Voorkomen dat uw fiets gestolen wordt
Herkent u dat? U wilt graag per fiets naar de stad, maar u durft niet uit angst dat uw fiets gestolen wordt. Die vrees is niet ongegrond! Meer en meer Nederlanders trekken er met de fiets opuit. Maar meer fietsers trekt helaas ook steeds meer fietsdieven aan. Ook fiets- vandalisme is een niet te onderschatten probleem dat het fietsplezier abrupt en voorgoed kan bederven.
Hoe kunt u zich tegen diefstal van uw fiets beschermen?
In deze bijdrage vindt u een aantal tips hoe u zich het beste tegen diefstal of vernieling van uw fiets kunt beschermen! Als u die adviezen ter harte neemt, kunt u het risico op diefstal of opzettelijk beschadiging van uw fiets aanzienlijk verminderen en ongestoord genieten van het fietsen.
Op welke plekken loopt u het meeste risico?
Ook in een stad is het risico van fietsdiefstal niet overal gelijkelijk verdeeld. Op afgelegen plaatsen, maar ook op plaatsen met veel fietsverkeer komt het meer dan elders tot diefstal en vandalisme. Op de volgende locaties moet u rekenen met een verhoogd risico:
- bij NS-stations en de grotere halteplaatsen van het openbaar vervoer;
- bij universiteiten en hogescholen;
- bij sportplaatsen en recreatiegelegenheden;
- in de buurt van bepaalde winkels en restaurants;
- afhankelijk van de situatie in de onmiddellijke nabijheid van uw woning.
Waarom worden fietsen gestolen?
Niet alle fietsen worden gestolen om er financieel of materieel beter van te worden. Veel daders stelen een fiets simpelweg om van A naar B te raken en laat hem dan achter. De praktijk wijst uit dat er verschillende categorieën van motieven bestaan voor fietsdiefstallen:
- fietsen worden vaak spontaan gestolen, min of meer als een vorm van “joyriding”: men rijdt ermee weg zonder dat de ander daarvoor toestemming heeft gegeven, bijvoorbeeld om sneller thuis te raken na een avondje stappen. Of men maakt een ritje puur voor het plezier. De daders zetten de fiets gewoon weer ergens neer nadat ze hem gebruikt hebben. Meestal worden die delicten gepleegd door jeugdigen onder de 16 jaar;
- diefstal van een fiets met de bedoeling om die zelf te gebruiken en om er niet zelf een te hoeven kopen. In dit verband wordt wel eens gesuggereerd dat veel slachtoffers van fietsdiefstal zelf een fiets stelen om hun eigen verlies te compenseren;
- om te verkopen en zo snel aan geld te raken. Onopvallende standaardfietsen die gemakkelijk mee te nemen zijn, worden gestolen om ze voor geld of goederen (bijvoorbeeld drugs) direct door te verkopen. In de regel worden in deze gevallen lichte breekijzers en kniptangen ingezet. De dader is vaak gespecialiseerd in één bepaald soort fietsslot;
- om aan specifieke vraag te voldoen. Speciale fietsen die momenteel goed verkopen, worden gestolen om ze op tweedehandsmarkten of aan helerbendes aan te bieden. Daarbij wordt ofwel zwaar breektuig ingezet of de fietsen worden in afgesloten toestand afgevoerd naar elders om het fietsslot in alle rust open te breken.
Krijg ik mijn fiets weer terug?
De kans dat men een gestolen fiets weer terugkrijgt, is relatief klein. Nauwelijks 5,% van dit soort diefstallen wordt opgelost. Van de 100 gestolen fietsen, kunnen er dus zowat zes weer aan hun eigenaren worden teruggegeven.
Wat kunt u zelf doen tegen fietsdiefstal?
De belangrijkste maatregelen om niet slachtoffer van een fietsdiefstal te worden, moeten door de fietser zelf genomen worden. Dat kan meerdere aandachtsgebieden omvatten.
Overwegingen bij aankoop van de fiets
- welke fiets is geschikt voor u als alledaagse fiets?
- zou een goedkoper of minder opvallend model misschien meer geschikt zijn?
- heeft u wel mogelijkheden om een dure nieuwe fiets veilig te stallen?
Maatregelen voor het stallen van de fiets
- een goed doordachte keuze van de stallingplek;
- keuze van het juiste fietsslot;
- goed afsluiten;
- bescherming van accessoires.
Maatregelen die helpen in geval van diefstal
Waar stal ik mijn fiets het beste?
Bij de keuze van een optimale parkeerplek voor uw fiets moet u niet alleen rekening houden met diefstal maar ook letten op de risico’s van vandalisme! Het is daarom niet aan te raden om uw fiets op een doorgaans als onveilig bekend staande plek te stallen. Aangetoond is dat 72% van alle beroofde fietseigenaren geen gebruik maakte van een betaalde en/of bewaakte fietsenstalling. Fietsen die niet worden geparkeerd in een fietsenstalling worden vaker gestolen of beschadigd door vandalen. Maak daarom gebruik van een kwalitatief hoogwaardige stalling voor uw fiets! Fietsen die zijn vastgeketend aan verkeersborden, laten zich zeer snel en gemakkelijk stelen door het losdraaien van de paalverankering of verwijdering van het verkeersbord!
Goede stallingmogelijkheden hebben als kenmerk dat ze :
- de mogelijkheid bieden om frame en voor- of achterwiel samen met één slot te vergrendelen;
- de fiets een veilige standplaats bieden en die niet beschadigen;
- goed verlicht zijn, overzichtelijk en dichtbij de plek van bestemming.
Welke slot heb ik nodig ?
Fietssloten zijn het belangrijkste instrument tegen fietsdiefstal. De keuze van het juiste slot hangt op de eerste plaats af van de vraag waar u het voor wil gebruiken:
- is het alleen bedoeld om te verhinderen dat iemand snel wegrijdt als u in de onmiddellijke nabijheid van uw fiets blijft?
- wilt u uw fiets voor meerdere uren of wellicht een hele dag/nacht afsluiten?
- wordt het slot als tweede slot voor vergrendeling van accesoires gebruikt of dient het om de hele fiets te blokkeren?
Een slot geldt doorgaans als veilig, als het ten minste drie minuten bruut geweld kan doorstaan. Kan het slot niet binnen die tijd worden opengebroken, dan geven de dieven hun pogingen meestal op. Sommige boeven zijn gespecialiseerd in één bepaald soort sloten. Daarentegen kan men zich wapenen door gebruik van twee verschillende types sloten.
Beveiliging van accessoires
Is uw fiets uitgerust met dure accessoires dan is het raadzaam die bij het stallen van uw fiets te verwijderen, ze met het slot mee af te sluiten of ze door middel van speciale beveiligingssystemen te beschermen. De meest gangbare methode bij het veiligstellen van onderdelen, is gebruik van speciale moeren die niet met conventioneel gereedschap losgedraaid kunnen worden. Een andere productvariant biedt een vergelijkbare bescherming door een voorziening op de schroeven die beveiligd is met een cijfercode.
Met dergelijke systemen kunnen onder meer de volgende onderdelen worden beveiligd:
- zadels
- wielen
- koplampen
- remmen
- voorvorken
Diefstalbeveiliging voor de elektrische fiets
Elektrische fietsen zijn in de regel relatief dure fietsen voor alledag. Reden te meer om maatregelen te treffen die ze tegen diefstal beschermen. De accu is een van de belangrijkste en duurste onderdelen van een elektrische fiets. U moet die bij langere parkeerduur absoluut meenemen, waardoor diefstal van uw fiets een stuk onaantrekkelijker wordt. Bovendien beschermt u de accu op die manier ook tegen weersinvloeden.
Relatief nieuw op de markt zijn elektrische fietsen :
- die na het verwijderen van het bedieningspaneel niet meer met motorondersteuning zijn te berijden;
- die over een GPS-zender beschikken. Sommige modellen kunnen bij onbevoegd gebruik een SMS-alert naar de bezitter sturen; De actuele positie van de fiets is uiteindelijk via een smartphone-app op een landkaart terug te vinden.