Auto poetsen, car cleaning zelf doen

Auto poetsen, car cleaning zelf doen Om uw auto goed in de wax te zetten kunt u kiezen voor een autopoetsbedrijf of car cleaning centre, dit is een makkelijke manier om uw auto netjes te laten poetsen maar het is tegenwoordig wel kostbaar. Wel is het belangrijk dat uw auto zeker 1 keer per jaar goed in de wax wordt gezet, om te zorgen dat uw lak in optimale conditie blijft. U kunt er ook voor kiezen om uw auto zelf te poetsen en goed in de carwax te zetten. Het kost wel wat tijd maar u zult versteld staan van het resultaat. Het kost een fractie van wat het anders zou kosten als u het zou laten doen bij een autopoetsbedrijf of car cleaning centre. Wel is het van belang om op een paar zaken te letten om een goed eindresultaat te behalen, ook is het belangrijk om de juiste benodigdheden te kopen om uw auto goed te kunnen poetsen(car cleaning). Het is niet echt moeilijk maar u moet er wel de tijd voor nemen om een goed eindresultaat te behalen. Voor dat u kunt beginnen met poetsen moet u de auto eerst goed krasvij wassen. Spoel de auto met ruim voldoende schoonwater, daarna met schoonwater met autoshampoo, goed insoppen met een spons en als laatste de auto met schoonwater in zijn geheel afspoelen. Zo nu kunt u beginnen met auto poetsen.

Belangrijk

 • Gebruik poetsdoeken/lappen die schoon zijn.
 • Breng de autowax met een draaiende beweging aan, zachte druk uitoefenen.
 • Laat de autowax goed opdrogen.
 • Uitwrijven ook weer met een draaiende beweging.
 • Gebruik voor de autowax opbrengen en uitwrijven verschillende poetsdoeken/lappen.
 • Leg de poetsdoeken/lappen nooit op de grond, zand zal aan de poetsdoeken kleven en met poetsen krassen veroorzaken.
 • Neem er de tijd voor.
 • NIET IN DE FELLE ZON, zoek een schaduwplek.

Benodigde materialen.

 • Poetsdoeken/lappen die schoon en droog zijn. Dit kunnen nieuwe poetsdoeken/lappen zijn maar u kunt er ook oude kleding voor gebruiken, was deze en maak er lappen van en zorg dat ze droog en schoon zijn.
 • Autowax (autopoets, carwax). Er zijn vele soorten en merken te koop maar met een goedkope autowax kunt u al een verbluffend eindresultaat behalen, informeer bij automaterialenzaak of dealer.
 • Ruwe poets, de meest bekende is commandant, er is groen en rood, groen wordt het meest gebruikt om in combinatie met autowax de ruwe doffe laag te verwijderen van de lak. PASOP MET COMMANDANT ROOD.
 • Eventueel trapje om het dak te doen.
 • Lakstift (verkrijgbaar bij de dealer).

Auto poetsen

Nadat de auto gewassen is kunt u beginnen met het poetsen, als de lak verkleurd is of erg ruw is het beter om de lak eerst te poetsen(polijsten) met een ruwe poets(commandant). BELANGRIJK;GELIJKMATIG OPBRENGEN Dit is een poets die een klein beetje meer polijst en wat ruwer is dan gewone autowax, om de ruwe en doffe laag van uw lak te polijsten( poetsen). Ook kunt u dit mengen met uw gewone autowax, goed in ronddraaiende beweging gelijkmatig aanbrengen en goed blijven wrijven en zachte druk uitoefenen. Sommige lakken geven af en zal uw poetsdoeken/lappen de kleur van de auto krijgen. Dit is het laagje oxide wat u van uw lak wrijft, daaronder zit een mooie laag glimmende lak. Vervolgens dit oplatendrogen en uitwrijven, meestal droogt het witachtig op. Heel goed uitwrijven en nu brengt al draaiende beweging met een schone poetsdoek/lap de autowax aan. Deze laat u ook weer drogen, vervolgens weer met een poetsdoek/lap die schoon en droog is goed uitwrijven. Nu zal de lak gaan glimmen en is er tevens een beschermende laaf op uw lak aangebracht die vuil en water zal afstoten en zorgt dat vuil minder goed zal hechten. Ook kunt u eventuele lakbeschadigingen direct bijwerken met een lakstift in de juiste kleur van de auto. U kunt het beste niet de gehele auto in 1 keer inwrijven maar deel voor deel. U zult versteld staan van het resultaat, en alles met de hand ZONDER autopoetsmachine. Uw auto ziet er weer als nieuw uit.

Autopoetsmachine

Een autopoetsmachine kan ook gebruikt worden, zowel voor inwrijven als uitwrijven, dit kost weinig kracht en moeite. PAS OP als de autopoetsmachine niet op de juiste manier gebruikt wordt kunt u de lak erg beschadigen, vaak onherstelbaar. Ook zijn er schijven te koop voor op uw boormachine, deze kunt u beter niet gebruiken omdat de boormachine vaak veel te veel toeren maakt en u moeilijk gelijkmatig druk uit kunt oefenen waardoor de lak ernstig zal beschadigen.

Uw auto kan er weer een jaartje tegen aan en is goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Was vervolgens 1 tot 2 keer per 2 weken de auto krasvij en u heeft het hele jaar door een nette verzorgde auto en roestvorming krijg tevens minder de kans.
© 2011 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je auto in de wax zettenZelf je auto in de wax zettenLees hier alles over het waxen van een auto en het gebruik van polish. Hier kun je vinden hoe je een auto het beste kunt…
Gaatjes voorkomen bij kinderenGaatjes voorkomen bij kinderenBij kinderen is het belangrijk om zeer goed te poetsen. Enerzijds om de tanden op jonge leeftijd al goed te beschermen,…
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Poets je tandenPoets je tandenHet poetsen van tanden en kiezen is een dagelijks ritueel wat niet verwaarloosd mag worden. Wie dagelijks goed zijn tand…

Een Segway kopenEen Segway is een vervoermiddel die veel word gebruikt in grote bedrijfsruimten. Niet alleen bedrijven kopen een Segway…
Auto voorbereiden op de winterAuto voorbereiden op de winterGedurende de winterperiode, zult u eerder problemen ondervinden met uw auto. Dit varieert van kleine ongemakken (ruitenw…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.