12 Tips om te besparen op de kosten van je auto

12 Tips om te besparen op de kosten van je auto Een auto is erg duur. Zeker grote auto's kosten erg veel geld. Elke keer dat je de weg op gaat maak je kosten. Toch zijn er erg veel manieren om op die kosten te besparen. Zo kan je voordat je gaat rijden je banden oppompen. Tijdens het rijden kan je bijvoorbeeld letten op je toerental. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om te besparen op je autokosten. Zuinig rijden kan iedereen, net zoals zuinig omgaan met de auto.

Inhoudsopgave


Voordat je gaat rijden met je auto

Voordat je gaat rijden, of zelfs een auto koopt, zijn er een aantal dingen waarop je kan letten. Sommigen zullen je veel geld besparen, anderen juist minder. Uiteraard is het ook slim om zo nu en dan de fiets of scooter te pakken, want die zullen minder geld kosten dan de auto. Denk dan ook goed na wat je echt nodig hebt en wat meer luxe is.

Kleinere auto kopen - minder kosten

Een kleinere auto kost in het algemeen minder geld. De wegenbelasting is lager, ze rijden vaak zuiniger en de bijtelling ligt lager. Daarbij komt dat kleinere auto's vaak minder cilinders hebben en een kleinere motorinhoud, waardoor het verbruik ook lager ligt. Dit kan oplopen in de papieren, zeker als je toch redelijk wat kilometers maakt.

Verbruik nakijken

Vaak adverteren automerken met auto's met een heel laag verbruik. Sommigen rijden bijvoorbeeld vijfentwintig kilometer op één liter. Toch is dit vaak niet waar, zeker niet als je in de stad rijdt. Vraag dan ook een proefrit aan en aanschouw met eigen ogen het echte verbruik, zonder speciale tests. Rij bijvoorbeeld (een deel van) de route naar je werk. Of rij naar de sportclub van jou of je kinderen. Vaak zal dit een betere indicatie geven, omdat dit wegen zijn die je veel rijdt. Dit blijft altijd afhankelijk van je rijstijl, dus daarover later tips om te bezuinigen.

Banden

Je banden oppompen kan je veel geld schelen. Pomp je banden geregeld hard op, zo hard als mogelijk is. Zorg er wel voor dat de banden niet te hard worden opgepompt. Dit zal er voor zorgen dat de banden bol komen te staan en het wegcontact minder is. Dit resulteert uiteindelijk in hogere kosten en een hogere slijtage. Een ander voordeel is dat je banden minder snel zullen slijten, wat je ook nog eens geld bespaart. Je banden oppompen vermindert te weerstand met het wegdek, waardoor je sneller en vlotter zult kunnen rijden. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je toerental lager blijft, wat geld bespaart.

Brandstof - welke brandstof het gunstigste is voor je auto

Vooraf is het soms handig om te kijken op welke brandstof de auto rijdt. Benzine is in Nederland namelijk veel duurder dan LPG, gas en diesel. Op een tank van veertig liter scheelt dit al gauw twintig euro, wat natuurlijk een fors bedrag is. Je betaald normaal gesproken wel meer voor de auto per jaar als deze op LPG, gas of diesel rijdt. Dus reken goed na hoeveel kilometer je per jaar rijdt en of het dan loont. Uiteindelijk is gas, LPG of diesel vaak alsnog goedkoper. Mocht je het niet na willen rekenen dan is diesel vaak de beste keuze. Niet in eerste instantie vanwege de kosten, maar wel omdat je dan in heel Europa vrijheid hebt. Overal in Europa kan je wel aan diesel komen, waardoor je niet gelijk hoeft te stressen. Mocht je niet op vakantie gaan met je auto, dan kan je altijd nog kiezen voor gas of LPG. Een auto die rijdt op gas verbruikt ook altijd wat diesel of benzine, alhoewel dit minimaal is.

Een oude auto kopen

Een oude auto kan kosten schelen, alhoewel ze meestal niet zuiniger rijden. Meestal betaal je minder of geen wegenbelasting en zodoende bespaar je jezelf heel wat kosten per jaar. Zeker voor mensen die weinig kilometers maken per jaar is een oude auto gunstig. Koop een simpele oude auto, zoals veel Mercedessen, en je bespaart jezelf ook nog eens dure aanschafkosten.

Verlagen van de auto

Het verlagen van je auto is niet de meest voor de hand liggende oplossing voor veel mensen. Het verlagen kost soms wat geld, maar het bespaart daarna wel veel geld. Doordat je minder weerstand hebt, want er komt minder wind onder je auto, verbruik je minder brandstof. Je bespaart uiteindelijk dus redelijk op brandstofkosten, maar het veranderd ook de wegligging. Als jij hierdoor minder veilig gaat rijden moet je dit niet doen. Verlaag de auto niet te ver, want dan schraapt je auto over de grond en verliest hij weer waarde.

Tijdens het rijden met je auto

Tijdens het rijden kan je op heel veel momenten geld besparen. Geef niet onnodig gas, rij rustig, trek rustig op en zo nog veel meer. Toch werkt het allemaal soms net iets ingewikkelder.

Snelheid op de weg

Je snelheid is funest voor het brandstofverbruik. Bij een hogere snelheid zal er meer brandstof verbruikt worden. Mocht je in de bebouwde kom rijden, rij dan gewoon de snelheidslimiet. Dit is in eerste instantie om ongelukken - en daarmee onnodige kosten - te vermijden. Daarnaast scheelt het ook nog eens amper in brandstofverbruik. Buiten de bebouwde kom, waar je tachtig mag rijden, moet je ook richting de snelheidslimiet gaan. Tussen de zeventig en honderd verbruik je namelijk relatief weinig brandstof. Zeventig is mogelijk iets gunstiger dan tachtig, maar het scheelt nauwelijks. Voor de veiligheid is tachtig rijden meestal juist slimmer.

Op de autoweg en snelweg ligt het allemaal iets ingewikkelder. Doordat een auto vrij veel extra toeren moet maken bij een hoge snelheid, verbruikt de auto automatisch ook meer brandstof. Probeer dan ook je snelheid te beperken tot negentig of honderd kilometer per uur. Bij deze snelheden hoeft de auto nog geen hoog toerental te hebben, wat scheelt in verbruik. Mocht de situatie onveilig zijn bij het rijden van negentig tot honderd, rij dan wel iets harder. Veiligheid is immers belangrijker dan wat extra kosten.

Cruise control/vaste snelheid

Cruise control is een gigantisch gunstige uitvinding voor de mensen die graag zuinig rijden. Je behoudt je snelheid en de motor doet het werk. Je snelheid zal niet veranderen, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt, wat uiteindelijk je doel is. Eigenlijk is het vooral dat je nu niet hoeft te versnellen. Versnellen - gas geven - kost namelijk veel meer brandstof dan een constante snelheid. Je snelheid behouden kost relatief dan ook vrij weinig, maar versnellen kost weer relatief veel.

Snel schakelen

Door snel te schakelen, in een schakelauto dan, bespaar je jezelf kosten. Wederom heeft dit het een en ander te maken met je toerental. Doordat je vlot schakelt hou je het toerental laag. Hierdoor wordt er minder brandstof verbruikt. Schakel daarentegen niet te snel terug. Terugschakelen bij een forse snelheid heeft een aantal nadelen. De auto kan gaan schokken, je toerental kan hoog liggen en het is slecht voor de versnellingsbak. Wees hier dus voorzichtig mee.

Zo min mogelijk remmen

In de stad is het, naast snel schakelen, belangrijk om zo min mogelijk te remmen. Remmen betekend namelijk een verlies van bewegingsenergie. Probeer daarom om weinig te remmen en vooral het gas ruim van tevoren los te laten. Je zal nooit niet kunnen remmen, maar je kan het in veel gevallen wel vermijden. Door je auto uit te laten rollen verlies je dus geen bewegingsenergie die je nog kan gebruiken. Vaak zal je ook nog eens minder op te hoeven trekken, wat jou ook nog eens geld gaat schelen.

Langzaam optrekken met je auto

Langzaam optrekken scheelt geld, je verbruikt minder brandstof. Toch is het wel eens verstandig om vlot op te trekken, zeker bij een helling. Langzaam optrekken is gunstig, omdat de motor minder hard hoeft te werken. Er hoeft minder brandstof gebruikt te worden en de auto rijdt alsnog weg. Zeker in de stad kan dit erg veel geld schelen, maar je zal wel langer onderweg zijn.

Je auto uitzetten voor een stoplicht

Iets wat ontzettend gunstig is om geld te besparen, is om de motor uit te zetten. Zeker wanneer je het stoplicht net op rood hebt zien gaan, gaat dit je geld schelen. Er wordt op dat moment namelijk helemaal geen brandstof meer verbruikt. Normaal sta je wel eens een minuut of langer stil, wat je gewoon geld kost, maar nu niet meer. Dit geldt ook bij spoorwegovergangen en andere drukke plekken waar je moet wachten. Sommige auto's gebruiken slechts 0,7 liter per uur, anderen juist veel meer. Daar is het dan ook deels van afhankelijk hoeveel het scheelt. Zeker wanneer je veel rijdt kan dit serieus in de papieren oplopen.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nieuwe Rijden - Bespaar autokostenHet Nieuwe Rijden - Bespaar autokostenBespaar op uw autokosten dankzij de methode van het Het Nieuwe Rijden. Iedereen heeft misschien wel eens gehoord van "He…
Zuinig en milieubewust autorijdenZuinig en milieubewust autorijdenAls je autorijdt is het natuurlijk het belangrijkst dat je dit veilig doet. Maar naast veilig en correct autorijden, kun…
Hoe brandstof besparen: tipsDoor brandstof te besparen spaar je een hele hoop geld uit. Veel Nederlanders doen aan brandstofbesparing of zitten er t…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…

BMW 2 serie Active TourerDeze auto van BMW is uitgebracht in 2014. De BMW 2 serie Active Tourer is een compacte, functionele auto met veel rijple…
Nieuwe auto of auto van een paar jaar oud kopen?Nieuwe auto of auto van een paar jaar oud kopen?Een nieuwe auto kopen biedt als voordeel dat je jaren vooruit kunt zonder, of met weinig onderhoudskosten. Je kunt veel…
Bronnen en referenties
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/vervoer/autos/auto-cilinder-motor-duurder-cilinder.273860
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 17-02-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.