Privé-vliegtuig kopen of huren: Voordelen en kosten

De huur of zelfs aankoop van een privé-vliegtuig is niet alleen voorbehouden aan de allerrijksten onder ons. Bijvoorbeeld voor zakenmensen kan een privé-vliegtuig enorm veel voordeel opleveren, wanneer het gaat om efficiëntie, tijdwinst, comfort en rust. Met een privé-vliegtuig kun je meer luchthavens aandoen dan met reguliere vluchten en je voorkomt lange wachttijden. Een privé-vliegtuig staat bovendien garant voor een respectabele en luxe uitstraling naar je zakenrelaties. Wat kost dat nou?

Wat zijn de voordelen van het huren of kopen van een privévliegtuig?

Private Jet, Business Jet of Corporate Jet? Met name voor zakenmensen en bedrijven kan de huur of aankoop van een vliegtuig of helikopter een hele economische keuze zijn. Reizen met lijnvluchten is vrij beperkend, omdat je aan vaste tijden en landingsplaatsen gebonden bent. Ook krijg je automatisch te maken met lange wachttijden en gebrek aan comfort tijdens de vlucht. Reizen met de auto of het openbaar vervoer maakt het er ook niet beter op en vormt geen reeel alternatief.

Wanneer er binnen of voor een bedrijf veel internationaal of binnen eigen land gereisd moet worden kan een privé-vliegtuig of helikopter dan ook uitkomst bieden. Aan de huur of aankoop van een privé-vliegtuig zijn een aantal hele duidelijke voordelen verbonden:
  • Je bent niet of minder gebonden aan vaste tijden om te vliegen
  • Je vermijdt inchecken en lange wachttijden op een vliegveld
  • Je kunt op veel meer luchthavens landen (zeker binnen Europa)
  • Je reist meer comfortabel, rustig en luxe
  • Je bent veel sneller op de plaats van bestemming
  • Je kunt zakenrelaties uitnodigen om mee te reizen
  • Je kunt al een vliegtuig huren voor een heel redelijk bedrag

Huren of leasen van een vliegtuig, privé jet, helikopter of privé-vliegtuig

In Nederland kun je vrij eenvoudig een privé-vliegtuig of helikopter huren voor bijvoorbeeld een zakenvlucht. En dat is eigenlijk veel minder duur dan je zou verwachten. Al vanaf zo'n 175 EUR per vlieguur kun je een vliegtuig of helikopter (heli-jet) zonder piloot huren. Desgewenst kan tegen vergoeding ook een piloot worden aangetrokken. Vanzelfsprekend moet er altijd iemand het vliegtuig vliegen, die een geldig vliegbrevet heeft.

Bij grotere vliegtuigen kan behalve een piloot ook cabine-personeel worden verzorgd, zodat er tijdens de vlucht sprake is van persoonlijke aandacht en bediening. Een vliegtuig kan voor kortere tijd (bijvoorbeeld één dag met meerdere landingen) worden gehuurd maar kan ook voor een aantal aaneengesloten dagen worden gehuurd, zodat een ruimer reisgebied kan worden bezocht.

Het meest eenvoudige is om zelf in contact te treden met bedrijven, die privéjets en privévliegtuigen aanbieden maar desgewenst bestaan er ook reisorganisaties, die gespecialiseerd zijn in het regelen van alle bijzonderheden. De reisorganisatie zorgt dan voor de huur of lease van het toestel, de piloot en bemanning en zelfs het vervoer van en naar de luchthavens toe.

Kopen van een vliegtuig, privé jet, helikopter of privé-vliegtuig

Een aankoop van een privé-vliegtuig is interessant voor particulieren met voldoende middelen maar ook voor (internationale) bedrijven, waarbij er voor het werk veel gevlogen moet worden. Een vliegtuig lijkt een exorbitante uitgave maar gezien de geschetste voordelen kan het economischer zijn om te kiezen voor de aanschaf van een vliegtuig of helikopter dan om gebruik te maken van bestaande vervoersmogelijkheden.

In Nederland kunnen er zowel nieuwe als tweedehands vliegtuigen worden aangeschaft. Aanbieders zijn onder andere Aero Toy Store, Airvan en Sky Service. Vanzelfsprekend zijn de prijzen op aanvraag en kan er via de bedrijven extern worden gekeurd op veiligheid van met name tweedehands toestellen.

Een financiering voor de aankoop van een vliegtuig moet altijd worden geregeld via de Nederlandse Luchtvaartfinanciering Maatschappij (NLM), daar dit de enige gespecialiseerde en gelegaliseerde aanbieder van luchtvaartfinancieringen in Nederland is.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…
Wat is First Pilot View (FPV) en hoe werkt het?FPV staat voor: First Pilot View. Met FPV kan je door middel van een onboard videocamera, zend- en ontvanger module en e…
Airspeed Indicator (snelheidsmeter)Airspeed Indicator (snelheidsmeter)De Airspeed Indicator geeft de snelheid van het vliegtuig aan, ten opzichte van de omringde lucht. Dit wordt Indicated A…
Vertical Speed IndicatorDe Vertical Speed Indicator (VSI) geeft aan hoe snel een vliegtuig stijgt of daalt. Dit wordt ook wel de rate of climb g…

Walnoten, notenolie en de zaden van de JatrophaplantEen molenaar die in de olie is? Nee, een molenaar die in de olie doet. Nog beter gezegd: een molenaar die met de kollerg…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.