Uiterste datum APK-keuring van auto

Uiterste datum APK-keuring van auto Enkele weken voordat de auto (weer) APK gekeurd dient te worden, ontvangen we hierover officieel bericht van de RDW. Bijvoorbeeld via onze berichtenbox in mijn.overheid.nl. De boete voor het rijden in een auto die niet APK goedgekeurd is, of waarvan de APK verlopen is, bedraagt € 140,- (excl. adm. kosten). Bovendien keert de verzekering mogelijk niet meer uit als je schade veroorzaakt met een auto waarvan de APK is verlopen. Dus als je een ongeluk krijgt terwijl de APK is verlopen kun je in grote problemen komen.

Kentekenhouder blijft zelf verantwoordelijk

Mocht de herinneringsbrief van de RDW door welke oorzaak dan ook niet zijn ontvangen, dan blijf je er als kentekenhouder toch zelf voor verantwoordelijk dat je de auto tijdig laat keuren. De kentekenhouder is dus degene die de bekeuring ontvangt en moet betalen.

Vanaf welke leeftijd gaat de APK-verplichting spelen

De huidige regels wat betreft de APK-keuringsverplichting voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (minder dan 3.500 kg).

APK Frequenties

  • Eerste maal op de weg na 1-1-2005: Benzine/elektromotor: eerste keer na 4 jaar, vervolgens twee keer na 2 jaar, daarna jaarlijks. Diesel, gas of anders: eerste keer na 3 jaar, daarna jaarlijks.
  • Eerste maal op de weg vóór 1-1-2005: Alle brandstoffen: eerste keer na 3 jaar, daarna jaarlijks.
  • Voertuigen ouder dan 30 jaar: Alle brandstoffen: eens per 2 jaar.
  • Oldtimers voor het eerst op de weg vóór 1 januari 1960: Alle brandstoffen: geen APK-plicht.

Raadpleeg eventueel het APK-keuringsschema RDW.

Hoe lang mag een voertuig nog rijden zonder geldig keuringsbewijs?

Daarover kunnen we kort zijn: Rijden zonder geldig keuringsbewijs is niet toegestaan! Dus vanaf de dag van de vervaldatum mag niet meer worden gereden. Een auto mag wel tot 2 maanden na vervaldatum van de laatste goedkeuring ongekeurd langs de weg staan (en dus niet rijden). Zolang er niet met de auto wordt gereden kan er pas na de oude vervaldatum plus 2 maanden worden beboet voor het overtreden van de keuringsplicht. De RDW kan op basis van kentekenregistercontrole zo'n overtreding van de keuringsplicht vaststellen en een boete opleggen. Het bezit van een geldig keuringsbewijs geldt (tot max. twee maanden) niet voor de rit dat het voertuig naar het keuringsstation gaat voor de APK-keuring. Zonodig moet je dit kunnen aantonen, dus het is handig dat je de afspraak kunt bewijzen.

Als de auto is afgekeurd maar het vorige keuringsbewijs nog wel geldig is.

Mag er nog met een auto, die bij de APK-keuring is afgekeurd, worden doorgereden als het vorige keuringsbewijs nog geldig is? Het is verboden om met een voertuig te rijden wanneer het niet aan de APK-keuringseisen voldoet. Dat verbod om te rijden geldt uiteraard niet alleen nadat er een afkeuring heeft plaatsgevonden, maar voor alle situaties waarin de auto niet (meer) aan de keuringseisen voldoet. Dus bijvoorbeeld wanneer er gebreken optreden, terwijl de auto nog maar kort geleden is goedgekeurd of als een auto nog lang niet APK-keuringsplichtig is.

Let op, de geldigheid van het oude keuringsbewijs vervalt niet! Immers, na een afkeur blijft de ‘oude’ vervaldatum gewoon in het APK-keuringsregister staan. Want nogmaals: een auto die niet aan de eisen voldoet mag tot twee maanden na de vervaldatum van de laatste goedkeuring ongekeurd langs de weg staan (en dus niet rijden!).

Wijziging brandstof

Terzijde nog even dit: als de brandstof van het voertuig wijzigt, dan kan dit van invloed zijn op de datum dat we de auto APK moeten laten keuren. Een auto gaat bijvoorbeeld van benzine naar gas. De APK-keuring wijzigt in dat geval van de eerste keer na 4 jaar, dan 2, weer 2 en dan 1 naar: eerste APK-keuring na 3 jaar en daarna elk jaar.

Bijzondere voertuigen

Gaat het niet om een normale personenwagen maar om bijzondere voertuigen, zoals bijv. een taxi, ambulance of bus, dan gelden er deels andere regels die we op de site van de RDW kunnen vinden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zonder APK rijdenZonder APK rijdenDe APK keuring is een verplichte keuring voor voertuigen. Dankzij deze keuring wordt de verkeersveiligheid en het milieu…
APK keuring autoAPK keuring autoIedere auto in Nederland moet verplicht geregeld een APK keuring ondergaan. Als de auto is afgekeurd mag u er niet mee r…
Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…
De APK keuring, wat zijn de regels?De APK keuring, wat zijn de regels?Nieuwe auto’s hoeven nog niet APK gekeurd te worden. Zodra de auto drie of vier jaar oud is, moet u jaarlijks, of eens p…

De Renault 4: Berline R3, R4, R4l, R4TL, R4GTLDe Berline is het meest succesvolle model van de Renault 4. Van 1961 tot 1993 werden er wereldwijd ruim 6 miljoen exempl…
Buitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndBuitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndWie in Europa een verkeersovertreding begaat en daar door de politie bekeurd wordt, heeft grote kans dat hij een acceptg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tuppus, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.apkkeurmeesterservice.nl
  • Goedkopeautoverzekering.nl (25-2-2017)
  • Rdw.nl (25-2-2017)

Reageer op het artikel "Uiterste datum APK-keuring van auto"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marf, 26-09-2016 16:54 #13
Hallo. Mijn auto staat nu al een week in de garage voor reparatie en APK. Bij de garage is iets met de bestelling van onderdelen mis gegaan en nu is de keuring al 3 dagen verlopen. De garage keurt de auto ook niet zelf maar moet hem weg brengen naar een ander garage of keuringstation. Vandaag telefoontje gehad dat die morgen gekeurd zal worden.
Moet ik nu een boete verwachten of is er een soort tolerantie dat men wel een paar daagjes extra krijgt? En als ik een boete krijg en een rekening of verklaring van de garage heb dat de auto daar stond voor reparatie, kan de boete dan kwijtgescholden worden?
Bedankt Reactie infoteur, 27-09-2016
Hier staan meer gegevens over uw vraag:
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Mijn-APK-is-verlopen, -wat-kan-ik-doen.aspx
Succes

Olga, 30-04-2016 10:40 #12
Ik heb auto gekocht van autobedrijf met wat haast vrijdag avond na overschrijving op mijn naam blijkt de auto 3 weken apk verlopen!
Ik heb niet opgehaald de dealer gaat mandag apk doen voor de auto,
mijn vraag kreeg boete van rdw in deze situatie? Reactie infoteur, 30-04-2016
Misschien verstandig maandagvroeg te bellen :

Wilt u direct contact met de RDW, dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen. De klantenservice is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0900 0739 (€ 0,10 per minuut).

Kunt u eventueel met de dealer de kosten bespreken, als die er voor u zijn.

Jmp Visker, 08-03-2016 19:04 #11
Wij hebben een opel meriva-a gekocht op 26-11-2014, wanneer moet hij gekeurd worden? Reactie infoteur, 09-03-2016
Hier vindt u alle info: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK.aspx

Johan Keizers, 20-12-2015 13:55 #10
Vraag:
Mijn auto moet uiterlijk 15 januari 2015 APK-gekeurd zijn. Vanwege vakantie kan mijn garage pas 19 januari de auto APK keuren. Mag ik de auto op 14 januari bij de garage stallen en zo een boete voorkomen vanwege het niet tijdig keuren? Er wordt immers in de tussenliggende dagen niet met de auto gereden.

M.vr.gr.
J.Keizers Reactie infoteur, 20-12-2015
Vermoedelijk wel toegestaan, maar ga het hier even na voor de zekerheid:
www.apkkeurmeesterservice.nl

Franssen, 21-04-2015 10:42 #9
Mijne heren
mijn auto is gekeurd tot 30-5-2015 maar ik heb nog geen bericht voor de nieuwe keuring gehad klopt dat?

p franssen Reactie infoteur, 21-04-2015
Weet het niet precies, hier vindt u alle info: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Kentekenkeuring-bij-de-RDW.aspx

Maar als u eind deze maand nog geen schrijven heeft gehad zou ik zelf het initiatief nemen.
vr. groet

Ozkan, 23-11-2014 12:31 #8
Mijn auto was afgekeurd wegens 3 hoekken en chokdemper rechts.
Ik had 2 weken de tijd gekregen, ben niet kunnen gaan en ben nu nog 2 weken te laat.
Moet ik mijn auto terug helemaal laten keuren of omdat ik naar herkeuring 2 weken te laat ga moet ik terug gewoon laten herkeuren met laattijdig boette?
Dank u Reactie infoteur, 24-11-2014
Sorry ik weet het ook niet. Uw garage vermoedelijk wel.

Maarten, 20-09-2014 00:25 #7
Ik heb een auto gekocht met verlopen apk
ik dacht 8 weken tijd te hebben om deze te laten keuren.
2 weken na aankoop aangeboden voor keuring, maar deze werd afgekeurd herstel mogelijk onderdelen besteld,
nu krijg ik een bekeuring van rdw omdat de apk verlopen is.
klopt dit wel?
ik moet toch tijd krijgen om de auto klaar te maken voor keuring, auto was wel al verzekerd en wegenbelasting betaald maar nam geen deel aan het verkeer, kon ook niet vanwege de reparatie.
vraag is dus gaat de apk verplichting in als nieuwe eigenaar? Reactie infoteur, 21-09-2014
Wat vervelend voor u.
Ik heb het antwoord helaas niet paraat.

Hier vindt u meer info:

http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Wanneer-en-hoe-vaak-moet-een-voertuig-een-APK-keuring-.aspx

Erik Poelert, 18-08-2014 17:31 #6
Zaterdag boete binnen gekregen, 137 € jammer geld,
blijkt dat we al 2 maand zonder apk rondrijden, we hebben echter geen bericht ontvangen nog van rdw, nog van
onze garage. Ik weet ook wel dat je het zelf ook in de gaten moet houden, maar als je elk jaar wel bericht krijgt hou je dat niet meer in de gaten.
Ik zal wel aan het kortste eind trekken, maar ik vind dat ze door een steekproef genomen te hebben wel heel gemakkelijk
geld kunnen verdienen zo. Zij sturen dus geen brief of mail en dat kost mij dus 137 €, voor dat geld kan ik wel wat anders bedenken

Jolanda, 22-06-2013 21:53 #5
Ik heb vandaag een boete (137,-) binnengekregen omdat mijn auto niet gekeurd is.
Ik was helemaal verbaasd omdat ik normaal van het RDW van te voren een brief krijg.
Dat is al jaren zo dus ik heb er zelf ook helemaal niet meer aan gedacht.
Nu kom ik er dus achter dat ik al twee maanden te laat ben maar vind het wel vreemd dat ik zonder melding geen waarschuwing van de RDW heb gekregen en er nu via een boete achter moet komen!
Kan ik tegen deze boete bezwaar maken? Reactie infoteur, 23-06-2013
Zou zeker aanvoeren dat je normaal altijd wacht op de herinneringsbrief, die je dit keer niet ontvangen hebt. Dat ontslaat je natuurlijk niet van je plicht om er zelf aan te denken, maar wie weet.

Mr Bean, 19-06-2013 22:17 #4
Hoe zit het nou eigenlijk als je auto is afgekeurd? en reparaties nodig heeft? bv mijn auto hij is ook geschorst nu en de verzekering ook opgeschort, maar ik moet wel naar een lasser toe om de auto te laten bekijken om de kosten te bepalen van het laswerk en weer terug. daarna mag ik hem daarvoor wel gebruiken dan? Reactie infoteur, 20-06-2013
Hier vind je wel antwoord op je vraag.
Succes.

http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK.aspx

Van Dijken, 06-04-2012 13:09 #3
Onze camper van 2009 was geschorst van oktober 2011 tot 12 maart 2012. Nu krijgen wij een boete voor het niet tijdig laten keuren van onze camper. Dan zou ik met de camper naar de garage moeten, terwijl ik geen wegenbelasting betaal. Dit kan toch niet? Reactie infoteur, 06-04-2012
Weet niet of dit terecht is, maar klinkt inderdaad heel onlogisch. Ik zou bezwaar aantekenen tegen die boete.

A. Ferreia, 30-11-2011 08:21 #2
Per abuis mijn auto vergeten te keuren. Nu een bekeuring gekregen. Wil z.s.m. mijn auto laten keuren. Maar moet daarvoor wel met de autorijden om daar naar toe te gaan. Kan ik dan weer een bekeuring krijgen of kan je hier uberhaupt maar een bekeuring voor krijgen. Reactie infoteur, 30-11-2011
Zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Periodieke_Keuring

Joosten, 21-11-2011 18:27 #1
Ik ben in bezit van een camper (diesel) 1991. Het voertuig is APK gekeurd en zou in december wederom gekeurd moeten worden. Ik heb echter na de keuring slechts 8000 km. gereden. Rijkelijk vroeg dus voor alweer een keuring. Vraag is; dit desondanks wèl verplicht en tot hoelang kan ik mijn camper nog ongekeurd in mijn afgesloten berging/garage laten staan? Het is niet mijn bedoeling voor de uitgestelde keuring met mijn camper de openbare weg op te gaan. Reactie infoteur, 22-11-2011
Probeert u het hier eens:
http://www.rdw.nl/nl/particulier/Pages/default.aspx
http://www.rdw.nl/nl/particulier/kampeerauto/Pages/default.aspx

of anders uw vraag hier stellen:
http://apk.startpagina.nl/prikbord/

Infoteur: Robbie
Laatste update: 07-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Special: Auto perikelen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 13
Schrijf mee!