Schietstoel in een vliegtuig

Schietstoel in een vliegtuig Een schietstoel is al sinds 1942 in gebruik en doend ervoor om de piloot van een vliegtuig te redden, wanneer het toestel dreigt neer te storten. Meer dan 8.000 mensen hebben hun leven te danken aan een schietstoel.

De schietstoel in ontwikkeling

Een schietstoel wordt in vliegtuigen gebruikt die voor militaire doeleinden wordt ingezet, en waarbij de piloot meer gevaar loopt dan in andere gevallen van vliegen.

De eerste schietstoel werkte op perslucht, een latere versie werkte op explosieven. De huidige schietstoelen worden afgeschoten met behulp van raketten. De vooruitgang hierin heeft ook te maken met het feit dat de vliegtuigen steeds sneller gaan. De allereerste schietstoel dateert van 1942. Deze werd tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt en de allereerste piloot die zijn leven redde dankzij de schietstoel, was Helmut Schenk.

Werking schietstoel

Wanneer een piloot in gevaar dreigt doordat zijn toestel neerstort of is neergeschoten, kan de pilot zichzelf in veiligheid brengen door middel van de schietstoel. De piloot draagt een vest dat aan zijn stoel bevestigd zit. Op deze manier zit de piloot aan de stoel vast. De piloot heeft een hendel tussen zijn benen. Wanneer hij hieraan trekt, wordt de schietstoel in werking gezet.

Als eerste gaat het koepelvormig dak, de canopy van het vliegtuig, open. Tenminste, dat is de bedoeling. De huidige schietstoelen worden zo snel afgeschoten, dat er soms geen tijd meer is om te wachten tot het dak open is. De piloot wordt dan letterlijk door het dak heen gelanceerd, wat soms de nodige verwondingen oplevert.

De schietstoel wordt weggeschoten met behulp van een raket. De schietstoel schiet naar boven toe. Eerder maakte men ook gebruik van schietstoelen die naar onder worden afgeschoten, maar een vliegtuig dat laag vliegt heeft hier niks aan, de piloot zou immers direct naar de grond worden gelanceerd.

Wanneer de stoel is afschoten laat de kop van de stoel los. Aan de kop van de stoel zit ook de parachute. De gordels springen op en en de rest van de stoel laat los, zodat de piloot alleen nog de parachute en de kop van de stoel meeneemt.

De piloot kan nu met behulp van zijn parachute landen. Wanneer de piloot in het water terecht komt, dan hij gebruik maken van een opblaasbaar bootje. De meeste nieuwe schietstoelen werken ook met het zero/zero-principe, de schietstoel kan dus ook gebruikt worden wanneer het toestel aan de grond staat en stilstaat.

De gevaren

Soms ontstaat er een beschadiging aan de wervelkolom doordat de snelheid zo hoog is, of beschadiging aan het hoofd doordat de schietstoel dwars door het dak gaat. De parachute kan niet open gaan of het kopstuk van de stoel laat niet los. Gemiddeld verloopt het gebruik van de schietstoel goed, maar 10 tot 20 procent verloopt toch nog dodelijk.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parachutes kunnen vliegen veiliger makenParachutes kunnen vliegen veiliger makenBij kleine vliegtuigen redden parachutes mensenlevens. Kunnen ook grote commerciële airliners met veiligheidsparachutes…
Vreemdgaan: de "Schietstoel" affaireVreemdgaan: de "Schietstoel" affaireOm uit te zoeken waarom iemand vreemdgaat, is het noodzakelijk te weten welke soorten en typen affaires er zijn. Verschi…
Privé-vliegtuig kopen of huren: Voordelen en kostenDe huur of zelfs aankoop van een privé-vliegtuig is niet alleen voorbehouden aan de allerrijksten onder ons. Bijvoorbeel…
Is parachutespringen dan zo gevaarlijk?Is parachutespringen dan zo gevaarlijk?Het gebeurt niet zo vaak, maar als er een dode valt bij het parachutespringen komt het uitgebreid aan bod in de media. B…

Zwarte doos in een vliegtuigZwarte doos in een vliegtuigZwarte doos vliegtuig: Als een zwarte doos onverwoestbaar is, waarom maken ze dan geen vliegtuigen van hetzelfde materia…
Vliegtuig schoonmakenVliegtuig schoonmakenAltijd al een apart beroep willen hebben? Er is een diploma dat landelijk erkend is: het vliegtuigschoonmaakdiploma. Wil…
Bronnen en referenties
  • http://militaria.forum-xl.com/viewtopic.php?f=221&t=817&start=0
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.