Hoe word je verkeersregelaar?

Hoe word je verkeersregelaar? Verkeersregelaars zijn onmisbaar bij allerlei evenementen en activiteiten. Maar zij moeten wel weten wat ze doen. En dat werd hen vaak geleerd door de politie. Nu die is opgegaan in de nationale politie geeft die geen les meer in het regelen van het verkeer en dat maakt dat evenementen in gevaar kunnen komen.

Vrijwillige verkeersregelaar

Bij allerlei activiteiten als wielerrondes, optochten en andere zaken die zich op de openbare weg afspelen moeten verkeersregelaars aanwezig zijn. In bijna alle gevallen zijn dat vrijwillige verkeersregelaars die hun vrije tijd inzetten voor de goegemeente. In Friesland werden zij altijd opgeleid door de politie. In een uur kregen ze te horen wat hun bevoegdheden zijn en kregen ze les in de verkeerstekens. Op het einde van de dag mochten ze dan hun vrijwillige beroep uitoefenen en zo zorgen voor veiligheid van deelnemers en verkeer.

Verkeersregelaar via e-learning

Op 1 maart 2013 heeft de politie te kennen gegeven dat ze niet langer tijd heeft om vrijwilligers te instrueren op dat gebied. Dat betekent dat vrijwilligers dus op een andere manier de kennis moeten vergaren om het verkeer te kunnen regelen bij activiteiten. In dit geval gaat dat via e-learning.

Digitale cursus verkeersregelaar

Een stichting van de Nederlandse Politieacademie biedt een digitale cursus verkeersregelen aan. Deze cursus registreert direct ook of de cursist weet waar hij mee bezig is en de stof begrijpt. Om mee te kunnen doen moet de deelnemers een wachtwoord ingeven. En dat wachtwoord is dan weer alleen te verkrijgen op vertoon van een ontwerpvergunning van de gemeente waarin de activiteit wordt georganiseerd.

Te weinig verkeersregelaars

De nieuwe regels stuitten op problemen omdat de meeste gemeenten nog niet weten dat verkeersregelaars de ontwerpvergunning nodig hebben om aan de slag te kunnen. En is die ontwerpvergunning er nog niet, dan kan er dus ook niet geleerd worden. Wordt de ontwerpvergunning pas laat afgegeven dan is er helemaal een probleem, want dan wordt het heel moeilijk om de kennis op tijd te vergaren.

Wat doet een verkeersregelaar?

Een verkeersregelaar regelt het verkeer en zorgt voor de veiligheid van weggebruikers. Hij kan op diverse plaatsen worden ingezet. Dit kunnen zijn:
 1. Evenementen
 2. Begeleiden van lange transporten
 3. Begeleiden hoge transen
 4. Begeleiden brede transporten
 5. Bij tijdelijke verkeersmaatregelen

Regels

In de Regeling Verkeersregelaars 2009 staat alles omtrent de bevoegdheid van verkeersregelaars zoals:
 • Opleiding
 • Aanstelling
 • Examinering
 • Uitrusting van verkeersregelaar

Wanneer een verkeersregelaar en welke vergunning?

Het orgaan dat de weg beheert moet aangeven of er verkeersregelaars moeten worden ingezet bij evenementen, optochten of demonstraties. Voor al die zaken is een vergunning nodig, vaak van de gemeente waarin het evenement wordt gehouden. In die vergunning staat ook hoeveel aspirant verkeersregelaars er bij het evenement aanwezig moeten zijn en of zij éénmalig of voor bepaalde tijd worden aangemeld. Deze mensen moeten zich vervolgens dan aanmelden voor de digitale instructies. (In een evenementenvergunning staat overigens ook hoeveel verkeersregelaars er moeten zijn en wat hun status moet zijn).

Hoe word je het?

Iemand die is gevraagd om verkeersregelaar te worden moet daarvoor de bovengenoemde opleiding volgen en daarin ook examen doen. Bovendien moet hij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen, ook wel ‘bewijs van goed gedrag’ kunnen overleggen (verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand woont). Het is een verklaring waaruit blijkt dat zijn gedrag geen bezwaar oplevert voor een baan als verkeersregelaar. Er wordt dan extra gekeken naar iemands gedrag in het verkeer.

Aanstellingspas voor verkeersregelaars

Gemeenten kunnen verkeersregelaars aanstellen voor een evenement dat één keer plaatsvindt, of voor een langere tijd. Een verkeerregelaar die voor bepaalde tijd gaat werken heeft een aanstellngspas nodig. Die moet worden aangevraagd bij het Verkeerscentrum Nederland.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkeer - Verkeersregelaars en WegmarkeringenVerkeer - Verkeersregelaars en WegmarkeringenBij deelname aan het Nederlandse verkeer worden we geconfronteerd met vele verkeersborden. Over het algemeen zal het nal…
Begeleiding van exceptionele transportenBegeleiding door particuliere begeleiders van exceptionele transporten over het Nederlandse wegennet, met speciale onthe…
Verkeersborden 1950 - WegenverkeersreglementVerkeersborden 1950 - WegenverkeersreglementDe onderstaande verkeersborden zijn opgenomen in het "Wegenverkeersreglement" uit 1950. Het wegenverkeersreglement valt…
TLC (televisiezender)TLC (televisiezender)TLC is een themakanaal van Discovery Channel en heette eerst 'The Learning Channel'. Oorspronkelijk komt TLC uit Amerika…

Het aquaduct, viaduct en ecoductHet aquaduct, viaduct en ecoductAls u weleens met de auto gaat komt u ongetwijfeld weleens een aquaduct, viaduct of ecoduct tegen. Als u weleens met de…
Wat te doen bij een verlopen rijbewijs (in het buitenland)?Wat te doen bij een verlopen rijbewijs (in het buitenland)?Indien het rijbewijs is verlopen dan is men strikt genomen overal ter wereld strafbaar als men een voertuig op de openba…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Stichting Verkeersregelaars Nederland
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.