De Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit Polen

De Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit Polen De Fryderyk Chopin is een opleidingsschip dat gebouwd werd op de Lenin scheepswerf in Gdansk en dat onder Poolse vlag vaart. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige beroemde Poolse componist. De Fryderyk Chopin is een wit schip met een rode streep juist boven de waterlijn. Het schip neemt in 2016 deel aan de Tall Ship Races en is te zien in Antwerpen, Lissabon, Cádiz en A Coruña. De crew met hun rood-blauwe polo's en hun mascotte, een rode vogel met een gele bek zijn graag gezien omdat ze veel dansen, muziek maken en voor ambiance zorgen.

De geschiedenis van de Fryderyk Chopin

Ontwerp en bouw van het schip

De Fryderyk Chopin werd in 1990 getekend door de Poolse nautische architect Zygmunt Choren. De bouw van de brik duurde van 1990 tot 1992 en gebeurde op de Lenin scheepswerf in Gdansk.

Gecharterd door de Canadezen

Na zijn tewaterlating van de Dora Shipyard in Gdansk in 1992 werd het schip voor een jaar gecharterd door het West Island college van Nova Scotia in Canada.

Averij bij de kust van de Scilly Isles

Daarna ging het schip over naar de European school of Law and Administration, een privé-universiteit van Warschau. De universiteit gebruikte het schip om trainees het zeemanschap bij te brengen. Zo ook op 29 oktober 2010 toen het schip in een storm terechtkwam zo'n honderd mijl buiten de kust van de Scilly Isles. De Fryderyk Chopin verloor zijn twee masten en moest op sleeptouw worden genomen om de kust terug te kunnen bereiken. De 47 man die aan boord waren, waarvan 36 trainees van 14 jaar die een drieënhalf maand durende cruise aan het doen waren van Nederland naar de Caraïben, kwamen er met de schrik van af.

3Oceans

Sinds 2011 wordt het schip uitgebaat door 3Oceans, een Poolse privé-uitbater. De Fryderyk Chopin is het schip van de Blue school, een opleidingsproject van de STS Fryderyk Chopin Foundation. De documentaire "The Blue School Diaries" van regisseur Jedrzej Baczyk, werd helemaal aan boord van de Fryderyk Chopin gefilmd.

Oorsprong van zijn naam

De tweemaster Fryderyk Chopin draagt de naam van de gelijknamige Poolse componist uit het midden van de negentiende eeuw. Geboren in Polen uit een Poolse moeder en een Franse vader, leefde Fryderyk Chopin lang in Parijs waar hij een stormachtige relatie had met de Franse schrijfster George Sand. Fryderyk Chopin, bij ons beter gekend als Frédéric Chopin, stierf vrij jong. Op 39-jarige leeftijd overleed hij aan tuberculose. Zijn lichaam ligt begraven in het Parijse kerkhof Père-Lachaise maar zijn hart is ingemetseld in een pilaar van de Heilig Kruiskerk in Warschau. Heel symbolisch, want het hart van Frédéric Chopin lag heel zijn leven in Polen. Die eenzaamheid en heimwee naar zijn geboorteland is heel goed te horen in zijn muziek. Frédéric Chopin schreef vooral mazurka's en polonaises met Poolse invloeden, ballades, nocturnes, etudes, walsen en preludes.

Andere Poolse tall ships

In de tall ships-vloot zitten nog een paar andere schepen die getekend werden door de nautische architect Zygmunt Choren. Onder hen de Griekse Khersones, de Kaliakra, de Iskra II, de Poolse Pogoria, de Russische Mir, de Duitse Alex II en de Poolse Dar Mlodziezy.

Karakteristieken van de Fryderyk Chopin

 • Brik met 2 vierkantgetuigde masten en stagzeilen
 • Vlag: Pools
 • Architect: Zygmunt Choren
 • Scheepswerf: Lenin Scheepswerf
 • Te water gelaten op de Dora Shipyard
 • Thuishaven: tot 1993 Gdansk, nu Szczecin
 • Lengte overall: 55,5 meter
 • Lengte romp: 48 meter
 • Romp: staal - wit met een rode streep net boven de waterlijn
 • Boegspriet: 7,5 meter
 • Breedte: 8,5 meter
 • 21 zeilen, 1200 m2 zeil
 • Tweemaster
 • Masthoogte hoogste punt vanop wateroppervlak: 37 meter
 • Snelheid: 16 knopen met zeil, 9 knopen met motor

Mee met de Fryderyk Chopin

De Fryderyk Chopin neemt geregeld trainees mee. Soms voor korte reizen, soms voor reizen van een paar maanden. Soms mogen de trainees ook deelnemen aan wedstrijden. De Fryderyk Chopin is een graag geziene gast tijdens haltes in de havens. De crew, gekleed in rood-blauw gestreepte polo's, zorgt altijd voor veel muziek, ambiance, dans en zang. Ook hun mascotte, een grote, rode vogel met gele bek is altijd van de partij. Een jongen en een meisje gekleed in renaissance kleren leiden de dans. De Fryderyk Chopin deed onder andere mee aan de Armada du Siècle in Rouen in 1999 en was te zien in Brest tijdens de Fêtes Maritimes de Brest in 2004. In Duitsland kon je van hen genieten tijdens de Kieler Woche in Kiel en tijdens de Hanse Sail in Rostock. In 2016 neemt de Fryderyk Chopin deel aan de Tall Ship Races. Het schip was te bezichtigen in Antwerpen van 7 tot 10 juli 2016 en in Lissabon van 22 tot 24 juli 2016. Daarna ging het naar Cádiz (28 tot 31 juli 2016) en naar A Coruña (11 tot 14 augustus 2016), beide in Spanje.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dar Mlodziezy, Pools zusterschip van de MirDe Dar Mlodziezy, Pools zusterschip van de MirDe Dar Mlodziezy is het eerste van zes Russische en Poolse zusterschepen die op de Lenin scheepswerf in Gdansk werden ge…
De Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vredeDe Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vredeEen witte romp met een blauwe streep en gouden letters, dat is de Mir. Mir betekent in het Russisch vrede. Dit Russische…
De Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasseDe Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasseDe Pelican of London werd gebouwd in 1946 in Frankrijk. Oorspronkelijk was het een vissersboot die onder de naam Pelican…
De Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc is geen erg groot schip, maar het is wel erg mooi en het bekendste van vier zusterschepen uit Midden- en Z…

Harmony of the Seas - grootste cruiseschip ter wereldHarmony of the Seas - grootste cruiseschip ter wereldHarmony of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld. Het is het zusterschip van de Allure of the Seas en Oasis of…
Zeilen met kinderen - veiligheid aan boordWanneer is een schip veilig genoeg voor kinderen? Met andere woorden, welke aspecten zorgen ervoor dat je kinderen met e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bernt Rostad, Flickr (CC BY-2.0)
 • Op 08.02.2016:
 • En.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Chopin_(ship)
 • Fr.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Chopin_(voilier)
 • Es.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Chopin_(barco)
 • De.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Chopin_(schiff)
 • Rouen-histoire.com/Armada/voiliers.htm
 • Fryderykchopin.pl/en
 • Facebook.com/The BlueSchoolDiaries
 • Facebook.com/SailTrainingInternational
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Chopin
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-08-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.