Vliegtuigfabrikanten

Vliegtuigfabrikanten Behalve Airbus en Fokker zijn er tientallen meer vliegtuig fabrikanten, de meeste met welke als zeer klein bedrijf begonnen. Dit artikel omschrijft andere bekende vliegtuig fabrikanten met een korte maar pakkende omschrijving.

Vliegtuig Fabrikanten

 • Airbus
 • Alexander Schleicher GmbH & Co
 • Boeing
 • Bombardier
 • British Aerospace
 • Cessna
 • Diamond Aircraft Industries
 • Dornier
 • Fokker
 • Junkers
 • Lockheed
 • Messerschmitt
 • Saab
 • Tupolev

Airbus

Airbus SAS is een vliegtuig fabrikant welke ontstond in 1970. Het was een samenwerkingsverband tussen Aerospatiale en Deutscher Aerospace. Het eerste vliegtuig van Airbus was de A300 welke in 1972 is opgeleverd.

Alexander Schleicher GmbH & Co

Alexander Schleicher GmbH & Co is een Duits zweefvliegtuig producent. 115 werknemers zijn in dienst en er worden gemiddeld 90 tot 100 zweefvliegtuigen per jaar geproduceerd.

Boeing

Boeing is een van de bekendste vliegtuig fabrikanten en de grootste in Amrika. Boeing heeft vele type bekende vliegtuigen welke dagelijks in de lucht zijn, oa voor het vervoer van passagiers. Tevens maakte Boeing maakte veel bekendheid na de Tweede Wereldoorlog met nieuwe ontwerpen die voor een revolutie zorgden.

Bombardier

Bombardier is een Canadees bouwer van vliegtuigen opgericht door Joseph-Armand Bombardier. Het bedrijf bouwt tevens spoorwegmaterieel en heeft een divisie welke gespecialiseerd is in financiële diensten. In totaal werken er zo'n 64.600 mensen.

British Aerospace

British Aerospace is een vliegtuigfabrikant uit Groot Brittannie. Het bedrijf is opgericht in 1977 nadat British Aircraft Corporation, Hawker Siddeley Aviation, Hawker Siddeley Dynamics en Scottish Aviation samengevoegd werden door de Britse regering.

Cessna

Cessna is een Amerikaanse fabrikant van kleine eenmotorige vliegtuigen tot zakenjets. Het bedrijf is gevestigd in Wichita. Het bedrijf is opgezet in 1911, toen Clyde Cessna een vliegtuig bouwde met hout en zeil.

Diamond Aircraft Industries

Diamond Aircraft Industries is een vliegtuig fabrikant uit Oostenrijks. In 1981 begon Wolf Hoffmann in Friesach met een bedrijf die met de productie van de motorzwever H36 Dimona begon. In 1985 werd dit bedrijf door SGP AG overgnomen en begon men met de Dimona MK II.

Dornier

Dornier is een Duitse fabriek die oa vliegtuigen maakt. Vooral beroemd om zijn vliegboten, die alleen op water kunnen starten en landen.

Fokker

Fokker is wellicht een van de bekendste vliegtuig fabrieken genoemd naar de oprichter Anthony Fokker. Antony begint rond 1910 met de bouw van zijn eerste echte vliegtuig. Dit vliegtuig werd de "Fokker Spin" gedoopt. Hiermee werd Fokker beroemd toen hij op 31 augustus 1911 ter demonstratie rondjes rond de Grote Kerk van Haarlem vloog.

Junkers

Junkers is een Duitse vliegtuig fabrikant vooral bekend om de Ju-87 duikbommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf werd door Hugo Junkers in 1895 in Dessau gesticht als fabriek voor verwarmingsketels. Nog steeds is Junkers onderdeel van de Duitse vliegtuigindustrie.

Lockheed

Lockheed is een Amerikaans luchtvaartbedrijf gesticht door de gebroeders Allen en Malcolm Loughead. Uit dit minibedrijf ontstond een gigantische vliegtuigindustrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Vega Aircraft overgenomen waardoor Lockheed de beschikking kreeg over twee immense fabrieken.

Messerschmitt

Messerschmitt is een Duitse vliegtuigbouwer uit de Tweede Wereldoorlog. De Messerschmitts waren de belangrijkste Duitse jachtvliegtuigen van deze oorlog.

Saab

Saab is meer bekend om het automerk dan als vlieftuigfabrikant uit Zweden. In 1937 start Svenska Aeroplan Aktiebolaget een fabriek voor militaire vliegtuigen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de keuze genaakt voor het maken van auto's.

Tupolev

Tupolev is een Russische vliegtuigbouwer gevestigd te Moskou. Het bedrijf is voortgekomen uit het ontwerpbureau van Andrej Toepolev dat op 22 oktober 1922 werd opgericht, het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van vliegtuigen.
© 2006 - 2024 Autofrank, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…
Airspeed Indicator (snelheidsmeter)Airspeed Indicator (snelheidsmeter)De Airspeed Indicator geeft de snelheid van het vliegtuig aan, ten opzichte van de omringde lucht. Dit wordt Indicated A…
Vertical Speed IndicatorDe Vertical Speed Indicator (VSI) geeft aan hoe snel een vliegtuig stijgt of daalt. Dit wordt ook wel de rate of climb g…
Turbulentie, vervelend of gevaarlijk?Turbulentie, vervelend of gevaarlijk?Wie vaker een vliegreis heeft gemaakt, heeft het wel eens ervaren: het vliegtuig komt terecht in turbulentie en begint t…

Soorten vliegtuigenSoorten vliegtuigenVliegtuigen zijn er in alle soorten en maten. Sommige vliegtuigen hebben zelf geen motor en hebben een ander vliegtuig n…
Autofrank (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2006
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.