Autopech onderweg

Autopech onderweg De een heeft een auto waar de garage standaard op komt dagen als je pech hebt, de ander heeft een abonnement bij de ANWB en weer iemand anders rijdt rond in het volle vertrouwen dat alles goed geregeld is. Mocht dat toch niet zo zijn, dan is er altijd wel wat regelen. Anders ligt dat als je op vakantie in het buitenland gaat. Combineer dit met je niet handig handen en je kunt zomaar een dik probleem hebben. Wat kan je, met enige voorbereiding, voorkomen.

Voorbereiding

Het spreekt voor zich dat je je goed moet voorbereiden als je op vakantie gaat. Dat geldt voor waar je naar toe gaat, je stapt immers ook niet zomaar in je auto en zegt “we gaan rijden en zien wel waar we uitkomen.” Uitzonderingen bevestigen uiteraard ook nu de regel, maar over het algemeen bereiden de meeste mensen de vakantie voor. Dan is het toch vreemd dat relatief veel mensen vertrouwen op een goede afloop voor wat betreft de (auto) reis. De auto wordt altijd bijgehouden qua servicebeurten, dus dat loopt wel los. Helaas is de praktijk soms tot net even anders.

Eenvoudig voorbereiden

Er zijn altijd wel wat zaken waar je, ook zonder veel kennis van zaken, aan kunt denken. Gewoon een klein beetje voorbereiden dus.
  • Denk aan wat “reserve” benzine voor als je een inschattingsfout hebt gemaakt tussen het nog te rijden aantal kilometers versus het eerstvolgend tankstation. Het kan je d nodige kilometers schelen.
  • Wat extra koelvloeistof kan ook geen kwaad. Veel kilometers maken wil ook zeggen dat je auto warm kan lopen en de koelvloeistof zal maar op zijn als je onderweg bent.
  • Als er lampen kapot gaan, moet je deze kunnen vervangen. Je hebt ze dus in de auto liggen … toch? Veel mensen hebben dit niet en rijden snel langs de garage als er lampjes kapot zijn. Maar ja, op reis in het buitenland is dat mogelijk net even iets lastiger.
  • Heb je vanuit Nederland geregeld dat hulp onderweg is, zodra je panne hebt … dan is het goed te checken of je de juiste nummers hebt. Wat moet je kunnen overleggen als je de hulpdienst belt etc.
  • In je voorbereiding kan je ook op speciale kaarten zien waar tankstations zijn, voor het geval je een probleem hebt. Je bekijkt de route die je gaat rijden, dus waarom niet wat “ruimer” kijken.
  • Als je een oudere auto hebt, dan is de kans op panne natuurlijk iets groter. Laat, voordat je gaat, nog even je auto controleren op enkele vitale punten. Hoewel het geen garanties geeft, reist dat toch meer ontspannen.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Op weg …

En dan ga je op weg. De auto, eventueel met iets er achter, is goed gepakt. Evenwichtig pakken is belangrijk en rijdt een stuk prettiger. Ook al is je voorbereiding nog zo goed geweest, er kan altijd iets gebeuren. Al was het maar omdat er meer mensen op de weg zitten. Hoe handel je dan?

  • Je eigen veiligheid en die van je reisgenoten staat voorop. Zorg er dus voor dat je de auto veilig manoeuvreert richting de vluchtstrook of een speciale inham.
  • Alarmlichten aan, voorzichtig uitstappen en de gevarendriehoek zo’n 30 meter achter je auto plaatsen.
  • Afhankelijk van het land waar je bent, is het goed om je te beschermen tegen de zon of regen/sneeuw. Zorg dat het snel uit de auto te halen is.
  • Kijk ook dat je je tas met spullen hebt waarmee je de hulpdienst kunt bellen en jezelf kunt legitimeren.
  • Ga vervolgens achter de vangrail staan. Jij kunt wel zorgvuldig rijden, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.
  • Ga dan pas bellen voor hulp.

Tot slot

Je kunt niet alles voorkomen, maar je kunt met enige voorbereiding wel voorkomen dat de meest elementaire zaken je vakantieplezier onderuit haalt. Neem het standaard mee als je je vakantie gaat voorbereiding. Wat spullen meenemen ontneemt niet veel ruimte in je auto en een check van de auto kan in een half uur geregeld zijn. Veel plezier!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke service bij autopech onderweg (pechhulp)Welke service bij autopech onderweg (pechhulp)Pechhulp, de markt voor service bij autopech onderweg bestaat uit tussen de 4 en 4,5 miljoen klanten. Er zijn meerdere a…
Turks: autopech en ziekHet kan altijd gebeuren dat je pech krijgt tijdens je vakantie in het buitenland. Wat moet je beginnen als je naar de do…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Services van ANWB WegenwachtDe services van de ANWB Wegenwacht bieden pechhulp bij pech onderweg. Speciaal voor accuproblemen hebben ze een Accuserv…

Zonder APK rijdenZonder APK rijdenDe APK keuring is een verplichte keuring voor voertuigen. Dankzij deze keuring wordt de verkeersveiligheid en het milieu…
BMW 2 serie Active TourerDeze auto van BMW is uitgebracht in 2014. De BMW 2 serie Active Tourer is een compacte, functionele auto met veel rijple…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.