Boeing 787, kenmerken en voordelen

Boeing 787, kenmerken en voordelen De Boeing 787 is het nieuwste verkeersvliegtuig van Boeing In Seatlle. Op 9 juli 2007 werd de Dreamliner voor het eerst gepresenteerd, in december 2009 was de eerste proefvlucht een feit. De 787 is lichter dan het voorlaatste nieuwe vliegtuig van Boeing, de Boeing 777 uit 1995. De Boeing 787 is anders omdat zeer licht materiaal gebruikt is. Vliegen met de Boeing 787. De Boeing 787 is een middelgroot toestel, voor een groot deel gemaakt van modern composietmaterialen. Moderne vliegtuigen worden van aluminium gemaakt. Aluminium is echter gevoelig voor weersomstandigheden en temperatuurverschillen. De composietmaterialen die gebruikt zijn voor de bouw van de Boeing 787 zijn revolutionair en zorgen ervoor dat het vliegtuig ongeveer 20% minder energie verbruikt dan vliegtuigen van hetzelfde formaat. Het voordeel van lichtere vliegtuigen spreekt voor zich. Omdat licht materiaal ook kwetsbaar kan zijn, worden er strenge eisen gesteld tijdens de bouw.

Dreamliner

De 787 Dreamliner is in staat om over een afstand van 14 tot 16.000 kilometer zonder tussenstop maximaal 290 passagiers te vervoeren. Omdat de productie van onderdelen van het vliegtuig nog al ver uit elkaar liggen (onder andere komen de onderdelen uit Japan, Kansas en Italië) leverde dit vertraging op bij de productie van het vliegtuig. Boeing hanteert uiteraard ook strenge eisen aan de materialen, waardoor het niet altijd naar wens was en de productie vertraging opliep. Het eerste exemplaar werd op 8 juli 2007 al aan het publiek getoond. Toch duurde het nog enkele jaren voordat de Dreamliner haar eerste vlucht kon maken. Op 15 december 2009 was het dan eindelijk zover. De Boeing 787 is een schitterend vliegtuig geworden. Er zitten een aantal opmerkelijke voordelen aan het gebruik van de nieuwe materialen.
 • De toepassing van lichte en stijve koolvezelconstructies in de romp van het vliegtuig hebben een gunstig effect voor passagiers. De luchtdruk in de nieuwe Boeing is door het gebruik van deze materialen, in de cabine, lager.
 • De lucht in de cabine is niet meer zo droog aangezien er minder rekening moet worden gehouden met corrosie, zoals bij aluminium wel het geval is.
 • De cabine heeft grotere ramen waardoor er meer zicht is op de horizon

Boeing fabriceerde ook een variant voor middellange afstanden, die 330 passagiers kan vervoeren over een afstand van 5560 kilometer.

Boeing 787, kenmerken

 • De Boeing 787 heeft de Trent 1000 en de Genx motoren (bleedless motoren), deze zijn sterk maar zuinig.
 • De gangbare versie van de Boeing 787 zal 200 tot 250 passagiers vervoeren.
 • De stretchversie van de Boeing 787 zal 250 tot 300 passagiers vervoeren
 • de verlengde versie van de Boeing 787 zal 300 tot 350 passagiers vervoeren
 • Klasse-indeling: ja
 • Voor de bouw van het vliegtuig werden composietmaterialen toegepast
 • Verbeterde aerodynamica
 • Het zware hydraulische systeem is deels vervangen voor elektrische systemen

Levering Boeing 787

De levering van het nieuwe vliegtuig kan in het vierde kwartaal van 2010 beginnen.

Versies

 • Standaardversie van de Boeing 787 is de Boeing 787-3
 • Stretchversie van de Boeing 787 is de Boeing 787-8
 • Verlengde versie van de Boeing 787 is de Boeing 787-9
 • Nog in ontwikkeling is de 787-10X
© 2009 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…
De Boeing 737-800 Next GenerationDe Boeing 737-800 is een van de meest gebruikte vliegtuigen ter wereld. Maar hoe werkt dit vliegtuig, en hoe hoog en sne…
Boeing 747 is sinds 1969 een succesIn 1969 kwam hij ter wereld, de Jumbo Jet oftewel de Boeing 747. In 2011 kwam een nieuwe versie uit: de 747-8 Interconti…
VliegtuigfabrikantenVliegtuigfabrikantenBehalve Airbus en Fokker zijn er tientallen meer vliegtuig fabrikanten, de meeste met welke als zeer klein bedrijf begon…

Hoe bereid je je goed voor op een vliegreis?Hoe bereid je je goed voor op een vliegreis?Wanneer je een vliegreis gaat maken is het een leuk vooruitzicht om op je bestemming aan te komen. Maar de reis is vaak…
Walnoten, notenolie en de zaden van de JatrophaplantEen molenaar die in de olie is? Nee, een molenaar die in de olie doet. Nog beter gezegd: een molenaar die met de kollerg…
Bronnen en referenties
 • http://www.standaard.be/
 • Wikipedia
 • Radio

Reageer op het artikel "Boeing 787, kenmerken en voordelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

C. Theunissen, 11-05-2017 12:12 #2
Ik heb een paar opmerkingen:
Ten eerste denk ik dat de druk in de cabine hoger is en meer gelijk aan zeeniveau (ca. 1 atmosfeer) aangezien een lage luchtdruk echt niet aangenaam is voor mensen. Normaal is de cabinedruk ongeveer 0.75 atm (meen ik mij te herinneren).
Met koolstofvezels moet je juist meer aandacht hebben voor corrosive. Aangezien niet alles van koolstofvezel gemaakt kan worden, zullen er ook metalen onderdelen inzitten en dan met name aluminium is zeer gevoelig voor koolstofvezel in relatie met corrosive. Ik denk dat de hogere luchtvochtigheid vooral komt door de hogere toegepaste cabine druk. Aleen RVS en titanium kunnen goed worden gebruikt in combinatie met koolstofvezel maar beide materialen zijn duur en zwaar.
Grotere ramen is wel prettig maar maakt het vliegtuig ook zwaarder. Echter de klant wil het en dus wordt het gebouwd. Ook in aluminium vliegtuigen wordt al met grotere ramen ontworpen (zelfs panorama ramen!). Ik denk zelf dat het de veiligheid niet bevorderd aangezien bij een noodlanding een eventuele brand sneller via de grote ramen de cabine kan binnen dringen. Wel ben ik van mening dat een composite romp (wellicht) een beter bestendigheid heeft tegen brand dan aluminium aangezien aluminium al bij 600C smelt.
M vr gr
C. Theunissen

Aloïsius Roger van Gijseghem, 05-02-2014 22:31 #1
Zeer recente vloog een B 787 'nonstop' van Mexico-stad naar Zaventem. Graag verkreeg ik een idee hoeveel kerosineverbruik zo'n modern toestel daarvoor nodig heeft? Ben zeer geïnteresseerd, gezien ik anno 1986, na een loopbaan als Flt - engeneer op B 707, op rust ging.
Van harte dank!
A. R. Van Gijseghem

Infoteur: Kisses
Laatste update: 18-07-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!