Zweefvliegen, een geweldige ervaring
Een vliegvakantie naar Turkije of een ander vakantieparadijs is al spannend. Wacht maar tot je in een zweefvliegtuig heb gezeten! Een zweefvliegtuig heeft dus geen motor. Eigenlijk is het net een papieren vliegtuigje, maar dan in het groot.
Griezelig
Het idee om zonder motor te vliegen heeft al iets griezeligs. Daar komt nog bij dat zweefvliegtuigen worden gemaakt van een soort lakens! Je fladdert natuurlijk niet met beddengoed de lucht in. Het doek is hard gemaakt door het in speciale lak te dopen en zo op te laten drogen.
Dunne wanden
Om het vliegtuig licht te houden, zijn de wanden dun. Je kunt er zo met een vinger doorheen steken. Een zweefvliegtuig wordt dus altijd goed gecontroleerd op beschadigingen.
Thermiek
Stijgwinden en thermiekbellen ontstaan door het klimaat. De zon warmt de aarde op en de lucht wordt warmer. Thermiek is gewoon een duur woord voor stijgende warme lucht. Je kan thermiek dus zien als de brandstof voor zweefvliegtuigen. Het is lekker schoon en goed voor het milieu aangezien je geen benzine nodig hebt.
Opstijgen
Een zweefvliegtuig komt natuurlijk niet uit zichzelf van de grond. Met een motor van ongeveer 260 pk en een lierkabel van 1 kilometer lang wordt het vliegtuig de lucht in gezwiept. De motor staat op een vrachtwagen en het zweefvliegtuig zit vast aan de kabel.
Cabinemeters
De cabine van een zweefvliegtuig zit vol meters. Door de hoogtemeter weet je hoe hoog je zit. 1 staat voor 100 meter, 2 voor 200 meter, enz. In het midden zie je de snelheidsmeter. Je vliegt meestal met een snelheid van 180 kilometer per uur. De variometer geeft aan hoeveel je stijgt of daalt in meters per seconde.
Zweefrecords
- Afstand: 3009 km
- Hoogte: 15.447 meter
- Snelheid: 249,09 km per uur
- Het Nederlands duurrecord: 24 en 3 minuten vliegen