Verplicht bij de wet: toebehoren materialen auto (België)

Verplicht bij de wet: toebehoren materialen auto (België) In België zijn er een aantal spullen die je verplicht in je auto moet hebben. Een gevarendriehoek, een verbandkist of tasje, een veiligheidsvest, en een brandblusapparaat. Wanneer de politie je auto controleert kun je beboet worden als je deze spullen niet in de auto hebt liggen. Daarnaast kan het ooit wel is van pas komen. Zeker wanneer je betrokken raakt bij een ongeval.

Een gevarendriehoek

In elke auto moet een gevarendriehoek aanwezig zijn. Een tweede gevarendriehoek wordt wel aanbevolen. Je mag de gevarendriehoek alleen gebruiken bij reëel gevaar. Dit betekent dus als het voertuig of de lading een gevaar vormt voor de andere weggebruikers. Dit kan bij een defect voertuig zijn, een ongeval, of een verlies van de lading op de weg. Zeker bij het laatste geval is het belangrijk erg voorzichtig te zijn voor passerende auto's. Dit voor iedereen zijn veiligheid te verzekeren.

De gevarendriehoek moet geplaatst worden voor het voertuig in de richting van het naderend verkeer zodat iedereen duidelijk kan zien dat er een probleem is. Er zijn zelfs vaste normen vastgesteld voor waar men deze moet plaatsen. Op een autosnelweg is het ruim 100 meter voor de auto. Bij gewone wegen en autowegen bedraagt deze afstand maar 30 meter. Op plaatsen in de stad waar er mogelijk zelfs geen ruimte is mag men de gevarendriehoek voor of op de auto plaatsen.

Brandblustoestel

In elke auto moet zich een goedgekeurd brandblusapparaat binnen het bereik van de bestuurder bevinden. De wet zegt ook dat deze toestellen op een veilige makkelijk bereikbare plaats moet en worden opgeborgen, men moet ze altijd zo snel mogelijk kunnen gebruiken. Als je geen blusapparaat in je auto hebt, of als de geldigheidsduur verstreken is kun je een boete krijgen als de politie erachter komt.

Retro-reflecterende veiligheidsvest

In een auto moet een retro reflecterende veiligheidsvest aanwezig zijn. De wet zegt dat de bestuurder van een pechvoertuig dit vest moet dragen, zodra hij zijn voertuig op autosnelwegen en autowegen verlaat op een plek waar hij niet mag stilstaan of parkeren. De bestuurder moet ook de gevarendriehoek uitzetten. Het is in principe alleen verplicht voor de bestuurder om dit vestje te dragen, maar het is ook aangeraden voor andere mensen die op dat moment hulp verlenen. Zeker in de nacht is het dragen van veiligheidsvestjes aangeraden.

Een verbandetui

Volgens de wet is het verplicht om in elke auto een verbandetui of koffer te hebben. Bij taxi's moet dit een verbandkist zijn. Zo'n etui stelt meestal niet veel voor, maar het kan bij een ernstig ongeval het verschil maken.

Ook handig

Deze spullen zijn niet verplicht om mee te nemen, maar het kan wel erg handig zijn. In sommige gevallen heb je deze spullen echt wel nodig.
  • Een parkeerschijf
  • Een sleepkabel
  • Startkabels
  • Zaklamp
  • Notitieboekje
  • GSM

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsen Gevarendriehoek of Waarschuwende KnipperlichtenPlaatsen Gevarendriehoek of Waarschuwende KnipperlichtenGevarendriehoek in de auto. In Nederland is het niet verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en / of de gevar…
Gevarendriehoek in auto verplicht? Nederland en buitenlandGevarendriehoek in auto verplicht? Nederland en buitenlandIn Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben en bij pech te gebruiken wanneer je werke…
Leaseauto mee op reis: de regelsLeaseauto mee op reis: de regelsDe leaseauto mee op vakantie of reis: mensen die een leaseauto hebben, hebben papieren bij zich die in het buitenland pr…
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van autoís. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Auto: poetsen en in de wax zettenDe beste manier om de carrosserie te beschermen en de oorspronkelijke glans te behouden is de auto regelmatig poetsen en…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 19-06-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.