F-15 Eagle straaljager: baas in de lucht

F-15 Eagle straaljager: baas in de lucht Sinds 1976 vliegt deze tactische straaljager (in het algemeen) voor de Amerikaanse luchtmacht de wereld rond om ten tijde van oorlog, overal waar dit toestel verschijnt, heerschappij in het luchtruim af te dwingen. Dit heeft de F-15 in diverse missies reeds bewezen. De F-15 Eagle is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de succesvolste gevechtsvliegtuigen ter wereld met inmiddels meer dan 100 bevestigde overwinningen.

Begin van de F-15

In de jaren '60 wilden de Amerikanen een nieuwe straaljager voor de lange afstand die elke tegenstander de baas zou zijn. Dit kwam vooral door de toenemende verliezen tijdens de oorlog in Vietnam in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het toestel diende tevens goedkoop in aanschaf te zijn. Zo gebeurde het dat na het bestuderen van meerdere ontwerpen uiteindelijk, in 1967, vliegtuigbouwer McDonnell Douglas de opdracht kreeg om hun ontwerp voor een superieure jager te bouwen voor de United States Air Force (USAF). In 1972 vloog het eerste prototype om vervolgens in 1976 in actieve dienst te treden. Een uiterst moderne straaljager was afgeleverd met een dubbele straalmotor, bedoeld om overwicht in het luchtruim te hebben en te houden.

Multifunctionele straaljager

Tevens is dit toestel geschikt om te vliegen in alle weersomstandigheden. Ook is het mogelijkheid om met dit toestel aanvallen op gronddoelen uit te voeren. Na het uitbrengen van de F-15 Eagle is deze nog verkocht aan diverse landen zoals o.a. Israël, Saudi-Arabië, Japan en Zuid-Korea. Verwacht wordt dat de F-15 Eagle dankzij reeds ondergane en met de nodige verbeteringen tot voorbij 2025 in dienst van de USAF zal zijn. Zo zal dit type straaljager waarschijnlijk zo'n 50 jaar na de eerste vlucht nog steeds in het luchtruim te vinden zijn.

Inzet van de Eagle

De F-15 is in diverse uitvoeringen voor diverse taken ingezet. Allereerst zie je ze altijd rond het persoonlijke vliegtuig van de president van Amerika, Air Force One, als escorte meevliegen. Uiteraard staan ze klaar om het Amerikaanse grondgebied ten allen tijden te verdedigen en bedreigingen te onderscheppen of eventueel mee af te rekenen. In de jaren 80 van de 20e eeuw zijn alleen de Israëlische F-15's daadwerkelijk ingezet tijdens een conflict in Libanon.

Inzet jaren 90

Tijdens de 1e Golfoorlog (1990-1991), met de bevrijding van Koeweit, in Operation Desert Storm werd de F-15 als toestel voor het eerst ingezet door de USAF. De F-15's dienden een luchtoverwicht boven Irak en Koeweit af te dwingen. Met veel succes slaagden ze hierin: ruim 30 van de in totaal 37 neergehaalde Iraakse gevechtstoestellen werden neergehaald door F-15's. Later werd de opdracht het opsporen en vernietigen van Scud-raketinstallaties en artilleriestellingen. Na de 1e Golfoorlog deden F-15's mee met het controleren van de ingestelde no-fly zones in Noord- en Zuid-Irak. Ook tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië zijn deze toestellen ingezet om een no-fly zone boven de provincie Bosnië in te stellen en in stand te houden.

Inzet 2000 - 2016

In de 2e Golfoorlog, tijdens operatie Iraqi Freedom, dienden de F-15's wederom voor een overwicht te zorgen in de lucht en van daaruit tegenstanders op te sporen en te beschieten. Dezelfde actie moest ook tijdens operatie Enduring Freedom in Afghanistan worden uitgevoerd op de terroristengroepering Al Quada. Ook in Libië in 2011 werd de F-15 ingezet om de door de Verenigde Naties ingestelde no-fly zone af te dwingen. De Libische dictator Khadaffi viel met zijn eigen luchtmacht de opstandelingen aan waarna de Verenigde Naties overgingen tot deze resolutie.

Bewapening

De diverse uitvoeringen van de F-15 kunnen een heel scala aan wapens vervoeren aan 8 tot 11 ophangpunten onder het toestel, uiteraard afhankelijk van de uit te voeren missie. Sowieso behoort het M6IA-1 20 MM Vulcan kanon tot de standaard bewapening, welke geplaatst is in de rechterbasis van de vleugel. Tot de mogelijkheden voor luchtgevechten behoren de AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder en de AIM-120 AMRAAM voor de middellange, korte en lange afstand. Voor het bombarderen van doelen op de grond kan gekozen worden uit een aantal lasergeleide, GPS geleide of raket aangedreven bommen. Ook de AGM-88 HARM anti-radar raket en de B-61 kernraket behoren tot het uitgebreide arsenaal van deze indrukwekkende straaljager.

Technische gegevens

Deze jager kost(te) rond de 30 miljoen US dollar per stuk en in totaal zijn er ruim 1200 stuks door McDonnell Douglas gebouwd.
Met de twee stuks Pratt & Whitney motoren is een topsnelheid te behalen van rond de mach 2,5 (ongeveer 2650 km/u). Zonder belading weegt de F-15 ongeveer 12.500 kg en volgeladen tegen de 31.000 kg. Met een spanwijdte van 13,05 m en een lengte van 19,43 m beslaat dit toestel toch al gauw een oppervlakte van 56,5 m2. De totale hoogte van het toestel is al snel 5,63 m.
De afstand die de F-15 op een tank kan vliegen is zo'n 5000 km, maar door het gebruik van externe brandstoftanks is dit bereik fors uit te breiden.

Bron: TORCH MAGAZINE, Flickr (CC BY-2.0)Bron: TORCH MAGAZINE, Flickr (CC BY-2.0)

Plaatsvervanger

Ondanks de indrukwekkende staat van dienst en de mogelijkheden van de F-15 als multifunctionele jager / bommenwerper ontkomt ook deze machine niet aan de vooruitgang. Nieuwe technieken en functie-eisen dienen geïntegreerd te worden in nieuwe toestellen. Denk hierbij vooral aan de stealth technologie. De plaatsvervanger staat dan ook al klaar in de vorm van de F-22 Raptor. Hier hangt echter een prijskaartje aan van zo'n 150 miljoen US dollar per stuk. Het zal hierom dus nog wel even duren voordat de complete F-15 luchtvloot is vervangen en definitief uit het luchtruim is verdwenen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Jomaru, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
F-16 Fighting FalconDe F-16 Fighting Falcon is het standaard gevechtsvliegtuig van de Nederlandse Luchtmacht. De F-16's zijn sinds 1979 oper…
Zilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleZilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleEr kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop van de American Silver Eagle. De munt wordt uitgegeven door de A…
De USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwachtDe USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwachtDe USCGC Eagle is een Tall Ship dat wordt gebruikt als opleidingsschip door de Amerikaanse kustwacht. Cadetten maken cru…

De Boeing 737-800 Next GenerationDe Boeing 737-800 is een van de meest gebruikte vliegtuigen ter wereld. Maar hoe werkt dit vliegtuig, en hoe hoog en sne…
Flying blue - Het airmiles spaarprogramma van KLMBijna alle vliegmaatschappijen hebben wel een frequent flyer program. Een spaarprogramma waarmee je airmiles kunt sparen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steve Snodgrass, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/F-15_Eagle
  • http://nl.milpedia.org/wiki/F-15
  • http://fas.org/man/dod-101/sys/ac/f-15.htm
  • Moderne jachtvliegtuigen door Bill Gunston - 3e druk - Uitgeverij Helmond B.V - 1989
  • Foto inleiding gemaakt door Steve Snodgrass en beschikbaar gesteld via Flickr.com: https://www.flickr.com/photos/stevensnodgrass/2516721352/sizes/l
  • Illustratiefoto gemaakt door Scott Reed i.c.m. Torch Magazine en beschikbaar gesteld via Flickr.com: https://www.flickr.com/photos/63590594@N05/5856740640/sizes/l
  • Afbeelding bron 1: TORCH MAGAZINE, Flickr (CC BY-2.0)
Jomaru (14 artikelen)
Laatste update: 16-01-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.