met winterbanden veel veiliger. Winterbanden hebben een andere samenstelling en blijven zacht tijdens de koude wintermaanden. Daardoor hebben ze veel meer grip op de weg. Ook is de remweg veel korter.

Bandenspanning en profiel autobanden controleren in de winter

Wie geen winterbanden heeft moet in ieder geval wel kunnen vertrouwen op zijn normale banden. Dat kan alleen door in de gaten te houden hoe de spanning is en natuurlijk hoe het met de profieldiepte van de banden staat. Normale banden moeten minimaal een profiel hebben van 1,6 mm, maar meer is zeker in de winter veel beter.

Winterdiesel

In de wintermaanden leveren brandstofmaatschappijen weer diesel die ook op lage temperaturen goede resultaten geeft. Deze zogenaamde winterdiesel blijft goed tot een temperatuur tot -20 graden. De brandstof blijft tot die koude vlokvrij. Vlokvorming in de tank kan veel schade aan de motor veroorzaken.

Ruitontdooier

Een bus met ruitontdooier is altijd makkelijk. Niet voor dagelijks gebruik, maar wie opeens snel moet kan even snel de bus over de ruiten halen. Gemakkelijk is tevens dat er ook vastgevroren deuren mee geopend kunnen worden. De bus trouwens niet in de auto bewaren, want zit deur dan een keer dicht dan kunt u er niet bij.

Ruitensproeier met antivries

Gewoon water in de ruitensproeier is tijdens winterweer vragen om moeilijkheden. Er komt dan echt geen druppel meer uit, want het water bevriest direct. Doe dus antivries bij het water of doe er spiritus bij. Ook dat bevriest niet. Neem wel een antivries tot een erg lage temperatuur.

Voorkom vastvriezende deuren

Het insmeren van de rubbers van de deuren en de achterklep voorkomt dat ze vastvriezen. Dit kan met een vette crème, maar beter is talkpoeder of siliconenspray. Zo nu en dan herhalen.

Een goede ijskrabber kopen

Een goede ijskrabber is onmisbaar. Neem eentje die gemakkelijk in de hand ligt, die direct grote stukken meepakt en mogelijk eentje met een handschoen erbij of doe zelf handschoenen aan. Het aanzetten van de motor voordat gestart wordt met krabben is voor de meeste mensen standaard. De auto wordt dan van binnen al lekker warm en verwarmt de ruiten ook al enigszins. Het heeft echter wel veel nadelen. Het is slecht voor de motor, het milieu en de gezondheid van diegene die staat te krabben. Die ademt namelijk allerlei ongezonde uitlaatgassen in.

Afdekdoek voor de voorruit

Schaf een afdekdoek aan voor de vooruit. Daarmee bevriest die al niet meer en hoeft die ook niet ijsvrij gemaakt te worden. ís Avonds het aluminium kleed over de voorruit leggen en het aan de zijkant tussen de deuren klemmen, zorgt er voor dat de auto de volgende dag daar in ieder geval ijsvrij is.

Neem een anticondensdoek mee in de auto

Soms wil in de winter het vochtgehalte in een auto nog wel eens groot zijn. Zorg ervoor dat er altijd een doek in de auto ligt om de voorruit vrij van vocht te maken. Gebruik daarvoor een speciale doek.

Zorg voor warme kleding of een deken in geval van pech

Zorg in de winter altijd voor een warme deken of een warme jas in de auto. Bij pech onderweg waarbij de kachel uitvalt is iemand namelijk zomaar heel erg koud. Neem ook een zaklamp mee in de tas of op een vaste plaats in de auto. Mocht de wagen vastlopen op een plaats waar niets te zien is, dan biedt dat apparaat toch nog enige soelaas.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huis winterklaar makenHet is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de…
De Nationale Opel Testdag: Opel testen op winterklaar zijnDe Nationale Opel Testdag: Opel testen op winterklaar zijnIn 2009 organiseerde Opel in heel Nederland voor de 16e keer de Nationale Opel Testdagen. Dat jaar werden de testdagen v…
Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken van de tuin: de een kiest hier bewust voor terwijl de ander de natuur zijn gang laat gaan. Waar m…
Je auto winterklaar maken: 9 tipsJe auto winterklaar maken: 9 tipsWinter op komst? Dan wordt het hoog tijd om je auto te checken en ervoor te zorgen dat hij klaarstaat voor de aankomende…

Open vragen leren van theorie rijbewijs BOpen vragen leren van theorie rijbewijs BHier staan voorbeelden van open vragen die je voor het theorierijbewijs moet kunnen beantwoorden. Dit is een mooi overzi…
Winterbanden: meer grip en beter remmenHet hebben van winterbanden zou voor de gebruiker er van veel voordeel opleveren, zo zeggen de garages en producenten va…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-03-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.