Auto: poetsen en in de wax zetten
De beste manier om de carrosserie te beschermen en de oorspronkelijke glans te behouden is de auto regelmatig poetsen en in de wax zetten. De auto zal er niet alleen stralend uitzien maar ook de levensduur verlengen. Voor een optimaal resultaat kun je in dit artikel enkele nuttige tips vinden die van pas kunnen komen tijdens de wekelijkse poetsbeurt.
Index
Lees meer
Auto: handige tips tegen roestvorming
Voorbereiding
Met goed materiaal en de juiste producten kun je sneller en efficiënter werken.
Let op
- Gebruik nooit heet water.
- Was en wax de auto nooit in de volle zon.
- Gebruik geen sterke zeep of chemische oplosmiddelen: verkeerde producten kunnen de lak ernstige schade toebrengen.
- Alle schoonmaakmiddelen moeten van de carrosserie afgespoeld worden en mogen niet de kans krijgen op de lak op te drogen.
- Poets de auto minstens één keer per maand om vervuiling van de lak te voorkomen.
- Wees tijdens het poetsen met water voorzichtig dat de elektrische onderdelen (vooral delen van het ontstekingssysteem) in de motorruimte niet nat worden.
- Na het poetsen kan het voorkomen dat de remmen niet gelijkmatig werken, als gevolg van de aanwezigheid van water. Trap in zo’n geval, terwijl langzaam gereden wordt, het rempedaal een paar keer rustig in om het water te verwijderen.
- Indien de motorruimte wordt gereinigd met water onder hoge druk, vermijd dan het gebied rond de dop van het reservoir van de stuurbekrachtigingsvloeistof aangezien dit een ventilatie-gat heeft.
Interieur
Maak de auto volledig leeg en klop de voetmatjes zorgvuldig uit. Met behulp van een krachtige stofzuiger en een propere stofdoek maak je het volledige interieur en ook de kofferbak stofvrij: een verfborstel is heel handig om dingen af te stoffen waar een stofdoek niet tussen kan. Met een rubberen handschoen of een vochtig zeemvel kun je plakkende pluisjes en hondenhaar gemakkelijk samen wrijven en nadien opzuigen. Als het interieur helemaal stofvrij is kun je alles opfrissen met schoon water en een proper doek. Gebruik niet te veel water op het dashboard want dit zou de elektrische apparatuur kunnen beschadigen. Er zijn kwaliteitsvolle producten in de handel verkrijgbaar die je eventueel bij het water kunt toevoegen.
Leren zitting
Het leer dat in de auto wordt gebruikt is een hoogwaardig, natuurlijk product. Indien dit goed onderhouden wordt, zal het jarenlang zijn kwaliteit behouden. Het leer kan door stof en vuil broos worden en hierdoor vlugger slijten. Daarom moet je het leer regelmatig met een zachte, vochtige doek reinigen. Gebruik niet te veel water en let er op dat er geen vocht doordringt in de naden. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken kun je gebruik maken van een wolwasmiddel. Wrijf het leer daarna droog met een zachte droge doek zodat de oorspronkelijke glans terugkomt. Het is geen overbodige luxe om het leder regelmatig te voeden met een speciaal product dat geschikt is voor jouw type leer.
Opmerking: indien je de auto voor een lange tijd in het directe zonlicht parkeer doe je er goed aan het leer af te schermen, dit om verkleuring te voorkomen.
Synthetisch leer
Het synthetisch leer dat als afdekking van de portieren wordt gebruikt, kan gereinigd worden met een schoon doek, gedrenkt in een milde oplossing van water en zeep. Laat de zeep een paar minuutjes intrekken en veeg vervolgens het leer met een propere, zachte, droge doek schoon. In de handel zijn er zeer goede schuim-reinigingsmiddelen verkrijgbaar die geschikt zijn voor synthetisch leer.
Opmerking: gebruik nooit geen reinigingsmiddelen zoals verfverdunner, ruitenreiniger en benzine voor het schoonmaken van leer of synthetisch leer.
Stoffen zitting en dak bekleding
De stoffen zitting en dak bekleding kan gereinigd worden door: een ruwe spons te drenken in een lauw sopje van water en wolwasmiddel. Goed laten schuimen en gelijkmatig inwrijven. Nadien de stof droogwrijven met een propere droge doek. In de handel zijn er zeer goede middeltjes verkrijgbaar die niet alleen reinigen maar ook lekker geuren.
Opmerking: laat ramen en deuren open staan zodat het interieur vlugger kan drogen.
Carrosserie
Voordat je met water te werk gaat verwijder je best aangekoekte modder met een houten lepel: scherp materiaal kan de lak beschadigen. Door stof en vuil kun je krassen in de lak wrijven. Om dit te voorkomen is dus het beter dat je, met behulp van een hoge drukreiniger of tuinslang, eerst al het stof en overige modder met een krachtige straal afspuit. Vergeet de wielen en de onderkant niet.
Poets de auto uitsluitend met warm of lauw water en plaats de auto niet in volle zon. Verwijder restjes modder en ander vuil met een spons of zachte doek. Gebruik regelmatig vers water en ook voldoende water, dit om krassen te voorkomen. Zoute chemicaliën, sneeuw of restjes modder op de carrosserie kunnen eventueel met een zacht oplosmiddel en water verwijderd worden. Gebruik uitsluitend neutrale oplosmiddelen en spoel na het schoonmaken de carrosserie rijkelijk met water af. Verwijder de waterdruppels op de lak met behulp van een zeem of handdoek die vaak uitgewrongen wordt: vlekken vormen zich op de lak, wanneer de waterdruppels op de lak opdrogen.
Opmerking: vergeet tijdens het poetsen de verchroomde en geverfde onderdelen niet. Gebruik geen schuurmiddelen en agressieve producten. Er zijn voldoende autoshampoos in de handel verkrijgbaar die de meest hardnekkige vlekken aankunnen.
Aluminium velgen
Wrijf de aluminium velgen regelmatig schoon met een doek, want oud vuil laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen. Gebruik geen zepen met schuurmiddelen en vermijd contact met harde borstels en hoge drukreinigers. Maak de velgen schoon met een neutraal wasmiddel en spoel na met zuiver water.
Opmerking: poets de auto en de velgen zo snel mogelijk met water: als de auto in aanraking geweest is met zeewater, blootgesteld is aan zeelucht of over wegen gereden heeft met strooizout of andere bijtende chemicaliën.
Vlekken en krasjes
Wanneer de auto ernstig vervuild is moet de laklaag zo snel mogelijk gepoetst worden. Niet poetsen kan tot vlekvorming, verkleuring en roestvorming leiden als gevolg van chemische reacties.
Modder en vuil
Maak na het rijden op modderige wegen de auto met water zorgvuldig schoon.
Roet teer insecten
Als je dergelijk vuil op de auto aantreft, poets deze dan zo snel mogelijk weg met water en een niet bijtend poetsmiddel.
Zure regen
Wanneer na een regenbui sporen van regendruppels op de lak zichtbaar zijn, kan dit wijzen op de aanwezigheid van zure regen. Poets de auto met een neutraal oplosmiddel om de zuren zorgvuldig te verwijderen. Onachtzaamheid kan de lak doen verkleuren.
IJzerstof
Wanneer ijzerstof op de carrosserie achtergelaten wordt, kan roest of verkleuring het gevolg zijn. Verwijder het stof zo snel mogelijk op de volgende manier: om verwondingen te vermijden gebruik je best handschoenen. Maak een spons nat in een 5% oxaalzuur-oplossing, met een kleine hoeveelheid neutraal oplosmiddel. Maak het betreffende oppervlak met de spons nat en laat het 10 tot 15 minuten intrekken. Vervolgens poets je het oppervlak met voldoende water om het ijzerstof te verwijderen.
Opmerking: als de lak droog is smeer je de lak in met was. Het bewerkte oppervlak niet blootstellen aan direct zonlicht.
In de wax zetten
Polijsten en in de wax zetten wordt aanbevolen om de oorspronkelijke glans van de lak te handhaven en deze in goede toestand te houden. Een wax van zeer goede kwaliteit zal niet alleen de autolak beschermen tegen bare weersomstandigheden maar ook minder snel zout en ander vuil opnemen en eveneens roest weren.
Vermindering van de wax op de lakoppervlakten doet de oorspronkelijke glans snel verminderen en draagt bij tot verslechtering van de carrosserie in het algemeen. Het is dan ook aan te bevelen om iedere maand of wanneer het water niet meer voldoende afstoot, een nieuwe wax-laag op de lak aan te brengen.
Wanneer de lak in hoge mate aangetast is, kan het oppervlak met een fijn poetsmiddel bewerkt worden. Poets nooit alleen het deel van de carrosserie dat zijn glans verloren heeft, maar ook het omliggende oppervlak. Werk bij het polijsten uitsluitend in één richting. Voor deze werkzaamheden is een poetsmiddel met korrelgrootte nummer 2000 aan te bevelen. Gebruik geen schuurmiddel met een grovere korrel aangezien de lak hierdoor beschadigd zou kunnen worden. Smeer na het polijsten de oppervlakte in met was, dit om de oorspronkelijke glas terug te krijgen.
Let op!
- Na het poetsen van de auto laat je de auto best voldoende drogen alvorens de wax aan te brengen.
- Zet bij heet weer de auto in de schaduw en wacht tot de carrosserie afgekoeld is.
- Gebruik uitsluitend wax van zeer goede kwaliteit.
- Zet telkens kleine oppervlakten in de wax en gebruik niet teveel product.
- Wrijf niet te hard of gebruik geen harde doek tijdens het aanbrengen van de wax-laag: dit geldt vooral voor auto’s met een zwarte laklaag.