Hoe bereid je je goed voor op een vliegreis?

Hoe bereid je je goed voor op een vliegreis? Wanneer je een vliegreis gaat maken is het een leuk vooruitzicht om op je bestemming aan te komen. Maar de reis is vaak minder prettig en soms helemaal niet zo gezond voor ons lichaam. Hoe bereid je je goed voor op je vliegreis?

Reizen met het vliegtuig

Om op een bestemming te kunnen komen die ver weg ligt gebruiken we meestal het vliegtuig. Vliegen is de snelste manier om naar het buitenland te reizen. Meestal zul je plaatsnemen in een groot vliegtuig, waar honderden mensen in meevliegen. Ook reizen de meeste mensen tweede klas. Dit is het minst comfortabel reizen. Eerste klas reizen geeft meer comfort, meer ruimte en meer bewegingsvrijheid, maar dit is duur en nog steeds niet altijd even prettig. Wanneer we met het vliegtuig reizen hebben we meestal gebrek aan beenruimte, bewegingsvrijheid en het klimaat binnen een vliegtuig is ook niet echt optimaal. De lucht is vaak droog.Tegenwoordig komt het daarnaast steeds vaker voor dat er minder of geen maaltijden meer verzorgd worden in het vliegtuig en dat er minder drinken geserveerd wordt.

Hoe kun je je goed voorbereiden op een vliegreis?

Wanneer je met het vliegtuig reist is het zaak om goed voor jezelf te zorgen, zodat je in een goede conditie en gezondheid op de plek van bestemming arriveert. Onderstaande tips geven je de mogelijkheid je goed voor te bereiden op een lange vlucht.
 • Ga voor de vlucht niet eerst uren shoppen op het vliegveld. Je gaat moe het vliegtuig in terwijl je nog een hele lange en vermoeiende reis voor de boeg hebt.
 • Zorg voor een flesje bronwater in je handbagage. Voldoende vocht is belangrijk als je een lange reis gaat maken.
 • Tijdens een lange vlucht is er risico op trombose. Bij trombose ontstaat er een bloedpropje in een ader (meestal in de benen), wat kan zorgen voor afsluiting van een ader. Wanneer dit bloedpropje losschiet kan dit de longen of het hart bereiken. Daar kan het een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid. Trombose ontstaat door lang stilzitten en beperkte beenruimte. Je kunt een aantal acties hiertegen ondernemen. Slik gedurende 3 dagen voor tot 3 dagen na de vlucht aspirine. Aspirine zorgt ervoor dat het bloed dunner wordt en daarom minder kans op bloedpropjes geeft. Verlaat daarnaast tijdens de vlucht een aantal keer je plaats. Soms is dat lastig, omdat je langs meerdere mensen moet om naar het gangpad te komen, maar doe dit toch zo om de twee uur. Strek de benen even en loop een paar keer op en neer door het gangpad.
 • De lucht in een vliegtuig is erg droog. Zorg ervoor dat je lippenbalsem en oogdruppels die verzachtend werken (b.v. Ogentroost) bij je hebt. Regelmatig smeren en druppelen zorgt dat je lippen en ogen niet uitdrogen.
 • Drink geen alcohol tijdens de vlucht. Bij lange reizen heb je sneller last van uitdroging. Daarnaast is de lucht in het vliegtuig erg droog. Alcohol heeft ook een uitdrogende werking. Probeer veel water te drinken in plaats van alcohol.
 • Bij het opstijgen en landen kun je last van je oren krijgen. Beging de dag voordat je gaat vliegen met het gebruik van een neusspray voor verkoudheid. Deze spray moet xylomethazoline bevatten. Deze stof zorgt ervoor dat je neusslijmvliezen slinken en dat je minder last van oorpijn krijgt. Er zijn ook speciale oordopjes te koop die kunnen helpen tegen oorpijn bij het stijgen of landen.
 • Tijdens het opstijgen en dalen kan kauwgom ervoor zorgen dat je oren niet dichtklappen. Kauw op kauwgom en slik regelmatig om de druk in je oren op te heffen.
 • In een vliegtuig is vaak onrustig en veel mensen lukt het niet om te slapen in het vliegtuig. Neem een paar zakjes kamillethee mee. Je kunt de stewardess om wat heet water vragen. Kamillethee kalmeert, zodat je gemakkelijker in slaap kan vallen.
 • Sommige mensen hebben last van reisziekte. Zij worden misselijk in het vliegtuig. Zorg ervoor dat je tabletjes tegen reisziekte in je tas hebt zitten. Wanneer je nooit eerder hebt gevlogen, is het ook verstandig deze tabletjes mee te nemen.
 • Wanneer je gauw last hebt van dikke voeten, dan is het beter om je schoenen niet uit te trekken in het vliegtuig. De kans is groot dat je voeten opzwellen door het lange zitten, op de plaats van bestemming kun je je schoenen dan niet meer aankrijgen.
 • Neem wat eetbaars mee in je handbagage. Bijvoorbeeld een paar mueslirepen. Zorg daarnaast voor een rolletje druivensuiker in de tas. Veel mensen hebben geen trek in eten in het vliegtuig of vinden het eten niet lekker. Daardoor kan je bloedsuiker te laag worden. Met een mueslireep en wat druivensuiker kun je je even oppeppen als je je slapjes voelt worden.
 • Neem een extra vest of trui mee in het vliegtuig. Vaak is het niet zo warm in het vliegtuig, en ondanks dat je een deken krijgt kan het zijn dat je niet kunt slapen, doordat je de temperatuur te laag vindt.
 • Neem iets mee om te doen in het vliegtuig. De lange reis lijkt zo korter te duren. Bijvoorbeeld een puzzelboekje, een pocketboek, een e-reader, een handheld spelcomputer (vooral fijn voor kinderen). Zorg ervoor dat elektronische apparatuur van tevoren goed is opgeladen, zodat het niet na een uurtje gebruik al leeg is.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…
Tips voor in het vliegtuigTips voor in het vliegtuigAls je op vakantie gaat met het vliegtuig, wil je graag dat je reis zo comfortabel mogelijk verloopt. Vooral als je lang…
Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt ontdekt en behandeld. De een heeft bovendien meer kans op…
Boeing 787, kenmerken en voordelenBoeing 787, kenmerken en voordelenDe Boeing 787 is het nieuwste verkeersvliegtuig van Boeing In Seatlle. Op 9 juli 2007 werd de Dreamliner voor het eerst…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.