Zonder APK rijden

Zonder APK rijden De APK keuring is een verplichte keuring voor voertuigen. Dankzij deze keuring wordt de verkeersveiligheid en het milieu gewaarborgd. Keuren is verplicht en moet in de meeste gevallen jaarlijks. Wanneer het voertuig niet gekeurd wordt mag er niet mee gereden worden. Het voertuig is dan niet meer verzekerd. Er zal een boete volgen wanneer je toch zonder APK gaat rijden. Ook volgt er een automatische boete wanneer het voertuig een maand na de vervaldatum nog niet gekeurd is..

Wat is APK?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een wettelijk verplichte keuring voor motorvoertuigen. Het gaat hier om een personenauto, bedrijfsauto of om een aanhanger. Deze voertuigen/ aanhangers hebben een toegestane maximum massa van 3.500 kilogram. Vaak moet de eerste APK-keuring vanaf het derde of vierde levensjaar van het voertuig. Daarna moet de APK-keuring iedere twee jaar gedurende twee maal en daarna ieder jaar. Diesel en gas moeten voor het eerst na drie jaar en daarna elk jaar. Voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar moeten eens per twee jaar gekeurd worden en voertuigen die hun eerste toelating vóór 1960 hadden hebben geen APK-keuringsplicht. Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilogram hebben een jaarlijkse keuringsplicht, ook wanneer ze net nieuw zijn.

De datum van eerste toelating is de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven. Dit is dus niet de datum waarop het voertuig is geproduceerd of een andere datum.

Wanneer moet de auto uiterlijk gekeurd zijn?

De APK heeft een vervaldatum. Vóór deze datum moet het voertuig opnieuw gekeurd zijn. Het keuren kan in principe al vanaf twee maanden voorafgaande aan de vervaldatum. De vervaldatum wordt dan gewoon met één (of twee) jaar verlangd. Was de oude vervaldatum op 1 oktober 2014 dan moest het voertuig vóór deze datum gekeurd zijn en wordt de nieuwe vervaldatum 1 oktober 2015. Ook wanneer het voertuig op 3 augustus 2914 al gekeurd wordt, blijft de nieuwe vervaldatum 1 oktober 2015. Wanneer het voertuig meer dan twee maanden vóór de vervalsdatum gekeurd wordt dan krijgt het voertuig een geheel nieuwe vervaldatum. Zou het voertuig in dit voorbeeld dus op 3 juli 2014 gekeurd worden, dan wordt de nieuwe vervaldatum 3 juli 2015.

Is het keuren verplicht?

Ja, het keuren van het voertuig is verplicht. De keuring zorgt ervoor dat de verkeersveiligheid verhoogt wordt en het milieu beschermd wordt. Zo wordt er tijdens de keuring gelet op zaken als uitlaatgassen en/of wordt er een roetmeting gedaan. Ook wordt er gelet op de remmen, de verlichting, de stuurinrichting, de schokdempers, de wielophanging en de carrosserie (bijvoorbeeld aanwezigheid van roest).

RDW-erkend bedrijf

Het keuren geschiedt bij een bedrijf dat door de RDW erkend is. De RDW ziet erop toe dat de keuringen goed worden uitgevoerd. Ze nemen regelmatig een steekproef. De keurmeester geeft na keuring een keuringsrapport af. Hierop staat de reden van goedkeuring of afkeuring. Er staan reparatie-en keuringspunten op. Ook moeten er adviespunten op. Het keuringsrapport moet de bestuurder van het voertuig altijd bij zich hebben.

Zonder APK rijden

Soms wordt het voertuig niet op tijd gekeurd of helemaal niet gekeurd. De redenen kunnen hier divers voor zijn, maar duidelijk is dat het niet is toegestaan om rond te rijden zonder dat het voertuig APK is gekeurd. De keuring dient ter veiligheid voor de bestuurder zelf maar ook voor andere weggebruikers. Ook wordt het milieu zoveel mogelijk beschermd dankzij het keuren van voertuigen.

Boete bij aanhouding

Wanneer je wordt aangehouden met een voertuig zonder geldig APK-keuringsbewijs volgt er direct een boete Deze boete bedraagt in 2014 ruim 90 euro. Ook ben je niet verzekerd wanneer je rondrijdt in een niet- voertuig. Het (mee)maken van een ongeval kan op deze manier een duur grapje worden.

Wanneer de APK is verlopen volgt er automatische en boete na één maand. In dit geval heb je twee maanden de tijd het voertuig alsnog te laten keuren. Gebeurt dit niet dan volgt er automatisch een tweede boete.

Schorsen van het voertuig

Wanneer het voertuig niet meer wordt gebruikt kan deze geschorst worden. Hierdoor is de auto niet meer APK-plichtig. Ook is het niet meer verzekeringsplichtig. Schorsen van een voertuig kan via het RDW. Het voertuig mag in de periode van schorsing niet op de openbare weg komen. Het mag er zowel niet rijden als ook niet staan. Parkeren langs de weg of op een openbare parkeerplaats is dus ook niet toegestaan. Wanneer de schorsing wordt opgeheven moet de auto vóór het einde van de schorsing weer APK-gekeurd zijn.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een APK keuring?Vanaf het moment dat een benzine auto vier jaar oud is, moet er eerst eens in de twee jaar en vervolgens jaarlijks een a…
APK keuring autoAPK keuring autoIedere auto in Nederland moet verplicht geregeld een APK keuring ondergaan. Als de auto is afgekeurd mag u er niet mee r…
Uiterste datum APK-keuring van autoUiterste datum APK-keuring van autoEnkele weken voordat de auto (weer) APK gekeurd dient te worden, ontvangen we hierover officieel bericht van de RDW. Bij…
De APK keuring, wat zijn de regels?De APK keuring, wat zijn de regels?Nieuwe auto’s hoeven nog niet APK gekeurd te worden. Zodra de auto drie of vier jaar oud is, moet u jaarlijks, of eens p…

LPG tanken in België, Frankrijk en SpanjeLPG tanken in België, Frankrijk en SpanjeBrandstof is duur in Nederland, daarom zijn er veel auto’s in Nederland die rijden op LPG. Maar hoe zit het op vakantie?…
Autopech onderwegAutopech onderwegDe een heeft een auto waar de garage standaard op komt dagen als je pech hebt, de ander heeft een abonnement bij de ANWB…
Bronnen en referenties
  • http://www.apkbesseling.nl/apk_info.htm
  • http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Keuringseisen.aspx?path=Portal/Particulier/APK/Keuringseisen
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.