Hoogtevrees en ballonvaren

Hoogtevrees en ballonvaren Vele mensen bellen voor informatie en de meest gestelde vraag is hoe het zit met hoogtevrees. Is daar zomaar antwoord op te geven? Welke angsten hebben de mensen eigenlijk precies? Hoogteziekte, hoogtevrees, claustrofobie, vliegangst… waar gaat het precies om? Voor veel mensen is het ondenkbaar dat zij in een mand gaan staan, die vervolgens door een wel erg eenvoudige principe, het stijgen van hete lucht, tot honderden meters boven de grond wordt getild. Zij zijn bang en durven het risico niet aan en beweren aan de telefoon zelfs dat ze op hoogte altijd de neiging hebben om naar beneden te springen. Helaas weten ze niet dat het slechts een neiging is want nog nooit is iemand met hoogtevrees bewust naar beneden gesprongen. Wij, ballonvaarders, vinden dat een geruststellend idee overigens, U kunt zich voorstellen waarom.

Maar het is terecht dat U zich afvraagt wat er allemaal kan komen kijken bij een ballonvaart want een angst, in dit soort gevallen zelfs vaak een fobie, kan ernstige klachten opleveren en je het plezier aan een ballonvaart aardig vergallen en laten we eerlijk zijn, daar is zo’n vaart te duur voor. Ik wil U graag het een en ander vertellen over de verschillende bij een ballonvaart mogelijke angsten.

Claustrofobie

Daar denkt niet iedereen aan maar het komt een enkele keer voor dat iemand in de mand het zweet uitbreekt, misselijk wordt en in paniek begint te raken. Een mand onder een ballon heeft nu eenmaal een bepaalde grootte, afhankelijk van de grootte van de ballon daarboven. In de mand is plaats voor een maximum aantal personen en nagenoeg iedere ballonvaarder zal proberen dat maximum aantal personen mee te nemen om zijn ballonvaart rendabel te houden. Als de personen die mee varen nogal gezet zijn dan komt het voor dat er niet veel bewegingsruimte over is in de mand en zeker niet als de piloot, die voor de veiligheid optimaal zicht moet hebben, U verzoekt even op te schuiven. Iemand met claustrofobie heeft wel graag veel ruimte om zich heen en dat kan dus een enkele keer tegen vallen. Heeft U last van claustrofobie, meldt het dan gerust en iedere piloot zal er met de planning rekening mee houden en U meedelen wat U te verwachten heeft.

Hoogteziekte

Een enkeling maakt zich zorgen om hoogteziekte en vraagt of hij het risico loopt deze ziekte op te lopen. Hoogteziekte kent ernstige verschijnselen en kan leiden tot duizeligheid, het nemen van totaal verkeerde beslissingen, hoogmoed, bewusteloosheid en de dood. De ziekte wordt veroorzaakt door zuurstofgebrek of een verkeerde verhouding tussen het stikstof en het zuurstof in het bloed en de vraag die je moet stellen is natuurlijk of je dat risico loopt in de ballonvaart. Boven een hoogte van 10.000 voet begint de lucht aanzienlijk ijler te worden. Op een hoogte boven de 13.000 voet is er geen zuurstof meer in de lucht en kan je niet overleven. Het risicogebied ligt dus tussen de 10.000 en 13.000 voet ( globaal 3 – 4 kilometer ) hoogte. Een ballon kan technisch gezien op deze hoogte varen maar zal in Nederland in de praktijk nooit op die hoogte varen en niet alleen omdat de piloot drommels goed weet dat daar te weinig zuurstof is. Een ballonvaart is een gezellig uitje en de gasten willen met de mensen onder zich communiceren en schreeuwen vaak dat een tuintje er netjes uit ziet en vragen of ze ook een kopje koffie kunnen krijgen. Kortom, zij willen niet eens naar 1 kilometer (3000 voet) hoogte want dan wordt de wereld onder je al aanzienlijk kleiner. In de regel wordt in Nederland gevaren op een hoogte van 1000 voet of lager dus hooguit op zo’n 300 meter. Slechts af en toe zal hoger gevaren worden bijvoorbeeld als een verkeerstoren dat verlangt. In de Alpen, waar ook ballonvaarten plaatsvinden, ligt dat uiteraard anders maar U zult het niet verwonderlijk vinden dat voorschrift is dat op hoogtevaarten verplicht voor iedere gast zuurstof aan boord moet zijn.

Vliegangst

Het wordt eigenlijk nooit gevraagd of hoogst zelden maar vliegangst is eigenlijk de angst om te vliegen. Mensen die er aan lijden hebben vaak een combinatie van angsten en vliegangst gaat soms gepaard met claustrofobie en/of hoogtevrees. Mensen kunnen alleen vliegangst hebben tijdens het opstijgen of landen, anderen hebben ook tijdens het levelvliegen angst. Uit onderzoek is gebleken dat zij ook angst hebben voor het idee dat hun leven in de handen wordt gelegd van een ander, in dit geval de piloot. De berichten over het neerstorten van vliegtuigen bevestigen of versterken hun angst alleen maar. Iemand met deze angst is moeilijk te overtuigen dat een ballonvaart een pleziertje is.

Hoogtevrees

Dit is de angst waar de meeste mensen problemen mee hebben als ze zich afvragen of ze nu wel of niet in de ballon last zullen hebben van hoogtevrees. Wat is hoogtevrees eigenlijk? Erg lastig ja en uit onderzoek is gebleken dat een kleine 90 procent van de mensen wel eens een situatie heeft gekend waarin hij toch wel wat angstig was op een bepaalde hoogte.Het zal U dus niet verbazen dat middels wetenschappelijk onderzoek met baby’s is aangetoond dat hoogtevrees aangeboren is. De een ontwikkelt echter een gigantische angst voor hoogtes terwijl een ander daar minder of geen last van heeft. Overigens is ook gebleken dat naarmate je ouder wordt de kans op hoogtevrees toeneemt en het is voorgekomen dat mensen die nooit last hadden van hoogtevrees ineens merken dat ze daar wel last van hebben gekregen. Dat geeft nog steeds geen antwoord op Uw vraag? Van hoogtevrees wordt beweerd dat je er alleen last van hebt als je nog contact hebt met de grond dus dat U bijvoorbeeld op een galerij van een flat staat en naar beneden kijkt. Als je in de mand van een ballon staat, heb je dat contact niet meer en zou de hoogtevrees vervallen. Dat is het verhaal dat iedere ballonpiloot U zal vertellen maar die vlieger gaat niet altijd op. Hun verhaal is echter te verdedigen want 9 van de 10 mensen met hoogtevrees hebben na ongeveer 10 minuten geen last meer van hoogtevrees en genieten volop van de vaart. Een enkeling echter zal gedurende de gehele vaart angst houden en ik kan niet bepalen of U die ene uitzondering bent. De piloten maken het in ieder geval zelden mee dus het blijft het overwegen waard Uw angst eens op de proef te stellen. Bewezen is dat het behandelen van hoogtevrees enkel en alleen kan door gedragstherapie dus stapje voor stapje een hoger object aftasten en dus bewust een nieuwe hoogte opzoeken. Praten met de psychiater over knellende schoentjes met te hoge hakjes in de jeugd of het lezen van zelfhulpboeken over dat onderwerp is in ieder geval zinloos. U bent de enige die een stapje hogerop kan zetten.
© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegangst. Hoe werkt het?Vliegangst. Hoe werkt het?Je droomt al jaren van een prachtig reis naar een ver oord. Lekker ontspannen op een tropisch eiland. Of je wilt zo graa…
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Wat kunt u doen tegen vliegangst?Wat kunt u doen tegen vliegangst?Misschien valt het u tijdens een vliegreis niet zo erg op, maar 1 op de 10 mensen heeft vliegangst. Vliegangst kan zowel…
Vliegangst leer je onbewust aanVoor vliegangst zijn er psychische en medische verklaringen voorhanden, maar wist je dat je jezelf deze angst ook onbewu…

Zweefvliegen, een geweldige ervaringEen vliegvakantie naar Turkije of een ander vakantieparadijs is al spannend. Wacht maar tot je in een zweefvliegtuig heb…
Vliegtuig (vervoersmiddel)Een vliegtuig is een vervoermiddel dat hoewel het zwaarder is dan de lucht toch kan vliegen. Vliegtuigen kunnen worden g…
Reactie

Nicole Coset, 21-06-2011
Wat is dit geniaal en grappig geschreven… Het sarrcasme op de juiste momenten en toch serieus! Knap hoor! Helaas ben ik nog niet overtuigd om erin te stappen (Nu was ik dat toch al niet echt van plan) Vond het in ieder geval erg leuk om te lezen!

Groetjes Nicole Reactie infoteur, 26-06-2011
Dank je wel Nicole, ik heb het met plezier geschreven. Ik ben ballonpiloot… jawel, met hoogtevrees. Ik ben dol op Parijs maar niemand krijgt mij op de Eiffeltoren bijvoorbeeld, maar, stel ik mocht met mijn ballon naast de Eiffeltoren opstijgen… geen probleem!
Nagenoeg 99 procent van de mensen met hoogtevrees die meegaan in de mand, overwinnen dat na een klein kwartiertje maar toegegeven, ook veel mensen met hoogtevrees heb ik niet kunnen overtuigen. Ik weet zeker dat je zou genieten maar respecteer uiteraard jouw beslissing. Ik vond het leuk dat je plezier hebt gehad alles te lezen.
Groetjes van Peter

Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2007
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.