Tips bij sneeuwval in het verkeer

Tips bij sneeuwval in het verkeer Wanneer de eerste sneeuwvlokken neerdalen in Nederland kun je het alweer raden; Chaos op de weg, en het volledige verkeer ligt plat. Hoe kun je je dan toch veilig voortbewegen in het verkeer wanneer het sneeuwt? En wat te doen als je dan toch per ongeluk met je auto in de slip raakt? Ook met de trein reizen is geen pretje wanneer er sneeuw gevallen is. Gelukkig wordt er wel aan oplossingen gewerkt...

Met de auto op pad

Hoe te handelen?

Automobilisten worden vaak opgeschrikt door sneeuw en gladheid op onze wegen. Vaak zijn we er niet op berekend, en de kans op ongelukken stijgt.

Veel mensen weten niet dat bij een nat, en glad wegdek de remweg van de auto minstens twee keer zo lang is. Bij sneeuw wordt de lengte van de remweg nog eens verdubbeld. Belangrijk is daarom: pas je snelheid goed aan, en houdt vooral voldoende afstand op je voorganger, ook snelle stuurbewegingen en schakelbewegingen zijn verstandig om te vermijden.

Verder wordt aangeraden om zoveel mogelijk op de rechter rijbaan te rijden. Hier heb je namelijk meer uitwijkmogelijkheden. Mocht je in de problemen komen doordat je bijvoorbeeld niet op tijd kunt remmen, dan kun je je altijd nog naar de vluchtstrook begeven.

Verder is het verstandig om, indien mogelijk, vooral op de verse sneeuw te rijden. Deze sneeuw is namelijk minder glad dan de sneeuw die al is ‘platgereden’. Deze sneeuw zal namelijk veranderen in ijs. Verder moet je natuurlijk altijd oppassen voor verminderd zicht tijdens sneeuwval.

Slipgevaar

De kans op slipgevaar is bij dergelijke weersomstandigheden zeker aanwezig! Wanneer de auto in een slip raakt doordat je bijvoorbeeld remt, kun je het best de rem rustig loslaten. Trap vervolgens de koppeling in, en ga verder met sturen.

Wanneer het glad is kun je beter helemaal niet remmen! Zelfs niet wanneer je op het punt staat een aanrijding te maken. Je kunt het best proberen om zoveel mogelijk een andere richting uit te sturen om het object te ontwijken, verder is het slim om veel met de koppeling te werken.

Winterbanden

Winterbanden dienen, zoals de naam al zegt, alleen voor de winter! Het is dan ook niet verstandig om het hele jaar door met de set winterbanden te tijden. In de zomer zullen deze banden namelijk veel sneller slijten, en dat terwijl winterbanden juist meer profiel moeten hebben. De remweg zal door het gebruik van winterbanden in de zomer ook aanzienlijk toenemen. Met winterbanden zal je minder snel gebruik hoeven maken van sneeuwkettingen. Overigens kun je ook goed gebruik maken van de vierseizoenen band. Echter is het met deze band wel nodig om gebruik te maken van sneeuwkettingen wanneer er sprake is van hevige sneeuwval.

In het buitenland is het gebruik van winterbanden bij sneeuwval al verplicht. Dit betreft de volgende landen: Duitsland, Oostenrijk, Finland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Wanneer je daar zonder winterbanden de weg op gaat riskeer je een ‘kleine’ boete, van maximaal €40. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, wordt het helaas een ander verhaal. Je wordt dan beticht van nalatigheid, en dit kan er uiteindelijk op uitdraaien dat de verzekering niets zal vergoeden.

Treinverkeer

Jarenlang hebben we dramatische taferelen meegemaakt met het treinverkeer in Nederland. Wanneer het vroor, waren de wissels vastgevroren, en wanneer er sneeuw lag was er helemaal geen houden meer aan. De treinen reden dan helemaal niet meer. Inmiddels heeft de NS energie gestoken in verwarmde wissels, en tot op heden is gebleken dat dit absoluut veel effect heeft! De problemen met het treinverkeer zijn namelijk sterk afgenomen. Toch zal je de gevolgen van sneeuwval vrijwel altijd blijven merken in het huidige treinverkeer. Vaak wordt er namelijk voor gekozen om minder treinen te laten rijden, om grote vertragingen tegen te gaan.
© 2010 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoop en gebruik van sneeuwkettingenAankoop en gebruik van sneeuwkettingenIn de winter trekken veel mensen naar sneeuwgebieden om lekker een weekje te gaan skiën of snowboarden. Hierbij kun je d…
Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?De ene vindt sneeuw heerlijk om te zien en om sneeuwpop te maken, en de ander blijft binnen lekker warm bij de openhaard…
Winterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkWinterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkIn Oostenrijk is het bij wet verplicht gesteld om in de periode van 1 november tot 15 april de auto te voorzien van wint…
Sneeuwkettingen: hoe leg je een sneeuwketting om?Sneeuwkettingen: hoe leg je een sneeuwketting om?Wie met de auto op wintersportvakantie gaat is verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen en vaak is de noodzaak er zeker…

Maximum snelheid naar 130 kilometer per uurIn het regeerakkoord van de VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, is afgesproken dat de maximum snelheid op snelwegen…
Sneller rijbewijs terug bij ziekte of aandoeningSneller rijbewijs terug bij ziekte of aandoeningWie ziek is of een aandoening heeft en toch achter het stuur kruipt kan een gevaar in het verkeer zijn. Toch is het in v…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.