InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Auto > Zelf de velgen van uw auto spuiten, zo doet u dat!

Zelf de velgen van uw auto spuiten, zo doet u dat!

Zelf de velgen van uw auto spuiten, zo doet u dat! De velgen van uw auto krijgen een hoop te verduren. Het komt dan ook regelmatig voor dat de lak van velgen dof wordt of loslaat. Lelijke velgen gaan ten koste van de uitstraling van uw auto en dat is natuurlijk niet de bedoeling. U kunt ervoor kiezen om nieuwe velgen te kopen, uw huidige velgen op te laten knappen of om uw huidige velgen zelf op te knappen. Zelf uw velgen spuiten is namelijk eenvoudiger dan u denkt!

De voorbereiding

De voorbereiding is essentieel bij het spuiten van uw velgen. Zonder goede voorbereiding is er de mogelijkheid dat de lak niet egaal op de velg komt of dat de lak na verloop van tijd weer loslaat van de velg. De voorbereiding op het spuiten van uw velgen omvat het inkopen van de juiste materialen, het schuren en reinigen van de velgen en het afplakken van de velgen.

De benodigde materialen

 • Vellen schuurpapier korrel 400
 • Vellen schuurpapier korrel 800
 • Schone doeken
 • Oude kranten
 • Schilderstape
 • Reinigingsthinner
 • Spuitbussen grondverf
 • Spuitbussen lak (in de gewenste kleur)
 • Spuitbussen blanke lak
 • Eventueel een mondmasker

Schuren en reinigen

De eerste stap in het proces is om de velg te verwijderen van de auto, dit is om te voorkomen dat er verf op het remsysteem van de auto terechtkomt. Daarnaast voorkomt u hiermee ook dat er nevel van de velgenlak op de lak van uw auto terecht komt. Nadat u de velg van de auto heeft verwijderd, dient u de velgen eerst te reinigen met warm water en wat afwasmiddel. Vervolgens kunt u de velg schuren met een korrel 400 schuurpapier. Hiermee probeert u de velg zo egaal mogelijk op te schuren, dit levert het beste resultaat op wanneer u de velg gaat spuiten. Na het schuren van de velg met een korrel 400 schuurpapier gaat u de velg schuren met een korrel 800 schuurpapier. Dit schuurpapier is fijner en verwijdert de krassen van het grove schuurpapier.

Na het schuren is het belangrijk dat u de velgen stofvrij maakt met een schone doek, vervolgens reinigt u de velg met reinigingsthinner. Nadat u dit heeft gedaan is de velg bijna klaar om gespoten te worden, het oppervlak van de velg is behandeld en u hoeft nu alleen nog de band af te plakken.

Afplakken van de banden

Voordat u de velg van uw auto daadwerkelijk gaat spuiten moet u de velg op een ondergrond plaatsen die vuil mag worden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een kartonnen plaat of krantenpapier gebruiken. Om te voorkomen dat er velgenlak op de band van uw auto komt moet u uw band afplakken. U kunt hiervoor steeds kleine stukjes schilderstape tussen de velg en de band plaatsen. Door de stukjes tape steeds een beetje te laten overlappen vormt u een naadloze cirkel van tape die voorkomt dat er velgenlak op uw band komt. Als alternatief kunt u ook speelkaarten gebruiken, deze kunt u op dezelfde wijze tussen de velg en de band plaatsen. Denk er ook om dat u het ventiel van de band afplakt met schilderstape. Verder is het verstandig om het overige gedeelte van de band te verpakken met krantenpapier.

Het spuiten van de velgen van uw auto

Er komen in totaal drie soorten lak op de velg van uw auto; een primer (grondverf), de velgenlak (in de gewenste kleur) en een blanke lak. De primer is de laag grondverf die nodig is om de velgenlak goed te laten hechten aan de velg. Het is belangrijk om de spuitbus met primer goed te schudden (± 2 minuten) voor het spuiten. Beweeg vervolgens de spuitbus op 30 centimeter hoogte voorzichtig heen en weer boven het oppervlak van de velg. Breng de primer aan in meerdere lagen, laat eerst de ene laag licht drogen voordat u de volgende laag erop spuit. Zodra de grondverf goed dekt zit er voldoende grondverf op de velg, meestal moet u hiervoor 2 of 3 lagen primer aanbrengen. Na het aanbrengen van de grondverf dient u te wachten tot de grondverf goed gedroogd is. U schuurt de grondverf lichtelijk op en u gebruikt opnieuw de reinigingsthinner om de velg vetvrij te maken. Nu kunt u de definitieve velgenlak in dunne laagjes aanbrengen op de velg, hiervoor zijn wederom 2 of 3 lagen nodig. Een half uur nadat u de velgenlak heeft aangebracht, kunt u de lagen blanke lag op de velg spuiten. Tot slot moet de velg ongeveer 24 uur drogen bij kamertemperatuur, vervolgens kan de velg weer onder de auto worden geplaatst en kunt u de volgende velg spuiten.

Alternatieven om uw velgen op te knappen

Eventueel kunt u het opknappen van de velgen van uw auto ook geheel of gedeeltelijk uitbesteden. Er zijn meerdere mogelijkheden om uw velgen voor te bereiden op het zelf spuiten of op het laten spuiten van uw autovelgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het laten zandstralen van uw velgen of het laten poedercoaten van uw velgen.

Zandstralen
Zo kunt u bijvoorbeeld uw velgen laten zandstralen als voorbereiding op het spuiten van de velgen. Hierbij worden met behulp van een compressor en perslucht korrels tegen het oppervlak van de velg geblazen waardoor de velg wordt geschuurd. Zandstralen zorgt ervoor dat de velgen een effen oppervlak krijgen zonder vuilresten, hierdoor vormt zandstralen een goede basis voor het spuiten van autovelgen.

Poedercoaten
Wanneer u uw velgen laat poedercoaten, geeft u het opknappen van uw velgen geheel uit handen. Bij poedercoaten wordt negatief geladen poeder op de geaarde velg gespoten, hierdoor blijft de poeder plakken op de velg. Vervolgens wordt de velg verhit in een over waarna de poeder smelt en een egale laag vormt over de autovelg.
© 2019 Rminfo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Velgen en naafdoppen voor autowielenVelgen en naafdoppen voor autowielenMooie velgen maken de auto mooier. Door te kiezen voor speciale velgen, kunt u uw auto net een wat luxere uitstraling ge…
Fietsband plakken in 6 stappen!Fietsband plakken in 6 stappen!Wie kent het niet een fietsband plakken, erg vervelend allemaal. De meeste weten alleen helaas niet hoe het moet terwijl…
Kleine herstellingen aan de carrosserieHet is sneller gebeurd dan je denkt. Even de stoeprand raken bij het inparkeren, of de garagedeur, bij het buiten rijden…
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.tuning-gids.nl/velgenlak.htm
 • http://www.autogeschiedenis.nl/auto-tips/velgen-opknappen.htm

Reageer op het artikel "Zelf de velgen van uw auto spuiten, zo doet u dat!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rminfo
Gepubliceerd: 08-02-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!