Maak je auto klaar voor de zomer: Een overzicht

Maak je auto klaar voor de zomer: Een overzicht Met de auto rijden is voor miljoenen bestuurders een noodzaak, en daar hoort natuurlijk ook bij dat je auto in topconditie is voor de langverwachte zomer. Want buiten woon en werk verkeer zal je allicht wat meer uitstapjes maken en een autoreis plannen. En dat heeft dan weer effect op je auto. Met bijzonder de banden, je motor, en je ophanging. Hier de belangrijkste tips die je beter kan nakijken voor de warme zonnestralen op te pikken. We gaan de auto bij wijze van spreken een onderhoud geven, de verschillende punten nakijken die bij een lange rit kwetsbaar zijn, en werk maken voor een zorgeloze vakantie.

De banden

We hebben dus ook normaal de winterbanden terug opgeborgen en we zijn klaar voor de zomerband of 'all season band'. Het hele jaar door moet de bandenspanning optimaal zijn, dit heeft niet alleen invloed op de slijtage maar ook op het verbruik van je brandstoftank. Kijk op de sticker die bij de meeste wagens aan de binnenkant van de deuren kleeft, volg de richtlijnen die behoren tot uw categorie, en pas deze aan als u met een caravan gaat rijden of zwaar beladen bent. Kijk ook naar het bandenprofiel, deze moet in goede staat zijn en naar de norm voldoen van veilig rijden. De laatste fase van wat de banden betreft zijn de wielbouten, zitten deze nog goed vast en draai ze zo nodig meer vast.

Het oliepeil

Voor de aankomende vakantie kijkt u beter op voorhand het oliepeil, deze moet tussen de gemerkte lijntjes staan en gezond van kleur zijn. Een lange rit geeft ook meer olieverbruik, je bent er dus goed aan een extra liter in de wagen te bewaren. Olie bijvullen is iets waar iedereen kan aan beginnen en het bespaard je een hoop ellende tijdens de zomer. Controleer wel even het instructieboekje alvorens olie toe te voegen.

Hulp bij pech

Vele mensen merken spijtig genoeg te laat dat ze niet het nodige materiaal bij zich hebben voor een kleine herstelling of bij auto pech. Controleer dan ook verschillende punten, de gevaren driehoek, de verbanddoos, de auto krik, een sleeptouw, de brandblusser, het reservewiel, en desnoods wat water voor een eventuele lek van de radiator.

De koelelementen

Bij warm weer en een lange rit eind van de dag krijgen de remleidingen het zwaar te verduren, kijk het peil na van de remolie, de radiator, en eventueel de ruiten sproeier. Ook voor het tegengaan van een oververhitte motor is de koelvloeistof zeker zo belangrijk.

Airco in de zomer

Je doet er nooit slecht mee het hele jaar door de airco af en toe eens op te zetten, dit voorkomt dat heel het systeem na maanden een onaangename hoest geeft. Ook het bijvullen van de airco is een regelmatigheid, maar dit kan je beter eens laten checken bij een herkende garagist. Gebruik de airco in de zomer ook niet teveel, het slorpt een groot percentage van je gemiddeld verbruik en is soms overbodig bij het openen van de ramen. En dat heeft ook weer voordeel omdat je dan op het einde van de lange rit geen slag krijgt van het temperatuurverschil.

De eindafwerking

Er zijn natuurlijk nog allerhande middeltjes om de zomer aangenaam door te komen. Zo zijn er veel mensen die bij lang rijden een koelbox plaatsen die met een stekker van 12v kan aangesloten worden op de sigaren aansteker, voor koele drankjes. Of het plaatsen van een zonnegordijn achterin voor de kinderen geen bloed hete zon te geven. Kijk ook nog snel naar alle nodige papieren en of u nog een aanrijdingsformulier bij de hand hebt. Tenslotte is een goede wegenkaart als reserve in de wagen altijd een redder in nood.
© 2010 - 2024 Infotrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zomerbeurt: goed voorbereid op zomervakantie met de autoEen zomerbeurt: goed voorbereid op zomervakantie met de autoZomer en vakantie horen bij elkaar. Het vooruitzicht op een vakantiereis met de tent of caravan geeft een goed gevoel. D…
Met de motor op vakantie: Wat neem ik mee?Met de motor op vakantie: Wat neem ik mee?Met de motor op reis gaan is een goede beslissing, je bent zeer mobiel en je geniet veel meer van de omgeving. Maar je n…
Zorgeloze tochten maken met de scootmobielZorgeloze tochten maken met de scootmobielWanneer u van gezelligheid houdt en graag samen met anderen wat onderneemt, dan is het wellicht een leuk idee om u aan t…
Autopech onderwegAutopech onderwegDe een heeft een auto waar de garage standaard op komt dagen als je pech hebt, de ander heeft een abonnement bij de ANWB…

Beroemde auto's uit films en seriesBeroemde auto's uit films en seriesFilms en auto's gaan heel goed samen. In sommige gevallen is de auto uit de film nog bekender dan de acteur of actrice d…
De historie van HyundaiDe historie van HyundaiHet Koreaanse Hyundai begon ooit met de bouw van Ford-modellen onder licentie. Na een wat aarzelende start met eigen mod…
Infotrader (18 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.