InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Vliegen > Soorten vliegtuigen

Soorten vliegtuigen

Soorten vliegtuigen Vliegtuigen zijn er in alle soorten en maten. Sommige vliegtuigen hebben zelf geen motor en hebben een ander vliegtuig nodig om op te stijgen. Elk vliegtuig heeft zo zijn eigen specialiteit en wordt daarom voor andere doeleinden gebruikt. Welke vliegtuigen zijn er zoal?

Soorten vliegtuigen

  • Eendvliegtuig
  • Ultralight
  • Zweefvliegtuig
  • Watervliegtuig
  • Straaljager
  • Sportvliegtuig
  • Modelvliegtuig
  • Bommenwerper

Eendvliegtuig

Het eendvliegtuig is een vliegtuig waarbij het staartvlak voor de voorvleugels zit in plaats van bij de staart, zoals bij gewone vliegtuigen. De naam eendvliegtuig komt van het feit dat de eerste geproduceerde modellen veel weg hadden van een vliegende eend.

Ultralight

Ultralight vliegtuigen ook wel afgekort als ULM (ultralichte motorluchtvaartuigen) zijn kleine vliegtuigen voor 1 of 2 personen. De motor is meestal niet groter dan 100 pk. Het vliegtuig vliegt op lage hoogte en de snelheid is vrij laag. Hierdoor treedt een beperking op en is de regel dat alleen bij goed zicht en niet teveel wind gevlogen mag worden.

Zweefvliegtuig

Een zweefvliegtuig verplaatst zich in de lucht zonder motor en beweegt zich voort door zweven. De vlieger maakt gebruik van thermiek om hoogtes te bereiken. Thermiek is opstijgende warme lucht. Een zweefvliegtuig kan niet zelf opstijgen en maakt gebruik van een sleepvliegtuig met lier of een lier op de grond. Moderne zweefvliegtuigen hebben zelf wel een hulpmotor welke gebruikt kan worden om op hoogte te komen.

Watervliegtuig

Een watervliegtuig is een vliegtuig dat is ontworpen om te starten vanaf, en te landen op het water. Er zijn watervliegtuigen met drijvers op de plaats waar zich normaal de wielen bevinden en er zijn types waarbij het drijfvermogen voornamelijk wordt geleverd door de romp van het vliegtuig. Deze fungeert dan als een soort scheepsromp. Het laatste type wordt ook wel vliegboot genoemd.

Straaljager

Een straaljager is een vliegtuig dat wordt voortgestuwd door een of meerdere straalmotoren.

Sportvliegtuig

Een sportvliegtuig is een licht vliegtuigje dat gebruikt wordt voor vliegen voor hobbydoeleinden. Behalve de piloot kunnen 2 a 3 passagiers aan boord. Voor het vliegen met een sportvliegtuig is een brevet nodig. Een sportvliegpiloot mag zijn passagiers alleen een evenredig deel van de kosten van de vlucht laten vergoeden, anders geldt de vlucht als een commerciële vlucht en dan gelden andere regels.

Modelvliegtuig

Een modelvliegtuig is een al of niet op schaal gebouwd klein vliegtuig. Het gebruikte materiaal moet zo licht mogelijk zijn. Daarom wordt voor de houtgebouwde modellen balsahout en dun berkentriplex gebruikt. De meeste modellen zijn echter van kunststof gemaakt. Er kan zowel binnen (indoor) als buiten gevlogen worden.

Bommenwerper

Een bommenwerper is een militair vliegtuig dat is ontworpen om gronddoelen aan te vallen met bommen. Het eerste bombardement vanuit een vliegtuig vond plaats op 14 april 1914 tijdens de Mexicaanse Revolutie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bommenwerpers voor het eerst grootschalig ingezet. Aanvankelijk werden bommen met de hand uit vliegtuigjes gegooid, maar aan het eind van de oorlog ontstonden speciaal voor het bombarderen ontworpen vliegtuigtypes.
© 2006 - 2019 Autofrank, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…
Vliegtuig schoonmakenVliegtuig schoonmakenAltijd al een apart beroep willen hebben? Er is een diploma dat landelijk erkend is: het vliegtuigschoonmaakdiploma. Wil…
Vliegtuigen: hoe vliegtuigen worden onderhoudenVliegtuigen: hoe vliegtuigen worden onderhoudenWie bang is voor vliegen denkt altijd dat een vliegtuig zomaar uit elkaar kan vallen. Maar niets is minder waar: een vli…
Parachutes kunnen vliegen veiliger makenParachutes kunnen vliegen veiliger makenBij kleine vliegtuigen redden parachutes mensenlevens. Kunnen ook grote commerciële airliners met veiligheidsparachutes…
P-51 Mustang - Vliegtuigen uit de Tweede WereldoorlogP-51 Mustang - Vliegtuigen uit de Tweede WereldoorlogDe P-51 Mustang was een Amerikaans jachtvliegtuig wat indruk maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig was in…

Reageer op het artikel "Soorten vliegtuigen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Autofrank
Gepubliceerd: 16-11-2006
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Schrijf mee!