De USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwacht

De USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwacht De USCGC Eagle is een Tall Ship dat wordt gebruikt als opleidingsschip door de Amerikaanse kustwacht. Cadetten maken cruises aan boord van het schip van enkele weken tot enkele maanden. Tijdens deze tochten moeten ze hun theoretisch aangeleerde zeemanschap in de praktijk omzetten. Het van oorsprong Duitse schip uit de Gorch Focklijn met de naam Horst Wessel werd overgedragen aan Amerika na de Tweede Wereldoorlog. Het kreeg toen een boegbeeld in de vorm van een arend. Het Tall Ship vaart geregeld buitenlandse havens binnen waar het dan bezocht kan worden en waar het de rol van ambassadeur op zich neemt.

De USCGC Eagle: geschiedenis

Oorspronkelijk een Duits schip

De USCGC Eagle werd oorspronkelijk in 1936 gebouwd in Duitsland en kreeg de naam Horst Wessel, naar een lid van de nazi-partij. Op 13 juni 1936 werd het schip te water gelaten. Rudolf Hess gaf hierbij een speech en ook Adolf Hitler was aanwezig bij de gebeurtenis. De moeder van Horst Wessel doopte het schip met een fles champagne. De Horst Wessel maakte deel uit van een aantal schepen die werden gebouwd naar het Gorch Fock-type. Deze schepen waren Duitse opleidingsschepen en hadden aan boord dezelfde motoren als die van de Duitse U-boten.

Zusterschepen overgedragen aan de geallieerden
Deze schepen van het Gorch Fock-type werden na de oorlog allemaal overgedragen aan de geallieerden. De oorspronkelijke Gorch Fock (1933) werd geconfisqueerd door de Russen en kreeg de naam Tovarich. Het is nu een museumschip. Een ander schip van dezelfde lijn, de Albert Leo Schlageter (1937) werd de Portugese Sagress II en de Mircea (1939) kwam in handen van de Roemenen. Het vijfde zusterschip, de Herbert Norkus, werd nooit afgemaakt vanwege de oorlog.

USCGC Eagle

De Horst Wessel werd naar Bremershaven in Duitsland gebracht om te worden hersteld en omgebouwd. Op 15 mei 1946 wordt het omgedoopt tot USCGC Eagle, waarbij USCGC staat voor United States Costal Guard Cutter. Van Bremershaven gaat het dan naar zijn thuishaven New London in Connecticut. Het is het zevende Amerikaanse kustwachtschip dat deze naam kreeg. De svastika die onder het boegbeeld hing, werd verwijderd en vervangen door de Amerikaanse vlag.

Uitzicht van het Amerikaanse kustwachtschip

Boegbeeld

Het boegbeeld van het Amerikaanse kustwachtschip is een goudkleurige adelaar of arend die met zijn vleugels op de boeg van het schip vasthangt.

Baggywrinkles

Opvallend aan de USCGC Eagle zijn de vele baggywrinkels. Deze zeemansknoop wordt gemaakt door 20 centimeter lange eindjes touw van onbruikbaar verklaard touwwerk. Het ziet eruit als een mop om te dweilen en dient om de zeilen te beschermen op plaatsen waar ze veelvuldig schuren tegen houtwerk of staal.

boegbeeldboegbeeld
baggywrinkelsbaggywrinkels
racing stripesracing stripes

Boeg

De bijna 80 meter lange boeg van het schip is volledig wit geschilderd. De boegspriet is negen meter lang zodanig dat het schip in totaal bijna 90 meter is. Vooraan is een brede verticale rode streep met hierin het teken van de kustwacht en daarnaast een smallere blauwe streep. Deze strepen werden pas in 1976 op het schip aangebracht en worden de "racing stripes" genoemd.

De USCGC Eagle: huidige taak en functie

Kustwachtschip

De USCGC Eagle is het zevende Amerikaanse kustwachtschip dat deze naam kreeg. Het dient als opleidingsschip voor Amerikaanse cadetten en maakt geregeld cruises met hen van enkele weken tot enige maanden. Onderweg moeten de cadetten hun zeemanschap inzake navigatie en techniek gebruiken. Ze moeten ook met een sextant en een kompas leren werken. De trainees moeten ook wachten lopen en diverse taken uitvoeren.

Tall Ships Races

Het Amerikaanse kustwachtschip legt geregeld aan in buitenlandse havens. De bevolking mag dan aan boord en krijgt uitleg over het schip, dat zijn rol als ambassadeur erg ter harte neemt. Verder neemt de USCGC Eagle geregeld deel aan de Tall Ships Races, wat hem de bijnaam "America's Tall Ship" opleverde.

De USCGC Eagle: karakteristieken

De USCGC Eagle werd gebouwd in Duitsland en ging na Wereldoorlog II over naar de geallieerden.
 • Scheepswerf: Blohm & Voss in Hamburg
 • Bouwjaar: 1936
 • Land waarin het schip gebouwd werd: Duitsland
 • Lijn schip: Gorch Fock
 • Oorspronkelijke naam: Horst Wessel
 • Huidige naam: USCGC Eagle
 • Bijnaam: America's Tall Ship
 • Vlag: Verenigde Staten
 • Thuishaven: New London Connecticut
 • Type schip: driemaster bark
 • Doel schip: opleidingsschip Amerikaanse Marine
 • Totale lengte van het schip: 89,70 m
 • Lengte romp schip: 80,70 m
 • Breedte van het schip: 12 m
 • Boegspriet: 9 m
 • Aantal zeilen: 22 (2065 m²)
 • Diepgang: 6,20 m
 • Hoogte: 45,40 m
 • MMSI:303990000
 • Roepletters: NRCB
 • Bemanning: tussen 7 en 12 officieren, een vijftigtal matrozen en zo'n 150 cadetten

roerenroeren

Roer

De USCGC Eagle heeft drie met elkaar verbonden roeren. Bij zwaar weer kunnen zes man de drie roeren bedienen en zo meer macht uitoefenen.
© 2019 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Venezolaanse Simon Bolivar: ambassadeur zonder grenzenDe Venezolaanse Simon Bolivar: ambassadeur zonder grenzenHet Venezolaanse tall ship Simon Bolivar heeft nog drie andere zusterschepen: het gekende Mexicaanse tall ship Cuauhtemo…
De Alexander von Humboldt, Tall Ship op rustDe Alexander von Humboldt, Tall Ship op rustEen van de deelnemende schepen van de Tall Ships Races van 2010 in Antwerpen was de Alexander von Humboldt, het Duits vl…
Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleSchansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleVeel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen…
De Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc is geen erg groot schip, maar het is wel erg mooi en het bekendste van vier zusterschepen uit Midden- en Z…

Cruiseschepen Meyer Werft: van bouw tot vaart naar EemshavenCruiseschepen Meyer Werft: van bouw tot vaart naar EemshavenHet bedrijf Meyer Werft in het Duitse Papenburg is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1795. In het begin bouwden ze…
Diverse rederijen van cruiseschepenDiverse rederijen van cruiseschepenEr varen heel wat cruiseschepen over de wereldzeeën. Deze cruiseschepen zijn van diverse rederijen die gevestigd zijn in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/USCGC_Eagle_(schip,_1936) (op 25.05.2019)
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/USCGC_Eagle_(WIX-327) (op 25.05.2019)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/USCGC_Eagle_(WIX-327) (op 25.05.2019)
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Tausendbein (op 25.05.2019)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Baggywrinkle (op 25.05.2019)
 • Bezoek van de USCGC Eagle aan Antwerpen van 24 tot 28 mei 2019
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.